TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

Valmiera kļūst arvien pievilcīgāks tūrisma galamērķis

Valmieras Tūrisma centra (TIC) apkopotā tūrisma statistika par 2016. gadu liecina, ka ceļotāju interese par Valmieru kā tūrisma galamērķi turpina pieaugt ik gadu. Pērn Valmieras TIC reģistrēti 9824 apmeklētāji, kuri ceļojuši individuāli vai grupās. Attiecībā pret 2015. gadu apmeklētāju skaits pieaudzis par nepilniem 10%.

Vidējais grupas lielums bija 1.65 personas. Reģistrēti 6891 informācijas pieprasījums, no kuriem 86.93% bija Latvijas rezidentu (t.sk. 63.11% valmieriešu) pieprasījumi. Klātienē saņemti 5969 pieprasījumi, telefoniski – 709, bet rakstiski – 213 informācijas pieprasījumi. Kopumā informācijas pieprasījumu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu, ir pieaudzis par 21%.

Aktīvākais informācijas pieprasījums ir bijis laikā no aprīļa līdz oktobrim, kur vislielākais interesentu skaits bijis vasaras mēnešos. Tas skaidrojams ar situāciju tūrisma nozarē kopumā, kad ceļošanai un atvaļinājumu plānošanai cilvēki izvēlas tūrisma silto sezonu. Salīdzinot ar 2015. gada datiem, novērojams informācijas pieprasījumu skaita pieaugums arī marta un novembra mēnešos, kad dažādu mērķauditoriju interesenti ir izmantojuši Valmieras TIC piedāvātos pakalpojumus – ekskursijas pa pilsētu gida pavadībā, skolēnu ekskursiju piedāvājumus pavasarī un rudenī, Valmieras TIC organizētās publiskās ekskursijas, pārgājienus un velobraucienus. Tāpat arī novērojama saistība starp TIC informācijas pieprasījumu un apmeklētāju skaita palielināšanos tajos periodos, kad pilsētā norisinājušies lielāka mēroga pasākumi, piemēram, vasaras tūrisma sezonas atklāšanas pasākums velo un kino festivāls “Kino pedālis 2016”, Valmieras pilsētas svētki, Valmieras Vasaras teātra festivāls, Vidzemes uzņēmēju dienas un “Muzeju nakts”, kā arī SportLat skriešanas maratons, Simjūda gadatirgus un citas dažāda veida norises kultūrā, mākslā un sportā. Ņemot vērā tūrisma nozares sezonālo raksturu, likumsakarīgi, ka ārvalstu rezidenti Valmieras TIC visvairāk viesojušies vasaras mēnešos, savukārt vislielākais vietējo iedzīvotāju apmeklējums Valmieras TIC bijis novembrī un decembrī, kas skaidrojams ar iedzīvotāju interesi par Valmieras kalendāru nākamajam gadam un Ziemassvētku dāvanu sarūpēšanu.

2016. gadā starp Valmieras TIC informācijas pieprasītājiem 13% bija ārvalstnieki, pārstāvot kopskaitā 49 dažādas valstis. Salīdzinājumā ar 2015.gadu šis rādītājs pieaudzis par nepilniem 18%. Pārstāvēto valstu top desmitnieka pirmajā vietā nemainīgi ierindojas Igaunija ar 42.99% lielu īpatsvaru starp ārvalstu rezidentiem. Salīdzinājumā ar 2015.gadu novērojams igauņu īpatsvara pieaugums par 37.59%. Tāpat arī par Valmieras tūrisma galamērķi interese pieaugusi ceļotājiem no Vācijas (īpatsvars starp ārvalstīm 12.31%), Somijas (īpatsvars starp ārvalstīm 5.59%), Francijas (īpatsvars starp ārvalstīm 5.25%) un Lietuvas (īpatsvars starp ārvalstīm 4.33%). Salīdzinot ar iepriekšējo gadu, interesentu pieprasījumu skaits no Lietuvas pieaudzis visstraujāk – par 65.22%, savukārt rādītājos par interesentu skaitu no Krievijas novērojams kritums par 15.56%, kopā sastādot 4.33% lielu īpatsvaru starp visiem ārvalstu interesentiem. Jāatzīmē, ka Valmieru apciemojuši arī ceļotāji no Lielbritānijas, Spānijas, Nīderlandes, Polijas, Čehijas un pat Austrālijas, Ķīnas, Meksikas, Taivānas un Singapūras.

