TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Ar starptautisku konkursu investoriem lidosta «Rīga» uzsāk desmitgades nozīmīgāko attīstības projektu – «RIX Airport City»

Izsludinot starptautisku konkursu investoru un attīstītāju piesaistei, lidosta “Rīga” uzsāk stratēģiski nozīmīgā RIX Airport City projekta ieviešanu ar mērķi desmit gadu laikā izveidot progresīvu nākotnes lidostas pilsētu, kas sniedz ne tikai tradicionālos aviācijas pakalpojumus, bet rada vidi dažāda veida uzņēmējdarbības attīstībai, piedāvā multimodālus transporta savienojumus un dod pienesumu iedzīvotājiem un reģiona tautsaimniecībai kopumā.

“Mūsdienu lidostas ir vairāk nekā tikai aviosatiksmes pieturvietas. Līdzīgi kā agrāk ostas un dzelzceļa stacijas, mūsdienu lidostas rada ap sevi jaunas kvalitātes biznesa ekosistēmas. Stratēģiskais savienojums ar Rail Baltica ātrgaitas dzelzceļu, kas savienos Baltijas valstu galvaspilsētas ar dzelzceļa tīkliem Somijā, Polijā un Vācijā, ir lieliska iespēja lidostai “Rīga” kļūt par jaunākās paaudzes Ziemeļeiropas satiksmes, darījumu un tūrisma centru. Mūsu mērķis ir radīt uz cilvēkiem orientētu lidostas pilsētu, kas pati ir galamērķis ar vērtību – uzņēmējdarbībai, jauniem pakalpojumiem un atpūtai,” attīstības vīziju iezīmē lidostas “Rīga” valdes priekšsēdētāja Laila Odiņa.

RIX Airport City – jauna koncepta pilsēta

RIX Airport City attīstīšana, kas ir daļa no lidostas vidēja termiņa stratēģijas “Skrejceļš 2027”, ietver jau esošo tradicionālo aviācijas pakalpojumu – pasažieru un kravu pārvadājumu – attīstību un integrāciju ar citiem uzņēmējdarbības veidiem, sākot ar inovāciju un jaunuzņēmumiem, e-komercijas, loģistikas un ražošanas biznesiem un beidzot ar dažāda veida tūrisma, viesmīlības un atpūtas pakalpojumiem.

RIX Airport City koncepta pamatā ir urbānās pilsētvides vīzija ar mērķi radīt savienotu, modernu, cilvēkiem draudzīgu un ilgtspējīgu iespēju telpu. Topošās lidostas pilsētas attīstība balstīsies ilgtspējīgā plānošanā, ievērojot nozarē atzītu energoefektivitātes standartu prasības. Priekšroka tiks dota ģeotermālās un saules enerģijas ražošanas sistēmām, atbildīgai aprites pieejai resursu izmantošanā, būvniecības tehnoloģijām, kas izmanto ilgtspējīgus un atjaunojamus materiālus, un zaļajai arhitektūrai.

Lidostai piederošajā 24 hektārus plašajā teritorijā, kas atrodas virzienā uz Rīgu no lidostas termināļa un topošās Rail Baltica stacijas, ar investoru piesaisti tiks attīstīts darījumu un atpūtas centrs ar kopējo izbūvējamo platību līdz 340 tūkstošiem kvadrātmetru, bet vismaz 10 % teritorijas tiks atvēlēti parkiem un publiskajai ārtelpai. Kā galvenie teritorijas izmantošanas mērķi noteiktas viesnīcu, biroju un konferenču centra telpas, mazumtirdzniecība, loģistika un vieglā rūpniecība, priekšroku dodot ar aviāciju saistītām nozarēm, kravu pārvadājumiem un loģistikai, e-komercijas attīstībai, IT, elektronikas, tūrisma un farmācijas nozarēm.  

