Everests šogad gatavojas lielākajam kāpēju pieplūdumam 70 gados

Uzkāpšana pasaulē augstākajā punktā – Everesta kalna virsotnē, tiek uzskatīts par vienu no lielākajiem sasniegumiem ko cilvēks fiziski var pasaulē paveikt. Tomēr šim ceļam un sapņa realizācijai kļūstot arvien pieejamākai, eksperti kļūst norūpējušies par bīstamiem sastrēgumiem, kas var rasties, arvien vairāk cilvēkiem cenšoties pārvarēt dabu un sevi.

Statistika norāda, ka šogad izsniegts vairāk kāpšanas atļauju nekā tas bijis kopš 1953.gada. Kopumā šogad izsniegtas 373 atļaujas, kas nozīmē, ka kopumā ar kalnu gidiem, kāpēju skaits varētu sasniegt pat 800 cilvēkus šosezon. Par nopietnu problēmu tiekot uzskatīta arī cilvēku fiziskā nesagatavotība un pārdrošība, mēģinot pierādīt sev to, ko viņi fiziski nevar. Kāpjot 8850 metru augstajā kalnā, kopumā dzīvību zaudējuši vairāk nekā 250 cilvēku – vairums no tiem kalnos kāpšanas iesācēji.

Kā norāda eksperti, lai arī liels skaits Everesta censoņu ir pieredzējuši kalnos kāpēji, ar katru gadu pieaugot iesācēju-kāpēju skaits, kas arī rada apdraudējumu gan viņu pašu dzīvībām un veselībai, gan arī apkārtējo drošībai. Šie cilvēki, nereti, teju nopērk "biļeti", lai par naudu tos "uzdabūtu" pasaulē augstākajā kalnā, nevis kāpj paši, cīnoties ar kalnu.

Jāņem vērā, ka laikapstākļu dēļ, Everestā var kāpt tikai nelielu gada periodu – un īpaši kalnos kāpēju iesācēji varētu radīt sadrūzmējumu kāpjot kalnā. Šie kāpēji nereti nepārzina nedz kāpšanas tehnikas, nedz drošības vai bieži līdz aizmirst paņemt skābekļa maskas.

Tāpat, vides aktīvisti ir norūpējušies, ka cilvēku pieplūduma dēļ, Everestā arī tiek atstāti atkritumi - pudeles, bundžas un visādas citas drazas, kas arī nenāk par labu nedz kalnam, nedz kāpējiem - piemēram, kāda bundža var lidot lejā un radīt problēmas kādam citam kāpējam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sagaidīsim pavasari Augšdaugavas novadā! TAKA
Gaidām apmeklētājus mūsu dabas objektos Augšdaugavas novadā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Jaunie pavasara atpūtas ģalamērķi Estravel Latvia
Ieskatieties - sākas pavasara ceļojumu galamērķu izpārdošana! Tunisija, Grieķijas salas, Albānija... | Skatīt vairāk
no 369 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.17578602sec.