Foto: Schokoladen-experte.de
Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Focus.de
No pārlieku lielas šokolādes ēšanas
cilvēks kļūst resns, - par to vienisprātis ir ārsti un vienkāršie ļaudis. Tagad
izrādījies, ka šokolāde tomēr ir arī veselīga. Austrālijas zinātnieki pētījumā
pierādījuši, ka šokolāde mazina sirds infarkta risku.
Pagājušajā nedēļā izdotajā kārtējā
specializētā žurnāla British Medical
Journal numurā Austrālijas pētnieki publicējuši savas atziņas no jaunākā
pētījuma: infarkta riskam pakļautie pacienti, kas ik dienas apēd 100 g smagu
melnās šokolādes tāfelīti ar kakao saturu vismaz 70 %, samazina infarkta
iespējamību. Melburnas universitātes zinātnieku pētījuma grupā tika iesaistīti
2013 pacienti ar palielinātu sirds infarkta iespējamību. Testa personas desmit
gadu garumā ik dienas apēda 100 gramus tumšās šokolādes. Attiecināti uz 100`000
cilvēkiem, pētījuma rezultāti liecina - melnās šokolādes regulāra lietošana
novērstu 70 nāvējošus un 15 mazāk bīstamus infarkta gadījumus. Tāpēc
austrālieši apgalvo: šokolādes patēriņš ir uzlūkojams kā alternatīva terapijas
forma vai arī izmantojams kā papildus līdzeklis medikamentozai ārstēšanai.
Reklāma
Labā tumšajā šokolādē ir daudz
polifenolu – sava veida antioksidantu, kas paplašina asinsvadus un, kā apgalvo
pētnieki, tieši šādā veidā mazina sirds un asinsvadu sistēmas saslimšanas.
Austrālijā veiktais pētījums
apstiprina veselu rindu agrāk izdarītu secinājumu par šokolādes pozitīvo
ietekmi sirds slimību profilaksē, piemēram, kādu Kembridžas Universitātes
metaanalīzi, kurā piedalījās 114`000 brīvprātīgie. Savukārt tos, kas uztraucas
par 100 gramu šokolādes ietekmi uz ķermeņa svaru, nomierinās Vācijas Uztura zinātnes
institūta pētījums: pozitīvo efektu uz sirds un asinsvadu sistēmu var panākt
jau ar sešiem līdz septiņiem gramiem šokolādes dienā, bet tai noteikti jābūt
tumšajai šokolādei ar augstu kakao saturu.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.