TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Daugavpils cietoksnī atjaunos bastiona eskarpa sienu

Daugavpils cietoksnī ar Kultūras ministrijas piesaistītā Eiropas Reģionālās attīstības fonda (ERAF) finansējumu tiks atjaunota 7. bastiona vaļņa eskarpa siena.

Bastiona eskarpa sienas restaurācija līdz ar Ministru kabineta 27. oktobrī pieņemto lēmumu iekļauta darbības programmas „Izaugsme un nodarbinātība” prioritārā virziena „Vides aizsardzības un resursu izmantošanas efektivitāte” 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa „Saglabāt, aizsargāt un attīstīt nozīmīgu kultūras un dabas mantojumu, kā arī attīstīt ar to saistītos pakalpojumus” projektā “Rīteiropas vērtības” pēc tam, kad no dalības tajā atteicies viens no projekta partneriem – Aglonas bazilikas draudze. Projekta kopējās izmaksas šīs izmaiņas neietekmēs.

7. bastions ir zemes nocietinājums ar valni un aizsardzībai un munīcijas glabāšanai domātām pazemes telpām iepretī Daugavpils Marka Rotko mākslas centram. Eskarps ir no lieliem akmens bluķiem izbūvēta siena, ko ierīko aizsargvalnī uz pretinieka pusi. Vairākās vietās to sabojājušas koku saknes, tā ir izskalota hidroizolācijas trūkuma dēļ. Eskarpa sienas bojājumi šobrīd rada riskus vaļņa konstrukcijas stiprībai, cietokšņa apmeklētāju drošībai, kā arī negatīvi ietekmē pieminekļa vizuālo izskatu.

Sienas atjaunošanas rezultātā bastions iegūs pievilcīgāku izskatu, kā arī būs iespējams apmeklētājiem nodrošināt jaunu ekskursijas maršrutu pa cietokšņa aizsarggrāvi, gar eskarpa sienu, kas iepriekš nebija iespējams drošības apsvērumu dēļ. Eskarpa sienas restaurācijas paredzamās izmaksas ir ap 350 000 eiro.

Daugavpils cietokšņa kopējā platība ir 150 hektāri un tajā atrodas aptuveni 80 ēkas. Šobrīd stabilu apmeklētāju plūsmu visa gada garumā nodrošina Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, taču tiek domāts par iespējām izmantot cietokšņa kompleksa pilno potenciālu, atjaunojot tajā esošās tukšās ēkas un pilnveidojot tūrisma un kultūras piedāvājumu.

Projekta “Rīteiropas vērtības” gaitā Daugavpils cietoksnī šobrīd notiek Inženieru arsenāla ēkas atjaunošana, kur plānots izveidot Tehnikas un industriālā dizaina centru. Ar Kultūras ministrijas atbalstu piesaistīts valsts un ERAF finansējums arī jaunas promenādes izbūvei pie Daugavpils cietokšņa Daugavas ielā, kur paredzēts izveidot gandrīz kilometru garu atpūtas zonu – tas tiks īstenots 5.5.1. specifiskā atbalsta mērķa 3. kārtā.

Projektā “Rīteiropas vērtības” kopā notiek sešu kultūras mantojuma objektu atjaunošana. Šobrīd turpinās darbs pie Vecticībnieku kultūras mantojuma centra un radošo darbnīcu izveides Slutišķu sādžā. Jau pabeigta un apmeklētājiem atvērta ekspozīcija “Pī vīna golda” Krāslavas pils kompleksa Amatu mājā. Tur iekārtota arī gleznotāja Valentīna Zlidņa piemiņas istaba, un tiek organizētas Krāslavas amatnieku un mākslinieku darbnīcas un meistarklases. Projekta gaitā notiek arī Ludzas pilsdrupu konservācija, izveidota jauna skatu platforma un papildināts esošais ekskursiju piedāvājums. Tāpat tiek veikti Preiļu pils saglabāšanas darbi, nomainot ēkas logus un durvis, kā arī siltinot jumtu un sienas.



Projekta “Rīteiropas vērtības” kopējās izmaksas ir 6 980 494,59 eiro. No tām 4 971 603,02 eiro ir ERAF finansējums, 244 538,98 eiro – valsts budžeta dotācija, 583 090,96 eiro – projektā iesaistīto pašvaldību līdzfinansējums.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36206412sec.