Tukums: Ķemeru nacionālā parka nedēļas nogalē būs Ceļotāju dienas

Lai atklātu teritorijas daudzveidību un sniegtu iespēju vairāk uzzināt par dabas vērtībām, kā arī kultūrvēsturisko mantojumu un vietējo uzņēmēju plašo piedāvājumu klāstu, šajā nedēļas nogalē - 2. un 3. oktobrī - jau desmito reizi norisināsies Ķemeru Nacionālā parka Ceļotāju dienas. Divu dienu garumā ikviens interesents aicināts piedalīties izzinošās ekskursijās, pārgājienos, brīvdabas koncertā, amatnieku tirdziņā, zaļajā sporta zālē un citos aizraujošos pasākumos.

Dabas aizsardzības pārvaldes speciālisti Ķemeru Nacionālo parku (turpmāk - ĶNP) aicinās iepazīt, dodoties pārgājienos, gan ar kājām, gan velosipēdiem. Pārgājienu maršrutos varēs apskatīt Sēra dīķu laipu, Kaņiera ezeru, Raganu purvu kā arī līdz šim apmeklētājiem mazāk zināmas bioloģiski vērtīgas pļavas Antiņciemā.
Tāpat varēs iepazīt Šlokenbekas muižu, Lustūžkalnu, Zaļo purvu, Ragaciema sedumu, jeb seno zvejnieku apmetni un Lapmežciema muzeju. Visās šajās vietās ceļotājus gaidīs dažādas aktivitātes, kas būs saistošas gan bērniem gan pieaugušajiem. Pasākumu programmā ikviens varēs atrast savām vēlmēm un spēkiem atbilstošu maršrutu, to garumi un grūtības pakāpes ir dažādas. Īpaši padomāts arī par aktivitātēm atjaunotajā Ķemeru kūrorta parkā, vēršot uzmanību uz tajā sastopamajām dabas vērtībām.

Ceļotāju dienu programmu ievērojami bagātinās vietējie iedzīvotāji un uzņēmēji, kuri ne vien veido un attīsta šo teritoriju, bet arī allaž ir gatavi dalīties savos stāstos un arī citiem izrādīt savas prasmes un veikumu. Vietējos amatniekus ikvienam būs iespēja satikt sestdien amatnieku tirdziņā, kas norisināsies senajā tramvaja galapunktā pie restorāna “Neptūns”. Savukārt sestdienas vakarā Melnezerā varēs baudīt brīvdabas koncertu laivās “Melnezera skaņas”, kura laikā par mūziku rūpēsies grupas “Resnie Putni” īpašais akustiskais sastāvs Roberta Gobziņa vadībā.

Kopā ar partnerību "Laukiem un jūrai" un projektu "Jūra visu gadu" pastiprinātu uzmanību plānots pievērst piekrastei, aicinot cilvēkus uz piekrasti doties arī ārpus vasaras sezonas, it īpaši rudenī un ziemā, kas no dabas viedokļa ir vismazāk jutīgais periods. Plānota vairāku jaunu maršrutu atklāšana gan ĶNP, gan arī citur Tukuma novada piekrastes ciematos, kā arī citas interesantas aktivitātes.

Tāpat Ceļotāju dienas programmā, saistībā ar Eiropas putnu vērošanas dienām (EuroBirdWatch), kas norisinās pirmajā oktobra nedēļa nogalē, ir iekļautas arī vairākas putnu vērošanas aktivitātes. Līdz ar to ikvienam interesentam ekspertu vadībā būs iespēja vērot putnus gan no laivām, gan torņiem, gan īpašā zosu vakara pasākumā skatīt migrējošo zosu došanos uz nakšņošanas vietām ĶNP mitrājos. Ģimenēm ar bērniem putnu vērošana varētu būt aizraujoša Dunduru pļavās, kur no “Kurgāna” skatu platformas bez putniem var redzēt arī savvaļas zirgus, govis un citus dzīvniekus, kuri te apmetušies uz patstāvīgu dzīvi.
Sestdien un arī svētdien notiks “Māju kafejnīcu dienas Kurzemes pievārtē”, kuru norise ĶNP pusē apzināti izvēlēta vienlaikus ar Ķemeru Nacionālā parka ceļotāju dienām. Māja kafejnīcu dienas interesentus aizvedīs garšu piedzīvojumā, piedāvājot izgaršot ĶNP un tuvākās apkārtnes saimnieku gatavotos ēdienus, kas apvīti īpašiem stāstiem un noskaņu, kādu iespējams baudīt vien esot kopā ar pašiem saimniekiem.

Ķemeru nacionālā parka Ceļotāju dienas programma – 2.oktobris

Mājas kafejnīcu dienas “Iepazīsti Ķemeru Nacionālā parka garšu daudzveidību!
12.00 – 17.00 Āra kafejnīca pie Baskāju takas – “Valguma Pasaulē”
12.00, 15.00 un 18.00 “Grieķijas garša tepat Latvijā” - tradicionālie Grieķijas ēdieni
un gardumi Smārdē
12.00 – 20.00 “Jūrmalas laika mašīna” - Jaunķemeros, restorāns “Neptūns”
13.00 – 18.00 „Siena talkas cienasti, savvaļas augu uzkodas un cigoriņu kafija” - Antiņciemā „Pļavā pie Dāres”

Mājas kafejnīcu dienu pasākumi šajās dienās notiek arī ārpus Ķemeru Nacionālā parka apkaimes plašāka informācija šeit.

