TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Zemgalē nosauc gada krietnākos uzņēmējus, bet cildināšanu atliek līdz pavasarim

Zemgalē, kas ir izteikts lauksaimnieku un pārtikas ražotāju reģions, tradicionāli vēlā rudenī, kad lauki nokopti un augsne sagatavota nākamajai ražai, Zemgales Plānošanas reģions (ZPR) un Uzņēmējdarbības atbalsta centrs (ZUC) organizē krietnāko uzņēmēju godināšanu. Izņēmums nav arī aizvadāmais gads, kas iezīmējies ar daudz un dažādiem globālās Covid 19 vīrusa pandēmijas izraisītiem pārbaudījumiem un ierobežojumiem saimnieciskajā darbībā. Tāpēc par katrā no 22 reģionā ietilpstošajām pašvaldībām izraudzīto vienu krietnāko uzņēmēju - titula “Gada uzņēmējs Zemgalē 2020” pretendentu ir vēl jo lielāks prieks un lepnums.

    Atbilstīgi Zemgales Attīstības padomes (ZAP) apstiprinātajam Nolikumam šādu atzinību var saņemt vidējo un mazo uzņēmumu īpašnieki, kuru uzņēmums reģistrēts vai veic saimniecisko darbību konkrētās pašvaldības teritorijā. Turklāt pretendentiem nedrīkst būt nodokļu  vai nodevu parādu, kā arī pārkāpumu darba tiesisko attiecību un darba aizsardzības jomā. Pārējo kritēriju starpā minēta uzņēmuma darbības pozitīvā ietekme uz novada vai pilsētas, kā arī reģiona ekonomisko izaugsmi un sociālo problēmu risināšanu. Līdztekus tam pretendentam jāveic videi draudzīgu tehnoloģiju ieviešana, ar savu produkciju jābūt aktīvam vietējā vai ārzemju tirgus dalībniekam. Tāpat īpaši augstu tiek vērtēts radošums uzņēmumā, kā arī sabiedriskā aktivitāte.

    Jauno laureātu vārdi, kas apstiprināti ZAP balsojot attālināti, liecina, ka pārstāvēto nozaru un uzņēmumu spektrs ir plašs un daudzveidīgs. Pārstāvētas divas akciju sabiedrības, piecas zemnieku saimniecības, trīs individuālā darba veicēji un 12 sabiedrības ar ierobežotu atbildību, tostarp viens daudznozaru uzņēmums. No Jelgavas laureāta godā šoreiz ir SIA “Cross Timber Systems”, kas specializējas finiera lokšņu un koka paneļu, namdaru un galdniecības izstrādājumu ražošanā, bet no Jēkabpils – SIA “LC būve”, kas veic pilna cikla būvniecības darbus. Aizkraukles novada pašvaldība nominējusi SIA “Metālists”, kas nodarbojas ar metāla konstrukciju izgatavošanu un metālapstrādi. Aknīstes novadu pārstāvošā zemnieku saimniecība “ŪTA” nodarbojas ar kokapstrādi, koka taras izgatavošanu, graudaugu, pākšaugu un eļļas augu sēklas ražošanu. Laureātu vidū ir arī Auces novadu pārstāvošais daudznozaru uzņēmums SIA “LLU MPS Vecauce”, bet no Bauskas novada šogad nominēta Vecsaules pagasta zemnieku saimniecība “Jundas”, kur audzē gaļas liellopus, ražo liellopu gaļu un tās izstrādājumus. Savukārt pārtikas ražošanas dominanti Zemgalē raksturo divi lielražotāji – akciju sabiedrība “Dobeles dzirnavnieks” Dobeles novadā un akciju sabiedrība “Balticovo” Iecavas novadā.

    No Jaunjelgavas novada laureātu pulku papildina Daudzeses pagasta zemnieku saimniecība “Ziediņi”, kas nodarbojas ar graudkopību un zivkopību, bet Jelgavas novada uzņēmējus šoreiz pārstāv Kalnciemā meklējamais uzņēmums SIA “Easy Pack”, kas pazīstams kā gofrēta papīra un kartona taras ražotājs. Saimnieciskā darba veicēja Rita Skrējāne no Jēkabpils novada Rubeņu pagasta saimnieko sēļu lauku sētā “Gulbji” un nodarbojas ar dārzeņu audzēšanu, mājražošanu un tūrisma pakalpojumu sniegšanu, bet Kokneses novada SIA “Briežkalni” veic autokravu pārvadājumus. Cits laureāts – SIA “Meža Rasas” no Krustpils novada nodarbojas ar stādu audzēšanu un sniedz dārzu apzaļumošanas pakalpojumus, bet Neretas novada zemnieku saimniecība “Saules” specializējusies ceļu būvniecībā. Būvniecībai, kravu pārvadājumiem, smagās tehnikas nomai un informatīvo zīmju ražošanai pievērsies Ozolnieku novada uzņēmums SIA “A&B”, bet saimnieciskās darbības veicēji Madara un Miks Kaidaki no Pļaviņu novada Klintaines pagasta sniedz veterinārmedicīnas pakalpojumus, kā arī atvēruši veterināro aptieku un dzīvnieku frizētavu.

    Tūristu uzņemšanai caur ēdināšanas, telpu īres un naktsmītņu pakalpojumiem tā dēvētajā Baltajā mājā aizvien ir uzticīgs Rundāles novada Pilsrundāles pagasta uzņēmums – SIA “MI”, bet Salas novada uzņēmums SIA “SAKAS BIRCH” pieder pie Sēlijas kokapstrādātājiem, nodarbojas ar zāģēšanu, ēvelēšanu un koksnes impregnēšanu. Skrīveru zemnieku saimniecībai “Kalnāres” raksturīga ir ābolu un kartupeļu audzēšana, bet Tērvetes novada SIA “Tērvetes tauriņi” sniedz atpūtas un izklaides iespējas tūristu tik iecienītajā tropu tauriņu un dzīvnieku mītnē. Cits laureāts, Vecumnieku novada Stelpes pagasta uzņēmums SIA “KEEFA” nodarbojas ar bioloģiski audzētu augļu, ogu un dārzeņu pārstrādi un dabīgu pārtikas produktu ražošanu, bet saimnieciskās darbības veicēja Ieva Puzāne no Viesītes novada pievērsusies dažādu stādu un dārzeņu audzēšanai segtajā platībās.

    Visiem minētajiem titula “Gada uzņēmējs Zemgalē 2020” ieguvējiem ar pašvaldību finansiālu atbalstu piešķirta 500 eiro naudas balva un Zemgales Plānošanas reģiona (ZPR) Atzinības raksts, tiesa gan pašreiz tikai elektroniskā formātā, taču līdz piemiņas balvas un īsta Atzinības raksta saņemšanai acīmredzot būs jāpaciešas līdz pavasarim, kad iecerētā laureātu daudzināšana tradicionāli, nu jau piekto reizi, varēs notikt majestātiskajā Rundāles pilī, kas dižosies ar jumta jauno segumu un pavasara puķu krāšņu ziedēšanu pils dārzā.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43937016sec.