5 iemesli, kāpēc pasažieri nelieto drošības jostu auto aizmugurējā sēdeklī (video)

Pētot automašīnu pasažieru paradumus, redzama būtiska atšķirība starp to, kā pasažieri uzvedas auto priekšējā un aizmugurējā sēdeklī. Vairākums jeb 86% pasažieru lieto drošības jostu, sēžot automašīnas priekšā, bet aizmugurē uz pusi mazāk – tikai 43% pasažieru vienmēr piesprādzējas, liecina CSDD 2019. gada pētījums.

53% gadījumu pasažieri nesprādzējas, jo jābrauc neliels attālums; 40% pasažieru aizbildinās, ka josta ir neērta, nepraktiska un to ir grūti uzlikt. 22% respondentu nesprādzējas tāpēc, ka pilnībā uzticas autovadītājam, savukārt 18% uzsver, ka šoferis viņam nav atgādinājis, ka mašīnā ir jāpiesprādzējas.

"Satraucošs ir fakts, ka paši autovadītāji pieļauj pasažieru nepiesprādzēšanos. Pētījums atklāj, ka tikai 28% šoferu pārliecinās, ka viņu pasažieri ir piesprādzējušies auto aizmugurējā sēdeklī. Bieži vien nelietot drošības jostu pasažierus mudina neracionāla pārliecība par situācijas drošumu – neliels attālums, maza satiksmes intensitāte vai pazīstama apkārtne. Taču satiksmes negadījums var notikt arī dzimtajā ciematā, veicot pavisam nelielu attālumu, piemēram, braucot uz veikalu," stāsta Andris Lukstiņš, CSDD valdes priekšsēdētājs.

Pētījums atklāj, ka biežāk drošības jostu lieto sievietes, kā arī Pierīgas, Zemgales un Vidzemes iedzīvotāji. Savukārt drošības jostu aizmugurējā sēdeklī retāk lieto vīrieši, it īpaši no Kurzemes un Latgales. Drošības jostas nelietošanu biežāk praktizē autovadītāji, kuri arī kā pasažieri sprādzējas retāk.

Lai pievērstu sabiedrības uzmanību nepieciešamībai lietot drošības jostas arī automašīnas aizmugurējā sēdeklī, Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) šodien, 6. septembrī, atklāja sociālo kampaņu "Vari priekšā. Vari arī aizmugurē.". Kampaņas laikā pasažieriem un arī autovadītājiem tiks skaidrota drošības jostas lietošanas nepieciešamība arī auto aizmugurējā sēdeklī.

"Pērn ceļu satiksmē gāja bojā 24 pasažieri, un, šo traģēdiju iemesls, visticamāk, ir drošības jostu nelietošana. Šogad astoņos mēnešos ceļu satiksmē bojā gājuši 10, bet cietuši 610 pasažieri. Policija aicina ikkatru – iekāp automašīnā un piesprādzējies! Izmanto visus drošības līdzekļus, ko piedāvā autotransports, toskait drošības jostas, kuras obligāti jālieto ne tikai automašīnas priekšējā, bet arī aizmugurējā sēdeklī," uzsver Normunds Krapsis, Valsts policijas Satiksmes drošības pārvaldes priekšnieks.

"Drošības josta ir svarīgākais un efektīvākais pasīvās drošības aprīkojums automašīnā. Straujas bremzēšanas vai sadursmes brīdī salonā esošie turpina kustību uz priekšu ar iepriekšējo ātrumu, ja vien nav piesprādzējušies. Turklāt sadursmes brīdī inerces ietekmē uz cilvēku darbojas milzīgs trieciena spēks," norāda Oskars Irbītis, satiksmes drošības eksperts, uzsverot, ka, piemēram, braucot ar ātrumu 50 km/h, sadursmes brīdī cilvēks, kurš nav piesprādzējies, virzīsies uz priekšu ar spēku, kas pielīdzināms vismaz tonnai, iztrieksies cauri priekšējam stiklam vai arī salauzīs priekšā sēdošā krēslu."

Par pētījumu:

2019. gada jūnijā CSDD sadarbībā ar vadības konsultāciju uzņēmumu "Civitta" Latvijas novados un pilsētās veica pētījumu par autovadītāju un pasažieru uzvedību ceļu satiksmē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45352006sec.