Kā pareizi izturēties zemestrīču laikā?

Kā raksta Meteo.lv par zemestrīci sauc zemes garozas satricināšanu, kas ir dabiskas izcelsmes. Tā izpaužas pazemes grūdienu veidā, viļnveidīgām augsnes svārstībām, ar plaisu veidošanos, ēku sagrūšanu un reizēm arī ar cilvēku upuriem. Vairākums zemestrīču norit litosfērā - 200 kilometru dziļumā. Taču dažkārt zemestrīces centrs atrodas līdz 700 km dziļumā. Katru gadu pasaulē tiek reģistrēts vairāk kā 1 miljons pazemes grūdienu, kas satāda vidēji ap 120 grūdienu stundā vai divus minūtē. Var teikt, ka zeme atrodas pastāvīgos satricinājumos. Gadā vidēji notiek viena katastrofiska un simts postošu zemestrīču. Postījumu apmēri spēcīgās zemestrīcēs ir ļoti lieli. Zemes garozā rodas lielas disjunktīvas dislokācijas.

Kā tūristam ir jāatceras:

Meklējiet durvis, bet izvairieties no logiem

Zinātnieki iesaka, uzturoties ārvalstīs rajonos, kurus bieži piemeklē zemestrīces, izvairīties no apmešanās ēkās, kurām ir smagnējas neapstrādātu akmeņu sienas un jumti, bez pietiekoša javas stiprinājuma.

Prom no logiem

Vismazāk apdraudētās ir koka konstrukcijas ēkas ar viegliem jumtiem, vai dzelzsbetona ēkas, kas speciāli nodrošinātas pret zemestrīcēm. Tūristiem neiesaka pārnakšņot augstceltnēs bez nodrošinājuma pret zemestrīcēm vai ēkās, kas atrodas šaurās ieliņās, uz kurām varētu uzgāzties slikti konstruētās kaimiņu ēkas.

Ja zeme tiešām sāk trīcēt, speciālisti iesaka meklēt patvērumu ēku iekšpusē, paslēpjoties zem smagiem galdiem vai iestājoties stabilā durvju ailē, kā arī noguļoties uz grīdas, pēc iespējas tālāk no logiem.

Nekādā gadījumā nedrīkst mēģināt izkļūt no ēkas zemestrīces laikā, jo krītošās ēkas daļas kāpņu telpā vai brūkošās trepes var savainot vai nogalināt, bēdzējus. Tikai pašā zemestrīces sākumā tiem, kuri atrodas tuvu ārējām izejas durvīm, vajadzētu pēc iespējas ātrāk izkļūt no ēkas un patverties pēc iespējas lielākā klajumā.

Ko iesākt cunami laikā?

Diemžēl joprojām speciālisti nesniedz pārāk daudz padomus, ko darīt situācijās, kad tuvojas cunami. Pirmais, kas jādara, redzot strauji maināmies jūras līmeni, steigšus doties uz augstienē atrodošos vai pēc iespējas tālāk no pludmales atrodošos glābtuvi. Pēc 2004. gada 26. decembra nelaimes tiek attīstīta Indijas okeāna piekrastes brīdinājumu sistēma.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
ALBĀNIJA jau no 30.05. Latvia Tours
Klimats ir ideāli piemērots tiem, kam patīk siltums un saule, bet kas nevēlas karstumu. Temperatūra vasarā svārstās no 25 līdz 28 grādiem pēc Celsija | Skatīt vairāk
no 589 EUR
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.331985sec.