Durvis vērusi atjaunota ēka Bērnu slimnīcā - Ģenētikas māja

2016. gada 8. jūnijā, durvis vēra vēl viena atjaunota ēka Bērnu slimnīcā -  Ģenētikas māja, kur turpmāk atradīsies gan Medicīniskās ģenētikas un prenatālās diagnostikas klīnika, gan Ģenētiskā laboratorija. Telpas renovētas ar ERAF līdzfinansējumu.

Pagājušā gadsimta sākumā celtajā ēkā veikti vērienīgi renovācijas darbi 1917 m2 platībā. Trīsstāvu ēkā mājvietu nu radusi gan  Medicīniskās ģenētikas  un prenatālās diagnostikas  klīnika, gan Ģenētiskā laboratorija, kas iepriekš atradās Gaiļezera novietnē.  Ir īpaši svarīgi, lai šo abu struktūrvienību sadarbība būtu pēc iespējas ciešāka, efektivizējot diagnostikas procesu, jo gadu no gada atradņu skaits palielinās.

Ar Ģenētikas mājas izveidošanu tiek apvienoti  ģenētisko pacientu konsultēšanas un izmeklēšanas etapi  vienuviet ne tikai pa vecuma grupām (prenatālie, postnatālie – bērni un pieaugušie), bet arī materiāla loģistikas un izmeklēšanas taktikas gaitā. Tādejādi tagad iespējams attīstīt  ciešāku  komandas sadarbību starp laboratorijas speciālistiem un klīniskiem ģenētiķiem, lai sekmētu un veicinātu mērķtiecīgāku izmeklēšanu sarežģītāku slimību gadījumos. Tāpat būs iespējams  ātrāk noteikt iespējamās slimības diagnozi, ja veikta padziļināta izmeklēšana grūtniecei – materiālu uzreiz no procedūru zāles nogādājot stāvu augstāk, nevis organizējot kurjeru, kā arī  daudz vieglāk organizēt konsīlijus sarežģītu ģenētisko slimību gadījumos, kuros piedalās arī  molekulārās ģenētikas speciālisti, citoģenētikas speciālisti un bioķīmiskās ģenētikas laboratorijas speciālisti.

BKUS valdes priekšsēdētāja Anda Čakša:  "Bērnu slimnīcā jau vairāku gadu garumā attīstām principu, pacients visu procesu centrā, tādēļ radam apstākļus, lai pacients visus sev nepieciešamos izmeklējumus un konsultācijas  saņemtu vienuviet. Ģenētikas mājas atklāšana ir vēl viens solis šajā virzienā.  Man  svarīgi, lai ārsti un māsas, kas strādā slimnīcā, sajustu to kā rūpes par viņu darba apstākļiem un varētu koncentrēties uz pacientu, vienmēr domājot par pacientam labāko un drošāko iespējamo risinājumu."

Medicīniskās ģenētikas  un prenatālās diagnostikas  klīnikas vadītāja Ieva Mālniece: "Ievērojami ir pieaudzis diagnosticēto patoloģiju skaits, jo uzlabojusies ginekologu kvalifikācija visā valstī, atpazīstot izmaiņas augļa ultrasonogrāfijā agrīni un mērķtiecīgi nosūtot grūtnieces padziļinātai izmeklēšanai. Esam paplašinājuši molekulārās diagnostikas izmeklējumus, ne tikai bērniem un pieaugušajiem, bet arī grūtniecēm, lai precīzāk noteiktu slimības diagnozi arī gaidāmajam bērnam."  

Ģenētiskās laboratorijas vadītāja Dagne Grāvele:  "Šodiena  Laboratorijai ir ilgi gaidīta diena. Ģenētikas mājas projekts ir īstenojies dzīvē un Laboratorijas ģenētikas nodaļas ir ieguvušas jaunas telpas. Ceļš uz šo skaisto dienu nebija viegls.  Mēs plānojām nākotnes laboratoriju ar speciālām prasībām gan īpašam tīrības režīmam, gan gaisa spiedienam, lai nekas neietekmētu izmeklējamo materiālu dažādos tā izmeklēšanas posmos. Mājvietas maiņa  latviešiem paaudžu paaudzēs saistīta ar domām par nākotni, sapņiem un cerībām, ka tie īstenosies. Arī mēs – laboratorijas darbinieki, šobrīd kaļam nākotnes plānus, sapņojam par jaunām tehnoloģijām, jaunām iespējām, lai mūsu sadarbība ar blakus esošajiem kolēģiem – klīnicistiem ir vēl auglīgāka, vēl orientētāka uz  pacientu - gan apgūstot jaunas metodes un tehnoloģijas, gan sadarbībā ar ārvalstu speciālistiem."

Ar  Ģenētikas mājas atklāšanu  noslēgusies Bērnu slimnīcā 2011.  gadā uzsāktā ERAF projekta ‘VSIA "Bērnu klīniskā universitātes slimnīca"  stacionārās veselības aprūpes infrastruktūras attīstība’ realizācija.  Šī projekta ietvaros  veikta ārējo un iekštelpu rekonstrukcija piecos korpusos kā arī iegādāta virkne tehnoloģiskā nodrošinājuma iekārtu.   Tādejādi šobrīd Torņkalna novietnē atjaunoti  89,4 % vēsturisko ēku.

Vērienīgie būvniecības darbi  veikti ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansētā projekta ‘VSIA Bērnu klīniskā universitātes slimnīca Stacionāras veselības aprūpes infrastruktūras attīstība’ atbalstu.  Būvdarbu kopējā summa ir EUR 2 017 944,58, no kuriem 84,21% ir ERAF līdzfinansējums un  15,79% BKUS  finansējums.   Būvniecības darbus veica SIA Torensberg.

BKUS MĢPDK ir vienīgais klīniskais dienests Latvijā, kas nodrošina ģenētisko konsultēšanu visa vecuma pacientiem un viņu ģimenēm, kurām ir aizdomas par iedzimtu vai pārmantotu ģenētisku saslimšanu, gadā vidēji  konsultē 2500 bērnus un pieaugušos ar aizdomām par ģenētisku patoloģiju.  Klīnika gadā veic vidēji 2800 grūtnieču konsultācijas  un augļa ultrasonogrāfijas izmeklējumus augstai vai vidēji augstai riska grupai uz augļa hromosomālām  un strukturālām patoloģijām.  MĢPDK nodrošina agrīnu prenatālu diagnostiku un multidisciplināru speciālistu konsīliju sarežģītākos slimību gadījumos. Pērn klīnikā tika konstatēti vairāk kā 140 gadījumi, kad jālemj par vēl nedzimušā bērna slimības smaguma pakāpi un ar to saistīto prognozi dzīvildzei un dzīves kvalitātei, savukārt  2015. gadā no kopā reģistrētiem 53 gadījumiem ar Dauna sindromu, BKUS MĢPDK atklāja 43 gadījumus pirms bērna piedzimšanas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55500293sec.