25 padomi, kas palīdzēs Tev veidot veselīgu ikdienu

Neviens cits bez mums neparūpēsies par veselību un mūsu dzīvi nesakārtos pa plauktiņiem. Ir vajadzīgs liels gribasspēks, lai dzīvotu veselīgi, bet tas patiešām ir tā vērts. Ieskaties šajos padomos! Iespējams, tieši Tevi kāds uzrunās un no šodienas domāsi veselīgāk!

1.    Seko līdzi savam svaram! Viens no veidiem, kā to var darīt, ir noteikt ķermeņa masas indeksu (ĶMI), kuru var aprēķināt pēc formulas – svars (kilogramos) dalīts ar auguma garumu (metros) kvadrātā. Vīrietim ir normāls svars, ja ĶMI ir 19,1-25,8 robežās, bet sievietei – 20,7-26,4.

2.    Izdzer vismaz astoņas glāzes ūdens dienā! Lai pieradinātu sevi ikdienā dzert vairāk šķidruma, ūdens garšu var uzlabot, pievienojot tam dažus augļu gabaliņus. Tavs organisms noteikti pateiksies par regulāri sniegtu veldzi, jo ūdens dzeršana ne tikai palīdz cīnīties ar lieko svaru, bet arī uzlabot sirds veselību un rūpēties par ādu.

3.    Ierobežo sāls daudzumu savā uzturā un lieto ne vairāk kā 5 g sāls dienā! Tas palīdzēs samazināt asinsspiedienu un novērst daudzas citas saslimšanas. Gatavojot ēdienu, sāli var aizvietot ar baziliku, pētersīļiem, dillēm, timiānu, rozmarīnu, ingveru, kariju, citrusaugļiem. Izvēlies dažus no minētajiem garšaugiem un izaudzē pats uz palodzes vai dārzā!

4.    Rūpējoties par savu sirdi, uzturā lieto produktus, kas satur kāliju. Tas ir mikroelements, kas nodrošina labāku asinsvadu atvēršanu, samazina asins recēšanu, kā arī uzlabo nieru darbību. Daudz kālija varēsi atrast tādos produktos kā kartupeļi, tomāti, avokado, banāni un spināti.

5.    Ēd sabalansēti un ievēro šķīvja principu – 2/3 no šķīvja atvēli graudaugiem, to izstrādājumiem, augļiem un dārzeņiem; 1/3 atvēli zivīm, gaļai un piena produktiem!

6.    Esi radošs un aizvieto tradicionālo cepšanu taukvielās ar cepšanu folijā, sviestpapīrā, speciālajā maisā cepšanai vai elektriskajā grilā bez taukvielām. Vāri un tvaicē, kā arī mēģini mazāk lietot uzturā produktus ar augstu piesātināto taukskābju un transtaukskābju saturu. Šīs vielas atrodamas palmu un kokosa eļļā, sviestā, krējumā, margarīnā, pilnpienā.

7.    Uzturā neaizmirsti lietot arī sēklas, riekstus un to eļļas. Gatavojot salātus vai mērces, majonēzes un krējuma vietā izvēlies rapšu, saulespuķu vai olīveļļu, kas būs lielisks nepiesātināto taukskābju avots. Uzturā iekļauj arī treknās zivis!

8.    Centies maltīti pēc iespējas biežāk gatavot mājās, jo tā Tev ir lielāka iespēja kontrolēt ēdiena sastāvu un līdz ar to arī savu veselību. Neviens pavārs par to nerūpēsies tik lielā mērā kā Tu pats!

9.    Atceries katru nedēļu iekļaut savā ēdienkartē kādus īpašus augus, kuri Tavam organismam sniegtu papildus labumu. Piemēram, saaukstēšanās periodā goda vietā turi ķiploku – tajā ir vairāk par 100 ķīmiski aktīvām vielām. Ķiplokam sava loma ir arī sirds veselības profilaksē. Citronā bez tradicionālā C vitamīna ir daudz ārstnieciskas vielas, kas stiprina ne tikai imunitāti, bet arī asinsvadus.

10.    Atceries par regulārām ēdienreizēm, lai cik aizņemts ikdienā esi. Ēd biežāk, bet mazākas porcijas!

11.    Ierobežotas finanses nav attaisnojums mazkustīgam dzīvesveidam! Esi aktīvs – velti 30 minūtes dienā fiziskai aktivitātei vismaz 5 reizes nedēļā, piemēram, pastaigājies, nūjo, vingro!

12.    Esi vērīgs – seko līdzi produktu marķējumam un izvēlies pēc iespējas dabiskākus produktus! Ražotāji marķējumam izmanto arī ļoti sīku druku, tomēr centies iepazīties ar tajā rakstīto. Pēc laika būsi savu iecienīto produktu sastāva eksperts, iespējams, vienus nomainīsi pret citiem.

