Tukumā atklāj izstādi, kur mākslas darbu autores ir vienīgi sievietes

Tukuma Mākslas muzejā (Harmonijas iela 7, Tukumā) atklāta izstāde "VIŅAS māksla", kurā mākslas darbu autores ir vienīgi sievietes. Izstāde apskatāma no 2019. gada 2. februāra līdz 5. maijam.

Tukuma muzeja krājumā sievietes mākslinieces ir pārstāvētas salīdzinoši nelielā skaitā, tomēr viņu darbi ir mākslinieciski izteiksmīgi. Viņas ir meistarīgas un pārliecinātas par sevi gan formālo mākslas jautājumu risināšanā, gan saturiskā ietilpīguma ziņā. Izstādē apskatāmas gleznas, grafikas un tēlniecības darbi un tajos vērojama liela māksliniecisko izteiksmes līdzekļu daudzveidība un arī plašs emocionālā piesātinājuma diapazons. Sievietes ir autores un sievietes ir arī portretos, figurālās un abstraktās kompozīcijās.

Izstādes centrālais tēls neapšaubāmi ir Birutas Delles "Lielā sieva", kas simbolizē daudzas mātes un sievas, kas pārdzīvojušas savus dēlus un vīrus. Līdzās tai -Džemmas Skulmes "Rucaviete" visā savā dižumā un pamatīgumā, Ritas Valneres jūtīgi tvertais Aleksandras Beļcovas portrets, attēlojot trauslo, bet garīgi stipro gleznotāju. Uz dziļākām pārdomām vedina Ērikas Gulbes emocionāli uzlādētais pašportrets un Ilzes Strekavinas filozofiskais "Komentārs Imanuela Kanta kategoriskajam imperatīvam". Emocionālo pārdzīvojumu izstādē paspilgtina Artas Dumpes un Olitas Nigules, kā arī Martas Skulmes darinātās skulptūras, kuru tēlainība variējas no reālistiskām, viegli atpazīstamām figūrām, līdz gandrīz abstraktam plastisku formu un līniju kopumam.

Izstādīto darbu vēsture gana raiba un daudzveidīga, piemēram, emigrācijā dzīvojošās Elzas Drujas-Foršū "Klusā daba" (ap 1935) 1953. gadā nonāca iznīcināmo mākslas darbu sarakstā, bet tika saglabāta, pateicoties Tukuma muzeja dibinātājam Leonīdam Āriņam.

Par jaunatklājumu tukumniekiem uzskatāms Tairas Haļāpinas gleznotais Mērijas Grīnbergas portrets. Taira Haļāpina no 1963. līdz 1978. gadam strādāja Latvijas Valsts Mākslas muzejā, kur līdz 1975. gadam strādāja arī Mērija Grīnberga – etnogrāfe un Rīgas pilsētas mākslas muzeja, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja un Valsts vēsturiskā muzeja krājuma nosargātāja kolekciju pārvešanas procesā Otrā Pasaules kara beigās. Lai arī Haļāpinas gleznotais sirsnīgais Mērijas portrets datēts gadu pēc portretējamās nāves, skaidri nolasāms, ka tas iesākts vēl abām kopā strādājot.

Vai sievietes mākslinieces atšķiras no vīriešiem māksliniekiem? Te gleznotāja Ilze Strekavina trāpīgi teic: "Kāda tā dvēsele ir – tāda viņa ir. Mākslinieks ir mākslinieks, nav nozīmes – vīrietis vai sieviete".

Skatītāju uzmanībai piedāvāti Ilzes Strekavinas, Džemmas Skulmes, Martas Skulmes, Olitas Nigules, Artas Dumpes, Birutas Delles, Māras Vaičunas, Dzidras Baumas, Māras Rikmanes, Tairas Haļapinas, Zentas Loginas, Līvijas Endzelīnas, Elzas Drujas-Foršū, Ilzes Pauliņas, Skaidrītes Elksnītes, Līgas Purmales, Sandras Krastiņas, Karinas Rubertes, Vijas Maldupes, Dainas Riņķes, Birutas Delles, Ritas Valneres, Zelmas Tālbergas, Ērikas Gulbes, Māras Zītares, Laimas Eglītes, Lidijas Auzas, Aijas Zariņas, Austras Melnāres mākslas darbi.

Mākslas darbi no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja un Mūkusalas Mākslas salona kolekcijas.

Par Mākslas muzeju

Tukuma Mākslas muzejs pazīstams ar Latvijas mākslas kolekciju, ko pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu pirmajā pusē sāka veidot mākslinieks Leonīds Āriņš. Muzeja krātuvē atrodas vecmeistaru Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazāka, Ģederta Eliasa, Voldemāra Tones, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa un citu mākslinieku darbi.

Tukuma Mākslas muzeja darba laiks:

No otrdienas līdz piektdienai: 11:00 – 17:00

Sestdienās, svētdienās: 11:00 – 16:00

Pirmdienās: slēgts

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.69242096sec.