Eiropas Putnu vērošanas dienas

9.00 Putnu vērošanas ekskursija ar laivām Kaņiera ezerā ornitologa Dmitrija Boiko vadībā sadarbībā ar MammaDaba.

Dalība pasākumā ar Kaņiera laivu bāzes laivām par īpašo Ceļotāju dienas cenu – 4 EUR “mednieku” jeb mazā laiva (līdz 2 pers.), 5 EUR lielā laiva (līdz 4 pers.). Pasākuma norise saskaņota ar starppilsētu autobusu kursēšanas laikiem. Dalībnieku skaits ierobežots, obligāta iepriekšēja pieteikšanās.
Pasākumu ērti apvienot ar Lapmežciema muzeja un āra foto izstādes “Zvejnieku ciemu senais stāsts” apmeklējumu (skat. sadaļu “Amatnieku tirdziņš, tradīcijas, kultūrvēsture”), kā arī ar Mājas kafejnīcu dienām Antiņciemā, „Pļavā pie Dāres”

12.00 – 16.00 Dunduru pļavās, “Kurgāna” skatu platformā uzturēsies Ķemeru Nacionālā parka fonda speciālists, kurš pastāstīs vairāk gan par apkārtnē redzamajiem putniem, gan arī par dabisko ganību iemītniekiem – savvaļas zirgiem un govīm, kā arī citiem dzīvniekiem, kuri te apmetušies uz pastāvīgu dzīvi. (atrašanās vieta kartē)

Ģimenēm ar bērniem iesakām šo aktivitāti apvienot ar Džūkstes pasaku muzeja apmeklējumu (skat. sadaļu “Ģimenēm ar bērniem).

Ģimenēm ar bērniem

10.00 – 17.00 Džūkstes Pasaku muzejā brīvdabas ekspozīcija “Pa Pasaku tēva pēdām”, orientēšanās spēle “Pa Pasaku tēva pēdām”, Ekspozīcija “A. Lerhis-Puškaitis un pasakas”, Izstāde “Lāča bērni”.

Ieeja ar muzeja biļeti (Skolēniem, studentiem, pensionāriem invalīdiem 1,00 EUR, pieaugušajiem 1,50 EUR). Aktivitāti ērti apvienot ar putnu un citu dzīvnieku vērošanu Dunduru pļavās no 12.00 – 16.00 (skat. sadaļu “Eiropas putnu vērošanas dienas”)

10.30 – 16.00 Velo pārgājiens Ķemeri – Antiņciems – Lapmežciems – Jaunķemeri – Ķemeri. Pārgājiena norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās. Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

Galvenie pieturas punkti:
• Sēra dīķu laipa
• Mājas kafejnīca „Pļavā pie Dāres” Antiņciemā
• Putnu vērošana Kaņiera ezera laivu bāzē kopā ar ornitologu Dmitriju Boiko
• Lapmežciema muzejs
• Āra foto izstāde “Zvejnieku ciemu senais stāsts” atjaunotajā Lapmežciema parkā
• Senā tramvaja stāsti restorānā “Neptūns” Jaunķemeros

Maršruta kopējais garums ir ap 25 km, brauciena temps plānots nesteidzīgs, ar daudziem pieturas punktiem un apskates objektiem, nodrošinot iespēju piedalīties vairākās Ceļotāju dienas aktivitātēs. Līdz ar to, brauciens būs piemērots arī ne tik pieredzējušiem velobraucējiem.

10.30 – 18.00 Bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde dabas izglītības centrā “Meža māja” Ķemeros

Veselībai – Zaļā sporta zāle

10.00 Zaļā sporta zāle – daru labu dabai, daru labu veselībai!
Aktīva rīta rosme kopā ar kūrorta rehabilitācijas centra “Jaunķemeri” veselības speciālistiem un Dabas aizsardzības pārvaldes ekspertiem, piedaloties talkā cīņai ar invazīvo sugu – krokaino rozi – Jaunķemeru kāpās. Dalībnieku skaits ierobežots, obligāta iepriekšēja pieteikšanās.

Pēc aktivitātes iesakām apmeklēt Mājas kafejnīcu dienas, amatnieku tirdziņu un citas norises pie restorāna “Neptūns” Jaunķemeros (skat. sadaļu “Amatnieku tirdziņš, tradīcijas, kultūrvēsture”).

