Studenti iepazīst dažādas kultūras un tautības mācību vidē

Kultūras atšķirības kā ikdiena - plecu pie pleca studē 32 valstu jaunieši (Biznesa augstskolas Turība pieredze)

Šobrīd sabiedriskajā telpā plaši tiek diskutēts par to, kā sadzīvot dažādu kultūru un tautību cilvēkiem? Vai kultūras atšķirības var traucēt ikdienas dzīvē? Vai valodas barjera ir nopietns šķērslis veiksmīgai komunikācijai? Ik gadu augstākās izglītības iestādēs Latvijā plecu pie pleca studē gan vietējie, gan ārvalstu studenti – tieši viņi vislabāk var atbildēt uz šiem jautājumiem.

Biznesa augstskola Turība  ir starptautisks spēlētājs – augstskolā studē jaunieši no 32 dažādām valstīm. Jaunieši aktīvi izmanto iespēju iegūt citu valstu pieredzi un mācību metodes - gan ERASMUS+ studentu mobilitātes programmas ietvaros, gan pilna laika studijās. Studenti paplašina redzesloku un dažādo zināšanas savā nozarē.

Ģeogrāfiskā pārstāvniecība ir ļoti plaša – pie mums mācās studenti no kaimiņvalstīm, no Nīderlandes, Skandināvijas, Vācijas, Francijas, ASV, Ukrainas, Azerbaidžānas, Gruzijas, Uzbekistānas u.c.

Manišs (Manish) ir students no Indijas, kurš Latvijā studē jau pusgadu. „Man patīk studēt universitātē, kurā vienkopus ir studenti no tik daudzām valstīm. Komunikācija ar dažādu nāciju pārstāvjiem palīdz iepazīt tuvāk cilvēkus, kas ļoti noderēs gadījumā, ja pēc studijām būs vēlme strādāt kādā citā valstī. Tā ir arī lieliska iespēja uzzināt vairāk par dažādām valstīm, kā arī pastāstīt par savu dzimteni. Latviešu studenti lielākoties ir kautrīgi un mazrunīgi. Ja mēs vēršamies pie viņiem, viņi vienmēr atbild un ir gatavi palīdzēt, bet izvairās būt pirmie, kas uzsāk sarunu. Latvieši ir izpalīdzīgi, bet ir sajūta, ka mēs ar viņiem vēlamies draudzēties vairāk, nekā viņi ar mums. Mana personīgā pieredze liecina, ka latvieši vēlas palīdzēt, bet nevēlas draudzēties, es gan, protams, negribu vispārināt.”

Ravona Maksima (Rowan Maxime) un Nadia ir no Nīderlandes. Meitenes nolēmušas studēt Sabiedriskās attiecības un stāsta, ka „pirmais iespaids par augstskolu ir ļoti pozitīvs - gan vietējie studenti, gan pasniedzēji ir ļoti viesmīlīgi. Mēs jūtam, ka tiek darīts viss, lai ārvalstu studenti pēc iespējas labāk iejustos, lai mēs justos kā mājās. Mūsu istabas biedrene studentu viesnīcā ir no Spānijas, viņa šeit studē jau kādu laiku, un ir liels palīgs dažādos ikdienas jautājumos, kuros pagaidām vēl neorientējamies.”

Karina (Karyna) no Baltkrievijas Latvijā studē jau gadu, viņa ir izvēlējusies apgūt starptautisko tūrismu. Karina uzsver, ka „atzinīgi var vērtēt pasniedzēju angļu valodas zināšanas. Lai gan ne man, ne pasniedzējiem angļu valoda nav dzimtā, viņi to pārvalda labā līmenī, visu izskaidrojot ļoti saprotami un viegli uztverami”. Savukārt, Katerina no Baltkrievijas, kura studē jau trešo gadu, atzīst, ka sākumā studijas kopā ar dažādu kultūru pārstāvjiem radīja nelielas bažas - šķitis, ka būs grūti iedraudzēties. Arī latviešu studenti sākotnēji šķituši noslēgti, taču tagad studente ir ieguvusi draugus un paziņas, īpaši labs kontakts izveidojies ar Studējošo pašpārvaldes biedriem.

Tamara (Tamar) un Ana ir no Gruzijas, meitenes stāsta, ka studijām multikulturālā vidē ir liela priekšrocība, jo tā ir iespēja uzlabot savas angļu valodas zināšanas. Studentes stāsta, ka ir iemantojušas draugus gan starp citiem ārvalstu studentiem, gan starp latviešiem. „Latvieši ir draudzīgi, izpalīdzīgi, ļoti atvērti un viesmīlīgi! Mēs mīlam latviešus!” saka studentes. Viņas gan piebilst, ka latviešu valoda šķiet ļoti grūti, tāpēc pagaidām neplāno to apgūt.

Mūsdienu mainīgajā sabiedrībā zināšanas par citām kultūrām un spēja komunicēt ir atslēga veiksmīgai karjerai starptautiskā tirgū, tāpēc jaunieši jau studiju laikā izmanto iespēju pilnveidoties, bagātināt savas zināšanas un attīstīt valodu prasmes.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Skulptūru stāsti Cēsīs! Cēsu TIC
Piesakies ekskursijai Cēsīs! Izzini skulptūru ceļu no Cēsu vecpilsētas līdz pat Meža kapiem un atpakaļ, tēlnieka Matiasa Jansona pavadībā! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 20.04.2024 Ar vilcienu uz Madonu, Cesvaini un Gulbeni Madonas TIC
Kāp Rīgā vilcienā un, vērojot ainavas aiz loga, brauc uz Vidzemi, kur tevi sagaidīs bagātīgs tūrisma maršruts visas dienas garumā. | Skatīt vairāk
17 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52481484sec.