TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Eiropas Tūrisma nozares Manifests ES valstu valdībām

Eiropas Tūrisma Manifesta alianse, (The European Tourism Manifesto alliance), kas pārstāv Eiropas ceļojumu un tūrisma nozari, aicina dalībvalstis steidzami vienoties par saskaņotiem ceļošanas ierobežojumiem un nodrošināt to ātru īstenošanu, lai palīdzētu nozarei pārvarēt šo nepieredzēto krīzi.

Eiropas Tūrisma manifesta alianse atzinīgi vērtē Eiropas Komisijas pagājušās nedēļas centienus1 un Vācijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē iniciatīvu, uzlabot pārrobežu ceļošanas koordināciju un atjaunot Šengenas zonas integritāti. Tā kā ir paredzama COVID-19 kontroles pasākumu turpināšana, tad saskaņā ar Šengenas Robežu kodeksa 24. pantu ir jākoordinē visi saistītie robežierobežojumi.  Ņemot vērā gaidāmo dramatisko ekonomikas lejupslīdi, ir svarīgi, lai ceļošanas iespēja ES un plašākā Eiropas teritorijā (tostarp EEZ, Apvienotajā Karalistē un Šveicē) tiktu pārdomāti un ātri atjaunota. Turklāt būtisku stimulu ceļojumu un tūrisma nozarei sniegtu arī starpkontinentālo ceļošanas iespēju atjaunošanas koordinācija.

Ceļošana un tūrisms Eiropā ir ekosistēma, kuru nepietiekami saskaņoto ierobežojumu, ceļotāju uzticības un patērētāju pieprasījuma samazināšanās dēļ visvairāk skārusi koronavīrusa krīze.  Krīze būtiski ietekmēja 2020. gada vasaras sezonu, kad ceļotāju aktivitāte sasniedza rekordzemu līmeni. 2020. gada jūlijā viesnīcu noslogojuma līmenis Eiropā bija 26,5%, kas ir par 66,4% mazāk nekā gadu iepriekš2. Turklāt 5 populārākie Eiropas galamērķi: Francija, Vācija, Apvienotā Karaliste un Nīderlande sasniedza tikai 40% no 2019. gada Eiropas iekšzemes ceļojumu apjoma, bet Spānijā tas noslīdēja līdz pat 22% no pagājušā gada apjoma3.

Lai gan daudzi eiropieši vasarā atkal vēlējās ceļot, nekonsekventie un mainīgie robežierobežojumi, kā arī neskaidrības par karantīnas noteikšanu ceļotājiem un COVID-19 testa prasībām radīja vilšanos, atturot uzņēmumus un ceļotājus no rezervāciju veikšanas un kaitējot atpūtas un darījumu ceļojumu plānu īstenošanai.

Mēs aicinām valstu valdības steidzami apstiprināt Eiropas Komisijas priekšlikumu, kā arī:

  • Noteikt vienotus kritērijus un robežvērtības epidemioloģiskā riska noteikšanai, tostarp vienotu krāsu kodēšanas sistēmu riska zonas noteikšanai. Šie kritēriji ir jāvērtē detalizēti, reģionālā līmenī, ņemot vērā attiecīgos ģeogrāfiskos faktorus (jo īpaši salas).

  • Ieviest vienotus pasākumus, kas jāievēro, dodoties uz riska zonām un atgriežoties no tām. Šiem pasākumiem jābūt pietiekami detalizētiem un pamatotiem ar zinātniskiem pierādījumiem (jo nav pamatojuma ierobežot ceļošanu visā valstī, ja skarti ir tikai konkrēti reģioni), un tie paredz:

1.  Eiropas Komisijas priekšlikums "PADOMES IETEIKUMS" par koordinētu pieeju brīvas pārvietošanās ierobežošanai, reaģējot uz COVID-19 pandēmiju, 2020. gada 4. septembris - https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_20_1555

2.   https://str.com/press-release/str-europe-hotel-performance-july-2020

3.   Tiek salīdzināti dati no 2020. gada 6. janvāra līdz 12. jūlijam ar to pašu periodu iepriekšējā gadā; https://forwardkeys.com/q4-outlook-for-travel-in- europe/

  • Aizstāt ceļotāju nosūtīšanu karantīnā ar visaptverošu ekonomiski izdevīgu testēšanu un izsekošanu.

  • Izvairīties no vispārējiem brīvas pārvietošanās ierobežojumiem, īstenojot mērķtiecīgākus un ģeogrāfiski ierobežotus pasākumus.

  • Izvairīties no ceļošanas ierobežojumu noteikšanas tranzīta pasažieriem.

  • Vienoties par kopīgiem noteikumiem, lai vajadzības gadījumā pirms ceļošanas pieprasītu COVID-19 negatīvus testu rezultātus.

  • Nodrošināt kontaktu izsekošanas lietotņu savietojamību ES valstīs un "Pasažieru atrašanās vietas" veidlapu (Passenger Locator Forms) saskaņošanu, pamatojoties uz starptautiskiem standartiem.

  • Sekot vienotam strukturētam un pārredzamam procesam, lai publicētu skaidru, visaptverošu un savlaicīgu informāciju par jebkādiem ceļošanas ierobežojumiem, ja tādi ir nepieciešami. Informācijai jābūt pieejamai arī tīmekļa platformā "Re-open EU"4.

Nozare, kopš COVID-19 pandēmijas sākuma, ir aicinājusi uzlabot koordināciju starp dalībvalstīm un saskaņot Eiropas valstu pieeju ceļošanas ierobežojumiem un drošības pasākumiem. Vienota pieeja palīdzēs atjaunot ceļotāju uzticību, kā arī palīdzēs nozarei lēnām atveseļoties, aizsargājot miljoniem iztikas līdzekļu avotu, darbavietu un saistīto uzņēmumu. Līdz ar ievērojamu ceļotāju plūsmas atgriešanos, nozarei arī turpmāk būs nepieciešams finansiāls atbalsts, lai pēc iespējas ātrāk atjaunotu nodarbinātību Eiropas tūrisma ekosistēmā.

Tūrisma atveseļošanos, kā nozīmīgu Eiropas ekonomikas atjaunotnes katalizatoru, pierāda jaunākais Pasaules Ceļojumu un tūrisma padomes pētījums5, kas liecina, ka katri 2,7% no ceļojumu plūsmas pieauguma šajā nozarē radīs vai atjaunos vienu miljonu darba vietu. Pretrunīgo COVID-19 ceļošanas ierobežojošo noteikumu saskaņošana varētu palielināt ceļotāju skaitu par 27% un atjaunot 10 miljonus darba vietu Eiropas tūrisma sektorā.

Piezīme:

Eiropas Tūrisma Manifesta alianse (The European Tourism Manifesto alliance) apvieno vairāk nekā 60 Eiropas sabiedriskās un privātās organizācijas, kas aptver visu tūrisma pakalpojumu spektru, t.sk., Eiropas tūrisma aģentu un operatoru asociāciju apvienību (ECTAA), kuras pilntiesīgs biedrs ir Latvijas Tūrisma aģentu un operatoru asociācija (ALTA)

Alianse aicina Eiropas Savienību rīkoties saistībā ar galvenajām politikas prioritātēm tūrisma nozarē. Lai iegūtu plašāku informāciju, lūdzu, apmeklējiet tourismmanifesto.eu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 20.04.2024 Sama modināšanas svētki Koknesē Aizkraukles novada TIC
Koknesē modinās diženo Daugavas iemītnieku - Samu. Svētki Koknesē norisināsies 10. un 11.maijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.55918598sec.