Apbrīnas vērti viltvārži pasaules vēsturē un viņu dēkas

Cilvēki, kuriem ir ne tikai prasme, bet arī drosme izlikties par kādu citu, vienmēr pārsteidz. Tieši tādēļ blēži jau sen ir bijuši romānu, lugu un filmu varoņi. Uzdodoties par to, kas viņi nav, viltvārži nereti kļuvuši slaveni visā pasaulē.

Dažreiz drosminieku motīvs ir bagātība vai vara, citreiz slava vai vienkārši izklaide, taču gadās, ka aiz krāpnieku stāstiem slēpjas cēli un apbrīnojami motīvi. Sākot no pārdošanas shēmām, līdz pat identitātes zagšanai, cilvēki jau gadsimtiem ilgi spējuši pārliecinoši melot un iepīt citus savās afērās.

Arī vācu seriāls “Viltus vikārs Maiks” kanālā “FOX Life” stāsta par jaunieti, kurš, bēgot no problēmām, izliekas par garīdznieku un nejauši nonāk draudzē. Jautrība garantēta jau trešās sezonas pirmajā sērijā, kas būs skatāma pavisam drīz – sestdien, 11. decembrī, plkst. 21.00!

No tūkstošiem gadījumu, kad personas maskējušās, izliekoties par kādu citu, kanāls “FOX Life” apkopojis visu laiku slavenāko un aizraujošāko krāpnieku stāstus un viņu piedzīvojumus.

Izcilais Eifeļa torņa pārdevējs – Viktors Lustigs

Viktors Lustigs (Victor Lustig) bija viens no talantīgākajiem un pašpārliecinātākajiem viltniekiem, kāds jebkad dzīvojis. Savas prasmes viņš ieguva, strādājot uz okeāna lainera, kas kursēja starp Parīzi un Ņujorku. Lustiga pirmā pieredze krāpniecībā bija, izmantojot naudas drukāšanas iekārtu. Nelielā ierīce spēja nokopēt 100 dolāru banknoti sešu stundu laikā. Lustiga “klienti” iegādājās šo ierīci pa teju 27 tūkstošiem eiro, taču tajā slēpās “āķis”- mašīna pēc divu banknošu izdrukāšanas 12 stundās sāka kopēt vien tukšus papīrus. Tikmēr pārdevējs jau bija nozudis.

Ar to piedzīvojumi tikai sākās – 1925. gadā Lustigam radās ideja par grandiozu shēmu. Kādā avīzē avantūrists pamanīja ziņu, ka Eifeļa torņa uzturēšana pilsētai ir ļoti dārga. Tādēļ Viktors nolēma izlikties par kādu no valdības ierēdņiem un sešiem metāllūžņu uzpircējiem nosūtīja uzaicinājumu apspriest iespējamu biznesa darījumu. Viņš pat nolīga vēl vienu blēdi, kas palīdzēja viltot dokumentus.

Sastāstot pasakas par to, ka pilsēta vairs nevēlas uzturēt grezno torni, krāpniekam izdevās par to iegūt lielu drošības naudu no kāda uzpircēja teju 70 tūkstošu eiro apmērā. To saņēmis, viņš aizbēga uz Austriju. Zīmīgi, ka uzpircējam pēcāk bija pārāk liels kauns ziņot par šo krāpniecību un apmuļķošanu. Tas deva Viktoram iespēju tajā pašā gadā atgriezties Parīzē vēlreiz, lai īstenotu šo shēmu pret citu uzpircēju grupu.

Šoreiz viņam tas neizdevās, un Lustigs aizbēga uz Ameriku, lai izvairītos no aresta. Tas nav viss, jo reiz blēdim izdevās apkrāpt pat Alu Kaponi (Al Capone) – vienu no ietekmīgākajiem gangsteriem Amerikā 20. gadsimtā.

Noķer mani, ja vari: Frenks Abagneils

Savākt teju 2,2 miljonus eiro 26 valstīs nebūtu pa spēkam katram, bet to viennozīmīgi spēja amerikāņu finanšu drošības konsultants un arī krāpnieks Frenks Abagneils (Frank Abagnale). Pirmās noziedzīgās darbības viņš sāka veikt jau pusaudža gados - ar viltotiem čekiem puisim izdevās apkrāpt bankas, izdrukājot savu konta numuru uz tukšiem depozīta čekiem un pievienojot tos derīgiem čekiem, lai pēcāk iesniegtu bankā.

