Ēnu pasaules aizkadri – bīstamie melnā tirgus darījumi

“Pagrīdes ekonomiku” veido nelegāli darījumi ar dažādām precēm un pakalpojumiem. To īstenotāji pārkāpj valstu likumus un nereti apdraud arī iesaistīto cilvēku – gan savu, gan klientu – veselību un dzīvību.

Vieni no lielākajiem melnajiem tirgiem atrodas pasaules attīstītākajās valstīs - jo lielāka un stabilāka ir valsts ekonomika, jo vairāk nelegālo tirgotāju tā piesaista.

Amerikas Savienotajās Valstīs (ASV) ir plašākais melnā tirgus tīkls pasaulē. Ēnu ekonomika tur ir aptuveni 550 miljardus eiro vērta. Šie rādītāji gandrīz divas reizes pārsniedz Ķīnas pagrīdes darījumu apjomu, kas ir otrs pasaulē lielākais nelegālais tirgus. Tā vērtība ir lielāka par 200 miljardiem eiro.

Augsti godalgotā žurnāliste Mariana van Zellere par melnajiem tirgiem ziņojusi nu jau 20 gadu, taču to izpēte viņu nebeidz pārsteigt. Žurnāliste ieved skatītājus bīstamajā pasaulē raidījumā “Nelegālā tirdzniecība ar Marianu van Zelleri”, kura jaunāko sezonu kanālā “National Geographic” varēs vērot jau 20. februārī plkst. 22.00.

Jaunajās sērijās žurnāliste mēģina izprast bīstamos darījumus nelegālajos motoklubos, dažādus krāpnieciskus gadījumus, kā arī zagto automašīnu tirgu. Marianas uzdevums ir izvilināt patiesību no galvenajiem nelegālā tirgus spēlētājiem un uzdot skarbus jautājumus, lai noskaidrotu viņu nolūkus un dzīvesstāstus.

Gaidot raidījumu, “National Geographic” piedāvā ieskatīties dažās no bīstamākajām melnā tirgus aktivitātēm pasaulē.

Marihuānas tirgus līkloči Kalifornijā

Nelegālais marihuānas tirgus Kalifornijā ir nodarījis ievērojamus zaudējumus ekonomikai un videi. Daudzās no štata nelegālajām audzēšanas vietām izmanto pesticīdus, kas var saindēt savvaļas dzīvniekus un nonākt ūdenstilpēs.

Vairākos štatos marihuānu ir iespējams iegādāties arī legāli, taču, neskatoties uz to, nelegālais tirgus joprojām ir nesamērojami liels. Pagājušā gada vasarā Kalifornijas štata varas iestādes piedzīvoja lielākā nelegālā marihuānas daudzuma konfiscēšanu. Viņi atrada 16 tonnas vairāk nekā viena miljarda eiro vērtībā.

Žurnāliste stāsta, ka marihuānas ēnu tirgus Kalifornijā ir teju četras reizes lielāks par legālo. Raidījuma veidotāji to novēroja pat pašā Losandželosas centrā, uz kādas autostāvvietas ēkas jumta. “Viņi pārdod marihuānu milzīgās kastēs, automašīnas uzbrauc augšā, līdz jumta stāvam un pēc tam dodas prom,” stāsta žurnāliste.

Motocikli, ādas vestes un tetovējumi - slepenie baikeru klubi

Nelegālie motoklubi ir vieni no slepenākajiem grupējumiem pasaulē. Tie īsteno narkotiku nogādāšanu pāri robežām, organizē zādzības, pat pasūtījuma slepkavības un dažādus citus nelikumīgus darījumus.

Piemēram, “Warlocks” ir viens no pasaulē bīstamākajiem nelegālajiem baikeru klubiem. Pastāvēšanas laikā banda vairākas reizes ir uzbrukusi arī sava lauciņa konkurentiem un policistiem.

Raidījumā žurnālistei izdodas piekļūt grupai “Sons of Silence”. Tā pārstāvji bija vienīgie visā raidījumā, kuri vispirms vēlējās jautājumus apskatīt rakstiski un pēc tam informēja, ka žurnāliste nedrīkst uzdot neko citu, kas nav iekļauts rakstiskajā versijā. Taču, neskatoties uz to, Mariana riskēja un intervijas laikā tomēr uzdeva arī citus jautājumus, jo neatbildēšana reizēm var būt pat izteiksmīgāka, nekā pati atbilde.

Mīlnieks vai tomēr krāpnieks?

Viltota, simpātiska identitāte, kuru pārņēmis īsts noziedznieks, lai panāktu upuru pieķeršanos. Kad uzticība ir iegūta, ēnu ekonomikas pārstāvji to izmanto aizliegtiem mērķiem – manipulācijai, lai meistarīgi izkrāptu naudu. Šāda veida noziegumu apmēri pandēmijas laikā ir auguši par 300%, jo krāpnieki ļoti pārdomāti izmanto to, ka cilvēki jūtas vientuļi.

Iespējams, sākumā šķiet, ka otrpus ekrānam ir viens cilvēks, taču raidījumā žurnāliste atklāj, ka patiesībā šādi krāpnieki strādā komandās un viņi darbojas patiesi profesionāli – viss ir atstrādāts līdz sīkākajai niansei. Vieni atrod potenciālos upurus, citi tos “medī” un ar viņiem komunicē, bet pārējie  pat dodas pie nevainīgajiem cilvēkiem izspiest naudu.

Ieskaties ēnu ekonomikas bīstamākajos stāstos kopā ar bezbailīgo žurnālisti raidījumā “Nelegālā tirdzniecība ar Marianu van Zelleri” jau svētdien, 20. februārī, plkst. 22.00 kanālā “National Geographic”!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 03.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.21060491sec.