TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Arī Latvijā sākas vakcinācija pret Covid-19

Kā īstena dāvana otrajos Ziemassvētkos agri no rīta Latvijā ieradās pirmās “BioNTech-Pfizer” vakcīnas “Comirnaty” – kopā 9750 devas. Vakcināciju Latvijā gan plānots sākt tikai 28. decembrī, lai gan daudzās pasaules valstīs pirmās devas saņēma jau sestdien, turklāt, dažviet par pirmajiem “trusīšiem” kļuva politiķi.

Daudzas valstis jau sāk Ziemassvētkos

Jau 26. decembrī vakcināciju uzsāka daudzās Eiropas Savienības valstīs, tostarp Vācijā, Ungārijā, Lietuvā un Slovākijā. Turklāt, lai vairotu sabiedrības uzticamību vakcinācijai, Slovākijas un Bulgārijas politiķi ir bijuši vieni no pirmajiem, kas devušies saņemt “Comirnaty”.

Igaunija par vakcinācijas sākumu paziņoja 27. decembrī, vēstot, ka pirmā vakcīnu pret Covid-19 saņēmusi ārste Jeļena Rozinko.

Vakcinācijas sākšanos Eiropā jūsmīgi uzteikuši jau daudzu valstu politiķi, sakot, ka tas ir īstens Ziemassvētku brīnums un pavērs mums durvis uz normālu pasauli, un tā būs iespēja atsākt brīvi ceļot.

Eiropas Komisijas prezidente Urzula fon der Leiena savā mikroblogošanas vietnē Twitter norādījusi, ka vakcinācijas programmas uzsākšana ES ir aizkustinošs vienotības brīdis, norādot, ka visas 27 Eiropas Savienības valstis vakcīnu saņēmušas vienlaicīgi. Arī viņa uzsvēra, ka vakcinācija pakāpeniski palīdzēs atgūt normālu dzīvi.

Latvijā vakcinēšanās starts 28. decembrī

Veselības ministrija informē, ka pirmie vakcīnas sāks saņemt slimnīcu ārstniecības personāls, kas strādā ar Covid-19 pacientiem, kā arī Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Veselības ministre Ilze Viņķele norāda, ka vakcīnas pagaidām ir vienīgais reālais solis pretī iespējai atgriezties dzīves ritmā, kāds bija pirms pandēmijas. Vakcīna “Comirnaty” klīniskajos pētījumos, kuros piedalījās 44 000 cilvēku, sevi pierādījusi kā drošu iespēju pasargāt no simptomātiskas saslimšanas ar vīrusu.

Zāļu valsts aģentūra atgādina, ka visām vakcīnām, kuras tiek reģistrētas Eiropas Savienībā, ir jāizpilda tādas pašas vienādi augstas kvalitātes, drošuma un efektivitātes pierādījumu prasības kā jebkurām zālēm, tostarp vakcīnām. Nekādas atkāpes no šīm stingrajām pamatprasībām netiek veiktas. Covid-19 vakcīnu izstrādes, vērtēšanas un apstiprināšanas process ir prasījis mazāk laika nekā citām vakcīnām, jo ir ieguldīti un apvienoti vēsturiski nebijuši zinātnes, finanšu un cilvēkresursi, kā arī radikāli mainīta sadarbības operativitāte starp vērtēšanas, reģistrēšanas iestādēm un vakcīnu izstrādātājiem.

Vakcīnu uzglabāšana un nākamo devu gaidās

Valsts Asinsdonoru centra rīcībā ir trīs jaunas dziļās saldēšanas iekārtas,  kuras nodrošina ražotāja noteiktās vakcīnas uzglabāšanas prasības. Kā zināms, lai “Comirnaty” saglabātu efektivitāti, tā jāglabā ļoti zemā temperatūrā -75°C. Kad vakcīnas nonākušas vakcinācijas kabinetos, līdz piecām dienām jeb to plānotajam izlietošanas laikam tās var uzglabāt 2-8°C.

Lai garantētu piegādes drošību, no rūpnīcas līdz pat galamērķim piegādes transportu pavadīja ražotāju eskorts, bet Latvijas teritorijā par papildu drošību rūpējās arī Valsts policija.

Pirmajā piegādē Latvija saņēmusi 9750 vakcīnu devas, kuras tiks nodrošinātas kopumā 4875 veselības aprūpes darbiniekiem, jo viena cilvēka vakcinēšanai nepieciešamas divas devas. Nākamās vakcīnu piegādes plānotas pēc nedēļas – ap 4. vai 5. janvāri, kad Latvija saņems līdzīgu apjomu devu.  Tāpat janvāra beigās ražotāji plāno “Moderna” un “AstraZeneca” izstrādāto vakcīnu piegādes, ja pirms tam pozitīvi noslēgsies šo zāļu reģistrācija.

Eiropa, salīdzinoši ar citām attīstītajām valstīm, krietni kavējās ar vakcīnas reģistrāciju, jo Lielbritānijā, ASV , Kanādā un vēl dažās valstīs vakcinācija sākās krietni pirms svētkiem, turklāt dažu valstu regulatori jau ir devuši zaļo gaismu arī vakcīnas “Moderna” izmantošanai. Eiropa vēl pārbauda.

Vakcinācijas plāns

Bet kāda tad būs vakcinācija Latvijā? Pēc šobrīdējā Valsts Zāļu aģentūras plāna, kurā korekcijas var ieviest vakcīnu pieejamība un vēl kādi faktori, grafiks ir šāds:  gada pirmajā ceturksnī pie vakcīnām tiks veselības aprūpes darbinieki (apmēram 30 tūkstoši), bet pēc tam vakcinēsies otrā grupa – ilgstošas sociālās aprūpes centru klienti un darbinieki (apmēram 19,6 tūkstoši).

Gada otrajā ceturksnī vakcināciju sāks trešajai grupai – personām, sākot no 60 gadu vecuma, bet pēc tam būs ceturtā grupa – personas ar hroniskām slimībām, jaunākas par 65 gadiem.

Tikai jūlijā paredzēts uzsākt vakcināciju piektajai grupai – operatīvo dienestu darbiniekiem: policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem. Šajā mēnesī plānots vakcinēt arī skolotājus, ieslodzītos un ieslodzījuma vietu pārvaldes personālu.

Un tikai pēc tam pie vakcinēšanās varēs tikt pārējā sabiedrība.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Valmierā “Zaķim pa pēdām” Valmieras TIC
1.aprīlī no pl.11-16 ar prieku gaidīsim ikvienu – mazus un lielus uz Lieldienu svinēšanu Valmierā! | Skatīt vairāk
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10766292sec.