Tāpat Abagneils divus gadus maskējās kā pilots vārdā Frenks Viljams (Frank Williams), lai saņemtu bezmaksas lidojumus visā pasaulē. Vēlāk viņš 11 mēnešus slimnīcā uzdevās par pediatru, kā arī drosminieks viltoja Hārvardas universitātes tiesību zinātņu diplomu, nokārtoja Luizānas advokāta eksāmenu un pat ieguva darbu ģenerālprokurora birojā.

Pēc paša vārdiem, viltniekam piecu gadu krāpniecības laikā izdevās nomainīt četras profesijas un astoņas identitātes. Viņu pieķēra 1969. gadā, un pēcāk viltnieks izcieta cietumsodu. Šodien viņš konsultē FIB aģentus viltotu dokumentu atklāšanā un sev labi zināmos citos jautājumos. Par dēkaini pat uzņemta filma “Noķer mani, ja vari” ar šarmanto Leonardo Di Kaprio (Leonardo DiCaprio) galvenajā lomā.

Princese no tālās zemes - Karabū

1817. gadā kurpnieks Anglijā sastapa kādu šķietami apjukušu, eksotiskā apģērbā tērptu sievieti, kura runāja vēl nedzirdētā valodā. Vietējie ar ārzemnieku palīdzību centās noskaidrot vairāk par meiteni, taču uzzināja tikai viņas vārdu – Karabū (Caraboo).

Tomēr uzradās kāds portugāļu jūrnieks un apgalvoja, ka var iztulkot neparasto valodu. Pēc viņa teiktā, tā bija princese Karabū no Javas salu valstības Indijas okeānā. Princese apgalvoja, ka viņu nolaupījuši pirāti. Braucot garām Bristolei, viņa izmantoja izdevību un aizbēga, peldot uz krastu, cauri vētrainajam Lamanša šaurumam.

Nākamās desmit nedēļas šo eksotiskā karaļnama pārstāvi lutināja un ļoti iecienīja, un viņa dzīvoja bez raizēm. Karabū kļuva teju par slavenību – lēdija šāva ar loku, ieguva jaunus draugus, iegādājās greznus apģērbus, lika uzgleznot sev portretu un uzrīkoja balli. Turklāt jaunā dāma pielūdza Dievu, par kuru neviens līdz šim nebija dzirdējis.

Princese lieliski pavadīja laiku, līdz viņu atpazina kāda sieviete. Izrādījās, ka Karabū bija vienkārša kurpnieka meita turpat, no Anglijas, kurai ļoti labāk padevās stāstīt pasakas. Par meitenes pārdrošību un pašpārliecinātību 1994. gadā uzņēma filmu “Princese Karabū” (Princess Caraboo”).

Sievietes spēj visu – Sāra Edmondsa

Vēsturnieki uzskata, ka agrāk 400 līdz 1000 sievietes maskējās par vīriešiem, lai dotos karā. Viņu vidū bija arī Sāra Edmondsa (Sarah Edmonds), kura pusaudžu gados aizbēga no mājām, lai izvairītos no aprēķina laulībām. Sāra pārcēlās uz Ameriku, tur ģērbās kā vīrietis un pārtapa par Frenklinu Tomsonu (Franklin Thompson), lai atrastu darbu.

Viņa strādāja par grāmatu pārdevēju, līdz sākās Pilsoņu karš. Uzskatot par savu pienākumu aizstāvēt valsti, sieviete iestājās Mičiganas kājnieku vienībā. Pēc testu nokārtošanas sievieti, kas uzdevās par vīrieti, uzņēma armijā. Pēcāk viņas viltībās palīdzēja tādas lietas kā brīvā dizaina formas tērpi un fakts, ka karavīri bieži vien gulēja savā apģērbā.

Sieviete, pārtapusi par Frenklinu Tomsonu, piedalījās vairākās kaujās, kā arī strādāja par ārsta palīgu un nestuvju nesēju, spēcīgā lietū stundu pēc stundas no kara lauka pārvedot ievainotos. Vēlāk viņa darbojās arī kā pastnieks un pat spiegs.

Pēc ievainojuma kara laukā un saslimšanas ar malāriju, 1863. gadā viņa pameta pulku, nevis riskēja tikt atklātai kā sieviete. Pēc atveseļošanās Edmondsa beidza izlikties par Frenklinu Tomsonu un atlikušo kara laiku strādāja par medmāsu.

Savukārt kanālā “FOX Life” seriālā “Viltus vikārs Maiks” aicinām iepazīt tuvāk kādu amizantu un neveiklu krāpnieku un viņa piedzīvojumus. Jau pavisam drīz – no sestdienas, 11. decembra, plkst. 22.00!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19423199sec.