13.    Iekārto savu darba vidi tā, lai tā būtu ērta un pielāgota tieši Tavām vajadzībām. Atstāj vietu, kur ik pa brīdim izstaipīties un nopurināt uzkrājušos saspringumu. Darba procesā atrod vietu prieka avotiem – košam ziedam, mīļam foto, tējas krūzei ar smaidīgu vardulēnu.

14.    Ik pa brīdim ieklausies savā ķermenī – sajūti saspringušās vietas un nopurini, atbrīvo, pastiep tās. Sajūti sakumpušo muguru, iešķībo kaklu, galvu un iztaisnojies! Iedomājies, ka aiz pakauša ir pakārts diedziņš, kurš velk uz augšu, dziļi ievelc gaisu, lai ieelpas laikā izplešas ribas uz sāniem un vēders uz priekšu, izelpojot, izpūt no sevis nogurumu un spriedzi!

15.    Atceries mazus bērnus, kuri nekad ilgi neatrodas vienā pozā. Ņem piemēru no viņiem, jo bērnos vēl spoguļojas dabiskums! Pasmaidi, izkustieties vai gluži pretēji –  pēc ilgstošas piepūles ļaujies atpūtai! Izkustini plaukstas, pirkstus un pēdas, saberzē abas plaukstas un pēdas, kamēr sajūti siltumu.

16.    Netaupi laiku uz miega rēķina! Veselīgs miegs palīdzēs atgūt sparu un uzturēs možu gan miesu, gan garu.

17.    Atceries, ka telpas ir jāvēdina! Apkures dēļ gaiss telpās bieži ir sauss, tādēļ svarīgi to mitrināt, lai uzlabotu imunitāti. Ziemā tas jādara biežāk, bet ne ilgāk par piecām minūtēm. Centies logu atvērt noteiktos laikos, tā būs vieglāk ieviest sev šādu paradumu.

18.    Mājās un darbā neaizmirsti par telpaugiem, jo to radītais skābeklis Tev dos iespēju vieglāk elpot! Tomēr jāņem vērā, ka naktī vairums augu izdala ogļskābo gāzi, tādēļ pārliecinies, vai telpā augu nav pārāk daudz. Pirms došanās gulēt noteikti izvēdini istabu!

19.     Atceries, ka tīrība ir labas veselības pamatā! Labāk lieku reizi kārtīgi nomazgāt rokas, nekā iegūt kādu lipīgu vīrusu.

20.     Putekļu savākšanai izmanto mitru nevis sausu lupatiņu, jo tāda daudz putekļus atstās gaisā. Bieži vēdini spilvenus, segas, savukārt salā šo mājas tekstilu izliec laukā uz vairākām stundām. Padomā, vai Tavā mājoklī patiešām nepieciešams liels paklājs un apjomīgi aizkari.

21.    Pavēro savu apkārtni! Vai pamani kādus veselību pasliktinošus faktorus savā mājoklī, birojā? Lai saglabātu savu mājokli veselībai draudzīgu, ir jāapzinās, vai telpās nav kairinātāji, alergēni. Vai ir kas tāds, kas liek Tev justies neveselīgi. Īpaši jāpadomā par iespējamajiem pelējumiem, kas izdala dažādas ķīmiskas vielas un var veicināt alerģijas un sliktu pašsajūtu.

22.    Ieklausies savā organismā! Pat nagi ir Tavas veselības indikators. Smalkas līnijas uz nagiem var liecināt par to, ka nesen esi slimojis, jo slimības palēnina nagu augšanu. Kārtaini un sašķēlusies nagi var liecināt par kalcija trūkumu. Karotes formas vai uz otru pusi izlocīti nagi var norādīt, ka organismā trūkst dzelzs.

23.    Rūpējies par savu muguru! Ja ikdienā daudz sēdi mācībās vai darbā, ik pa laikam piecelies un pastaigā! Vismaz reizi dienā apstājies, piespiežot plecus, pakausi un muguru pie sienas. Kādu brīdi tā pastāvi un sajūti, kā Tavs ķermenis iztaisnojas.

24.    Daudzas slimības var novērst, dzerot dziedinošas tējas. Noteikti zini vairākas tradicionālas tējas, kuras ierasts dzert Tavā ģimenē, bet painteresējies arī par jaunu zāļu tēju izvēli, kas palīdzēs tieši Tev! Lai pierastu pie tējas dzeršanas ikdienā, ievies savas tradīcijas – izvēlies īpašu krūzi, izbaudi šī veselīgā dzēriena sagatavošanas procesu. Katrā gadalaikā atrodami augi, kurus iespējams izmantot tējai – dodies dabā! Paša vāktai tējai būs īpaša garša.

25.    Parādoties pirmajiem slimības simptomiem, savlaicīgi apmeklē speciālistu! Tāpat katram no mums ir iespēja izvēlēties savu ģimenes ārstu, kā arī noteiktā kārtībā veikt valsts apmaksātas pārbaudes. Vērts sekot arī dažādām medicīnas iestāžu akcijām, jo bieži vien tajās sarūpētas kādas pārbaudes ar ievērojamām atlaidēm vai bez maksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50850201sec.