RIX Airport City veidos vairākas savstarpēji savienotas un specifiskajām vajadzībām pielāgotas zonas. Pilsētas darījumu centrs ietvers viesnīcas, konferenču un biroju ēkas, iepirkšanās centrus, publiskās ārtelpas un transporta objektus – lidostas jauno termināli ar kapacitāti līdz 12 miljoniem pasažieru gadā, Rail Baltica dzelzceļa staciju un vietējā un starptautiskā sabiedriskā transporta pieturvietas.  Savukārt ap teritorijā esošo ezeru iecerēts attīstīt parka zonu, kur atradīsies kultūras, ēdināšanas, tirdzniecības, atpūtas un izklaides vietas. Lidostas pilsētu ik dienas varētu apmeklēt vairāk kā 30 tūkstoši apmeklētāju – pasažieri, darbinieki, viesi.

Savukārt komerciālās un vieglās rūpniecības ražotnes un biroji, pētniecības, attīstības, izglītības un loģistikas uzņēmumu objekti atradīsies lidostas pilsētas perifērijā, bet lidostas “Rīga” ziemeļu daļā tiks attīstīta industriālā zona - gaisa kravu apkalpošanas un loģistikas infrastruktūra, tostarp iezīmētas iespējas veidot Rail Baltica dzelzceļa kravu un militārās mobilitātes pievadu lidostai.

RIX Airport City zonējumā un iekšējā transporta sistēmā prioritāte būs gājējiem, velosipēdu un citu videi draudzīgu pārvietošanās līdzekļu satiksmei. Zaļā publiskā ārtelpa vīsies caur visu lidostas pilsētas teritoriju, veidojot savstarpēji nodalītu un līdz ar to drošu un ērtu gājēju, velosipēdistu un transportlīdzekļu kustību.

Pirmajā RIX Airport City attīstības posmā, kas saskaņots ar lidostas jaunā termināļa un Rail Baltica dzelzceļa savienojuma pabeigšanas termiņu 2027.–2030.gadā, plānots attīstīt četru zvaigžņu viesnīcu ar tiešu piekļuvi lidostas terminālim un stacijai un A klases biroju ēkas.

Konkurss investīciju piesaistei

RIX Airport City koncepta tālākai attīstībai un īstenošanai lidosta “Rīga” ir izsludinājusi starptautisku konkursu investoru un attīstītāju piesaistei. Konkurss notiks divās kārtās, piemērojot konkursa dialoga metodi. Pirmajai kvalifikācijas kārtai potenciālie interesenti var pieteikties līdz šā gada 16. decembrim. Pēc tam lidosta “Rīga” kopā ar otrajai kārtai kvalificētajiem pretendentiem sarunu procesā turpinās darbu pie RIX Airport City sākotnējā koncepta detalizācijas, lai iegūtu lidostas interesēm atbilstošāko un saimnieciski izdevīgāko teritorijas attīstības un izmantošanas piedāvājumu.

Līgumu ar konkursa uzvarētāju plānots noslēgt līdz 2023. gada beigām.

Plānotais investīciju apjoms RIX Airport City attīstībai ir līdz 300 miljoniem eiro.

Vairāk info par RIX Airport City: https://rixairportcity.com/lv

Konkursa sludinājums: https://www.riga-airport.com/partneriem/iepirkumi-un-komerckonkursi/komerckonkursi-un-izsoles/par-apbuves-tiesibas-pieskirsanu-vas-starptautiska-lidosta-riga-biznesa-parka-attistibai

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.02.2024 - 26.03.2024 Plāno pasākumus Bauskas novadā! Bauskas TIC
Plāno pasākumus Bauskas novadā? Ieskaties - pasākumu vietas, fotogrāfi, transports un vēl! | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Idejas pavasara svētku dāvanām Kolekcija
Pavasara svētki ir īpaši - dan Lieldienas, gan Mātes diena, gan īpašie svētki mums svarīgiem cilvēkiem. Šajā kolekcija idejas dāvanām no kolekcija | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Laivošanas sezonas atklāšana! Bauskas TIC
Dodies aizraujošā laivu sezonas atklāšanas braucienā! | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.29101801sec.