Kas jāņem vērā, skrienot pa dažādām ceļa seguma virsmām?

Straujiem soļiem tuvojas aktīvā dzīvesveida sezona – pirmie maratoni un sacensības ir jau aiz stūra, tāpēc, lai starts vieglāks un izvirzītie mērķi piepildītos, Jūrmalas pavasara sporta svētku organizatori aicina ieklausīties pērnā gada skrējiena uzvarētāju – vieglatlētu Jāņa Girgensona un Agneses Pastares – ieteikumos.

Varētu domāt, ka pietiek vien pasist padusē skriešanas kedas un ūdens pudeli un doties uz starta līniju, tomēr izrādās, ka skriešana no skriešanas atšķiras un mūsu sniegumu var ietekmēt dažādi faktori, tai skaitā virsma, pa kuru skrienam. Lasi tālāk un uzzini vairāk!

Ņem vērā dažādu virsmu specifiku!

Masu sporta sacensību Latvijā pēdējos gados ir visnotaļ daudz, taču Jūrmalas pavasara sporta svētki izceļas ar savu trasi, kas vijas gar pašu jūras krastu. Iespējams, kamēr vienus jau šo svētdien, 23.aprīlī, priecēs jūra un svaigais gaiss, tikmēr kādam izaicinājumu metīs tieši smilšainais liedags.

Jāņem vērā, dažādas virsmas izdara spiedienu uz ķermeni citādāk, noslogo atšķirīgas muskuļu grupas un saites. Mūsu skriešanas jaudas var mainīties atkarībā no virsmas, vai tā ir cieta, mīksta, līdzena vai slīpa. Tāpēc skrējējiem ir jāpielāgo ekipējums un treniņi atbilstoši sacensību videi.

"Es esmu soļotāja un daļa no manas sagatavošanās ir skriešana pa krosa trasēm vai asfaltu. Pēc pieredzes zinu teikt, jo vairāk sportists variē ar virsmu, skrienot gan pa mežu, gan kalniem, jo vieglāk ir sagatavoties un izvairīties no pārsteigumiem pārbaudījuma dienā," saka Pastare.

Lai gan smiltis ir mīkstākā skriešanas virsma un spiediens uz kauliem un locītavām ir mazāks, tā ir arī visnogurdinošākā distance. Pludmale prasa lielāku treniņu, bet tā arī dod lielāku ķermeņa spēku, jo nodarbina arī mazākos balsta stabilizācijas muskuļus.

"Piedaloties pludmales skrējienā ieteiktu lēnāku startu un vidēju distances tempu salīdzinājumā ar skrējienu pa asfaltu, tad ceļu būs vieglāk veikt," tā Girgensons.

Ekipējums – pieskaņo apģērbu un apavus

Pastare uzsver, ka skrējiena laikā apavi ir vienīgais amortizētājs, tādēļ pirms startēt tos vajadzētu pieskaņot trases virsmai. Proti, mīkstākai virsmai vajadzētu stingrākus apavus ar stingrāku zoli, uz cietas – tieši pretēji.

"Piemēram, skrienot pa pludmali jāņem vērā, ka pa mīkstajām smiltīm ir grūtāk skriet, ķermenis nogurst ātrāk, pēdām ir mazāka stabilitāte un mazākas atspēriena iespējas. Bet apģērba ziņā viss ir vienkārši, es izvēlos sintētiku, jo tā labāk elpo un neberzē ādu, kad tā ir mitra," stāsta soļotāja un skrējēja.

Pielāgo treniņus videi, kurā startēsi

Gatavojoties sacīkstēm, profesionāli skrējēji trenējas vidēji divas reizes dienā, pakārtojot arī savu dienu tā, lai treniņiem vienmēr būtu laiks un spēks. Atkarībā no distances garuma un veida piemēro arī treniņu vingrinājumus un vidi, kurā būs jāsporto. Cilvēki reizēm kļūdās domājot, ja viņi ir labi stadiona skrējēji, ka tad viņiem būs viegli gūt labu rezultātu arī pludmales vai krosa skrējienā.

"Katrā sacensību veidā nodarbinās citas muskuļu grupas dažādās kombinācijās. Tiem, kas trenējas tikai uz cietas virsmas un izlēmuši skriet pa vidēji mīkstu vai mīkstu virsmu, jāsaudzē Ahileja cīpsla. Uz cietām virsmām spiediens izdalās citās vietās, tiek stiprināti citādāki muskuļi un saites nekā skrienot pa smiltīm, tāpēc noteikti jātrenējas tanī vidē, kurā notiks arī pasākums," skaidro garo distanču skrējējs Jānis Girgensons.

Protams, ikdienā mēs visi esam aizņemti, taču vismaz vienu reizi vajadzētu trasi izmēģināt – izstaigāt un mazliet paskriet.

Vecums nav šķērslis, noskriet var ikviens

Pērn, piemēram, Jūrmalas pavasara sporta svētkos piedalījās dalībnieki vecumā no trīs līdz 84 gadiem, tāpēc droši varam teikt – gadi aktīvam dzīvesveidam noteikti nav šķērslis.

"Pabeigt distanci var ikviens, atliek tikai pienācīgi sagatavoties," ir pārliecināta soļotāja un skrējēja Agnese Pastare.

Jūrmalas pavasara sporta svētkos ir padomāts par dažādiem sportotājiem, jo galvenais taču ir pozitīvas emocijas. Kādam tās veidojas no iegūtās vietas finišā, kādam vienkārši no kopā būšanas prieka. Sporta svētkos varēs piedalīties trīs skriešanas disciplīnās – 0.5-1 kilometra, piecu un desmit kilometru skrējienos. Vēl arī notiks jau otrais Latvijas Nūjošanas čempionāta 1.kauss desmit un 21 kilometra distancē.

Jau vēstīts, ka ikviens Latvijas skolēns no 1. līdz 12.klasei dalībai Jūrmalas sporta svētkos līdz pat 20.aprīlim (ieskaitot) var reģistrēties bez maksas.

Pilna sporta svētku programma pieejama vietnē www.maratoni.lv. Papildu informācija, zvanot uz tālruņa numuru 67844425 vai e-pastā [email protected].

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11925602sec.