Raksturojot Valmieras TIC apkalpoto klientu intereses, augsts pieprasījums bijis par Valmieras un apkārtējo novadu (Kocēnu, Burtnieku, Beverīnas) tūrisma galamērķa informatīvajiem materiāliem. Kopskaitā par tūrisma ceļvežiem un kartēm Valmieras TIC saņemti vairāk nekā 2017 jautājumi, kas ir par 32.87% vairāk nekā 2015.gadā. Bieži apmeklētāju vidū bijuši arī vietējie iedzīvotāji, kuri, plānojot savus ceļojumus, vēlējušies saņemt kartes un ceļvežus par citām Latvijas pilsētām un novadiem, kā arī tuvāko kaimiņvalstu – Igaunijas un Lietuvas – tūrisma piedāvājumu. 2067 pieprasījumi bijuši saistībā ar suvenīru piedāvājumu. Arī šis rādītājs ievērojami pieaudzis attiecībā pret iepriekšējo gadu – par 44.75%. Valmieras TIC piedāvā dažāda veida suvenīrus gan ar Valmieras, gan Latvijas simboliku, izceļot arī vietējā reģiona amatniecības tradīcijas. Jautājumi saistībā ar pasākumiem uzdoti 988 reizes, kas ir par 76.74% vairāk nekā iepriekšējā gada periodā. Par teju 40% pieaudzis arī to interesentu skaits, kas vēlējušies saņemt informāciju par aktīvo atpūtu – riteņbraukšanu, laivošanu, pārgājieniem u.c. piedāvājumiem. Aktuāli bijuši arī piedāvājumi ģimenēm ar bērniem un ekskursijas skolēnu grupām. 

Analizējot interešu sadalījumu ārvalstu rezidentu un vietējo Latvijas ceļotāju vidū, novērojams, ka ārvalstu viesi pamatā interesējas par dažādiem apskates objektiem, aktīvas atpūtas maršrutiem, kā arī pakalpojumiem, kas saistīti ar ēdināšanu un nakšņošanu. Šīs intereses bijušas visai līdzīgas arī ceļotāju vidū no citām Latvijas pilsētām, papildinot interešu loku ar ekskursijām gida pavadībā un dalību Valmieras TIC organizētajos aktīvās atpūtas pasākumos. Visbiežāk tūristus interesējis piedāvājums atpūtai pilsētā un Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Turpretim vietējie iedzīvotāji Valmieras TIC pamatā apmeklējuši, lai iegādātos suvenīrus, uzzinātu par drīzumā gaidāmajiem pasākumiem, piedalītos tādos Valmieras TIC organizētos pasākumos kā “Ceļotāju stāstu vakari”, tūrisma ceļošanas akcija “Ceļo līdz 100” un velo braucieni gida pavadībā. Bieži vietējie iedzīvotāji Valmieras TIC vērsušies arī ar mērķi noskaidrot atbildes uz jautājumiem, kas nav bijuši tieši saistīti ar tūrismu, piemēram, par dažādu organizāciju precīzu atrašanās vietu, darba laikiem u.tml.

Jāpiebilst, ka interesi par Valmieras un apkārtējo novadu tūrisma galamērķī atspoguļo ne tikai tiešais tūristu pieprasījums Valmieras TIC, bet arī mērķauditorijas paradumi internetā, meklējot informāciju par tūrisma piedāvājumu Valmierā. Tūrisma vortāla www.visit.valmiera.lv 2016.gada statistika apliecina, ka minētās interneta vietnes apmeklējums, salīdzinot ar apmeklējuma datiem 2015.gadā, pieaudzis par 9%. Tāpat pieaugums vērojams arī apskatīto lapu un apmeklētāju no unikālajām IP adresēm skaita ziņā. Viena apmeklējuma laikā lapā tiek aplūkotas vidēji 3-4 sadaļas, uzturoties lapā vidēji 2 minūtes un 46 sekundes.

Informācija vortālā visit.valmiera.lv tiek publicēta četrās valodās: latviešu, angļu, igauņu un krievu. Lasītākās sadaļas latviešu valodā bijušas “Ko redzēt un darīt?” (pieaugums pret 2015. gadu par 37%), “Kur nakšņot?” (pieaugums par 37%), “Kur paēst?” (pieaugums par 86%), kā arī sadaļa “Pasākumi” (pieaugums par 26%). Visvairāk apskatītā apakšsadaļa bijusi par aktīvās atpūtas piedāvājumiem (pieaugums par 44%). Salīdzinājumā ar 2015.gadu divkāršojies interneta vietnes apmeklējumu skaits lapas igauņu valodas versijai. Tāpat arī stabili apmeklējuma radītāji ir vietnes angļu un krievu valodas lapas versijām. Arī svešvalodu lapas versijās visbiežāk aplūkotas tās pašas sadaļas, kas latviešu valodas lapā. Starp meklētākajiem atslēgvārdiem bijušas tādas frāzes kā “Pasākumi Valmierā”, “Valmieras tūrisms”, “Ko darīt Valmierā”, “Darba laiki kafejnīcās”, kā arī vārdi, kas bija atbilstoši Valmieras un apkārtējo novadu aktuālajiem mēneša un sezonas pasākumiem, piemēram, Valsts svētki, Simjūds, pilsētas svētki u.c.

Salīdzinot ar 2015. gadu, joprojām visvairāk interesentu apmeklē www.visit.valmiera.lv, izmantojot meklētāju Google (pieaugums par 34%) vai ievadot interneta pārlūkā tieši vietnes nosaukumu. Tāpat arī ievērojami pieaudzis to interesentu skaits, kas seko Valmieras TIC uzturētajam Facebook sociālajam kontam. Izmantojot šo sociālo tīklu, vortālu www.visit.valmiera.lv 2016. gadā apmeklējuši par 85% vairāk interesentu nekā 2015.gadā.

Plašāka informācija par Valmieras TIC apkopoto tūrisma statistiku pieejama interneta vietnes www.visit.valmiera.lv sadaļā “Statistika”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4168539sec.