Jaunums Alūksnē - «MARIENBURGAS astotais brālis»

Alūksnes viduslaiku pilī ir atgriezusies Lielā Ziemeļu kara laikā zudusī dvēsele! 10. decembrī apmeklētājiem durvis ver un pirmatskaņojumu piedzīvo īpašs skaņas un gaismas piedzīvojums “MARIENBURGAS astotais brālis”. Oriģinālskaņdarbs - muzikāla teiksma “MARIENBURGAS astotais brālis” izskan arī kā atvadu sveiciens vienam no tās autoriem – aizsaulē aizgājušajam komponistam Mārtiņam Braunam.

“MARIENBURGAS astotais brālis” ir izcilu nozaru speciālistu kopdarbs. Dramaturgs Lauris Gundars, komponisti un mūzikas producenti Sigvards Kļava, Mārtiņš Brauns, Artūrs Maskats, dziesmas vārdu autors Ojārs Vācietis un dizaina birojs H2E radīja, un Latvijas radio koris iedziedāja teiksmu par to, ka astotais pils tornis atceras visu - itin visu kopš Marienburgas pils dzimšanas, no Marijas pasaules rašanās brīža līdz šodienai, līdz mums!

Alūksnes jeb Marienburgas pils ar astoņiem sargtorņiem uz Alūksnes ezera lielākās salas uzcelta 1342. gadā. Pili iesvēta 25. martā Marijas pasludināšanas dienā, tāpēc arī mūra pilij dots vārds – Marienburga – un tā kļūst par varenāko cietoksni Livonijas ordeņa austrumu daļā un svarīgu tirdzniecības centru, kuram cauri veda ceļš no Rīgas uz Pleskavu. Cietoksnis pastāvēja 360 gadus, no tiem 218 gadus ne reizi netika ieņemts. Lielā Ziemeļu kara laikā 1702. gadā pamatīgi nocietinātā pili  uzspridzina un izpostītais Marienburgas cietoksnis militārām vajadzībām nekad vairs netiek atjaunots. Mūri sabruka, bet to dvēsele palika dzīva un tā atgriežas kā teiksma 2020. gadā atjaunotajā pils astotajā tornī.

Muzikālā teiksma klausītājam stāstīs par to, ka astotais pils tornis atceras itin visu kopš Marienburgas pils dzimšanas, tā vēstīs par pašu galveno – vēlmi un tiesībām būt patiesiem un par mīlestību, kas nekad nebeidzas. Ikviens Dienvidu torņa apmeklētājs ar skaņu un dziedājuma palīdzību tiks virzīts no pirmā līdz trešajam stāvam, katrā no tiem iepazīstot viduslaiku pils daudzu gadsimtu garās pastāvēšanas vēsturisko noskaņu. Piedzīvotais būs kā vairāku slāņu skaņas glezna, kurā slāni pa slānim, pārvietojoties pa stāviem, apmeklētājs ar savas iztēles palīdzību uztvers mūzikas, fona skaņu un trokšņu, kā arī balsu radīto muzikālo stāstu par pils vēsturi. Īpašu atmosfēru skaņas piedzīvojumam piešķirs arī torņa arhitektūra un iekšējā vide – akmens mūra sienas, kuru primārais uzdevums ir pasargāt, bet ne sniegt komfortu.

Ingūna Ēlere: “Ekspozīcija kā teiksmains dziedājums. Tā ir idejā balstīta ekspozīcija, kuras iedarbība primāri sakņojas mūzikā. Mums bija būtiski saglabāt vietas autentiskumu un neiejaukties autentiskajā vidē. Skaņa ir galvenais izteiksmes līdzeklis, stāsts, kas savijas ar dziedājumu, skaņa kā vietas gara izteicējs. Pieredzes dizainu izmantojām kā metodi iedvesmojoša ekspozīcijas stāsta radīšanai. Ekspozīcija kā stāsts par ilgām, kaislību, apskaidrību.”

Skaņas un gaismas piedzīvojumu varēs baudīt katru nedēļas dienu, izņemot pirmdienas, noteiktos seansos no pulksten 11:00 ik pēc 40 minūtēm, bet dienas beidzamais seanss sāksies pulksten 17:00. Skaņdarbs ir latviešu valodā, bet libretu varēs saņemt arī angļu, krievu Seansa apmeklējums jārezervē iepriekš pa tālruni +371 29149810. https://visitaluksne.lv/visit/marienburgas-astotais-bralis/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
Latvija no 18 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.5273869sec.