Kas ir podkāsts jeb aplāde?

Podkāsts kā mediju žanrs pēdējo gadu laikā kļuvis ļoti populārs visā pasaulē un arī Latvijā.

Lai gan podkāsti lielāko popularitāti ieguvuši tikai pēdējo gadu laikā, attīstoties straumēšanas servisiem, pasaulē šis formāts apgrozījies jau vairākus gadu desmitus.

Pirmo reizi angļu valodā tā sauktais hibrīdvārds "podcast", kas darināts no vārdiem "iPod" un "broadcast", tika lietots 2004. gadā. Uzskata, ka pirmais terminu izmantojis tehnoloģiju eksperts un žurnālists Bens Hammerslijs (Ben Hammersley), kurš laikrakstā "The Guardian" rakstīja: "MP3 atskaņotāju klāsts - "Apple iPod", lēta vai bezmaksas audio producēšanas programmatūra, kā arī blogošanas attīstība – radījuši ideālu segumu amatieru radītu radio raidījumu veidošanai."

Par podkāstu sauc periodiski izdotu raidījumu, kuru iespējams lejupielādēt vai klausīties tiešsaistē. Podkāstus īpaši ērti klausīties kļuvis arī tādēļ, ka šobrīd ir plaši pieejamas ierīces, kas nodrošina vienkāršu un pats galvenais – kvalitatīvu audio klausīšanos jebkādos apstākļos - braucot automašīnā, gatavojot maltīti virtuvē, dodoties ikdienas gaitās vai sportojot.

Lai gan ierastais un no angļu valodas aizgūtais nosaukums "podkāsts" spēcīgi iesakņojies latviešu valodā, Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisija 2007. gadā apstiprināja vairākas iespējamās angļu vārds "podcast" versijas latviešu valodā un tās ir: podraide, podraidījums, aplāde, aplādes fails.

Arī portālā Travelnews.lv kopš 2020. gada 8. maija izveidota redakcijas sadaļa PODKĀSTS "Tūrisma restarts". Sarunas viesi ir tūrisma nozares profesionāļi un citu nozaru eksperti, kuri nosaka problēmas, atrod risinājumus un sniedz vērtīgus padomus un idejas gan tūrisma nozarei, gan ceļotājiem. Podkāsta rubrika «Tūrisma restarts» top sadarbībā ar LIAA Tūrisma departamentu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Radisson Blu Latvija Conference & Spa Hotel
,


Ventspils TIC
,


Biznesa augstskola Turība
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.50021696sec.