Badošanās maina cilvēka uztveri

Vircburgas Universitātes (Vācija, Würzburg) zinātnieki eksperimentā pētījuši, vai un kā bads maina cilvēka uztveri un jušanas spējas, un nonākuši pie interesantiem secinājumiem.

Tukšs kuņģis izmaina mūsu uztveres un jušanas spējas, secinājuši pētnieki. Ja cilvēks ir badā, mutes gļotāda kļūst daudz jutīgāka, mainās uztvere, un ēdiena kumoss mutē šķiet lielāks, nekā tas patiesībā ir. Mainās arī redzes uztvere – tas pats ēdiena kumoss, ja to aplūko izsalkumā, šķiet mazāks, nekā īstenībā, - porcija uz šķīvja šķiet mazāka. Šis fenomens arī izskaidro, kāpēc cilvēki, iepērkoties ar tukšu kuņģi, nopērk vairāk pārtikas.

Mutes gļotādas jutīgums izpaužas ne tikai, novērtējot kumosa lielumu, bet arī tā formu. Piemēram, cilvēki, kas bija izbadējušies, ēdot varēja daudz labāk ar muti identificēt, kādas formas makaronu viņi pašlaik ēd, nekā tie, kas to pašu nūdeļu „burtiņu zupu” ēda bez īpaša izsalkuma. Turklāt šī eksperimenta dalībnieki nebija iepriekš ēduši tikai trīs stundas, tātad jua pēc tik īsa „badošanās” laika mutes gļotādas jutīgums ir palielinājies. Tāpēc, ir pārliecināti pētnieki, ja cilvēks badojas, piemēram, gavēņa laikā, mutes jutības pieaugums ir ārkārtīgi liels.

Vēl viens pārsteidzošs secinājums: izbadējies cilvēks kļūst izvēlīgāks un, neskatoties uz rūcošo vēderu, nemetas virsū pirmajam ēdienam, ko ierauga. Pētnieki domā, ka tam ir izskaidrojums no evolūcijas viedokļa – lai bada dēļ cilvēks neapēstu kaut ko, kas ir indīgs vai citādi nepiemērots un kaitīgs.

Arī šķidruma trūkums iedarbojas uz organisma jutību un uztveres spējām, galvenokārt ietekmējot redzes uztveri, - izslāpis cilvēks jebkurā attēlā ātrāk pamanīs šķidrumus. Acis kļūst jutīgākas pret kairinājumu, kas var liecināt par šķidruma klātbūtni. Tie ir organisma iekšējās regulācijas mehānismi, kuru uzdevums ir pēc iespējas ātrāk novērst šķidruma un barības vielu trūkumu.

Tāpēc gavēņa laikā zinātnieki iesaka ēšanas laikā vairāk paļauties uz mutes sajūtām, kā arī nodrošināt pietiekami daudzveidīgu pārtiku: viena un tā pati putra būs garlaicīga gan pašam ēdājam, gan mutei, turpretim dažāda izmēra gabalos sasmalcināti dārzeņi dažādās gatavības pakāpēs jutīgajai mutes gļotādai būs īsts pārdzīvojums gavēņa laikā. Izbaudiet to!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
ZIEDOŠĀ HOLANDE! Vēl 10 vietas! Latvia Tours
🌷🌷🌷VISSKAISTĀKAIS PAVASARIS IR TUR, KUR IR ZIEDI! Hildesheima, Amsterdama, Keukenhofas ziedu dārzs, Volendama | Skatīt vairāk
no 350 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40099406sec.