Amatnieku tirdziņš, tradīcijas, kultūrvēsture

Eiropas Kultūras mantojuma dienu ietvaros – iespēja uzzināt vairāk par Ķemeru ielu dzelzceļu – tramvaju, pavadot dienu senā tramvaja galapunktā pie restorāna “Neptūns” Jaunķemeros

12.00 – 18.00 Ķemeru Nacionālā parka amatnieku tirdziņš (rokdarbi, rotas, pinumi, bioloģiskie produkti un kosmētika utt.)
Foto objekts “Brauciens senajā tramvajā”
Foto siena “Jaunķemeri” – iespēja vairāk uzzināt par Jaunķemeru veidošanās vēsturi un senā tramvaja maršrutu
12.00, 13.00 un 14.00 Stāstījums un foto ekspozīcijas apmeklējums par tramvaja vēsturi.
Obligāta iepriekšēja pieteikšanās.
12.00 – 20.00 Mājas kafejnīcu dienas piedāvājums “Jūrmalas laika mašīna” - restorāns “Neptūns”
Pasākumu ērti apvienot ar “Zaļās sporta zāles” apmeklējumu plkst. 10.00 Jaunķemeros
(skat. sadaļu “Veselībai – zaļā sporta zāle”).
11.00 – 16.00 Iespēja paviesoties Lapmežciema muzejā
Visas dienas garumā - Āra foto izstāde “Zvejnieku ciemu senais stāsts” atjaunotajā Lapmežciema parkā

Pārgājieni un ekskursija ar velo un kājām

10.30 Ekskursija “Pārsteidzošā sēņu pasaule Ķemeru kūrortā” kopā ar Latvijas Dabas muzeja sēņu eksperti Initu Dānieli. Ekskursijas norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās.Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.
10.30 – 16.00 Velo pārgājiens Ķemeri – Antiņciems – Lapmežciems – Jaunķemeri – Ķemeri. Pārgājiena norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās. Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

Galvenie pieturas punkti:
• Sēra dīķu laipa
• Mājas kafejnīca „Pļavā pie Dāres” Antiņciemā
• Putnu vērošana Kaņiera ezera laivu bāzē kopā ar ornitologu Dmitriju Boiko
• Lapmežciema muzejs
• Āra foto izstāde “Zvejnieku ciemu senais stāsts” atjaunotajā Lapmežciema parkā
• Senā tramvaja stāsti restorānā “Neptūns” Jaunķemeros

Maršruta kopējais garums ap 25 km; pārvietošanās plānota nesteidzīgā tempā ar daudziem pieturas punktiem un apskates objektiem, dodot iespēju piedalīties vairākās Ceļotāju dienu norisēs.

12.00 – 18.00 Pārgājiena maršruta “Gausā jūdze – Laupītāju ceļš” atklāšana ar teatrālu pop-up aktivitāti – laupītāju uzbrukumu, kā senos laikos, kas siros meža pagriezienā pie 13. noejas (trepēm) uz jūru. Vairāk par maršrutu.

13.00 – 14.00 Ekskursija “Raganu purva noslēpumi”.
Iespēja kopā ar dabas ekspertiem vairāk uzzināt par sēra minerālūdeņu izplūdes vietām Raganu purvā, kā arī paveiktajiem un plānotajiem darbiem purva atjaunošanā. Dalībnieku skaits ierobežots, obligāta iepriekšēja pieteikšanās. Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam. Pasākumu ērti apvienot ar Mājas kafejnīcu dienām Antiņciemā, „Pļavā pie Dāres”.

Brīvdabas koncerts laivās

17.00 Brīvdabas koncerts laivās “Melnezera skaņas”.
Par mūziku rūpēsies grupas Resnie Putni īpašais akustiskais sastāvs Roberta Gobziņa vadībā - Lauris Amantovs ar akordeonu un trompeti, Marko Ojala ar bajānu un ģitāru, un Francis Upaciers ar sintezatoru. Šoreiz galvenais muzikālais akcents būs īpašā ezera noskaņa, nevis humors. Protams arī pa kādam smaidam neizpaliks. Plašāka informācija un pieteikšanās koncerta apmeklējumam

Ķemeru nacionālā parka Ceļotāju dienas programma – 3.oktobris

Mājas kafejnīcu dienas “Iepazīsti Ķemeru Nacionālā parka garšu daudzveidību!”

12.00 – 17.00 Āra kafejnīca pie Baskāju takas – “Valguma Pasaulē” 12.00, 15.00 un 18.00 “Grieķijas garša tepat Latvijā” - tradicionālie Grieķijas ēdieni
un gardumi Smārdē

13.00 – 18.00 „Siena talkas cienasti, savvaļas augu uzkodas un cigoriņu kafija” - Antiņciemā „Pļavā pie Dāres”

Mājas kafejnīcu dienu pasākumi šajās dienās notiek arī ārpus Ķemeru Nacionālā parka apkaimes plašāka informācija šeit.

Eiropas Putnu vērošanas dienas
9.00 Putnu vērošanas ekskursija ar laivām Kaņiera ezerā ornitologa Dmitrija Boiko vadībā sadarbībā ar MammaDaba.

Dalība pasākumā ar Kaņiera laivu bāzes laivām par īpašo Ceļotāju dienas cenu – 4 EUR “mednieku” jeb mazā laiva (līdz 2 pers.), 5 EUR lielā laiva (līdz 4 pers.). Pasākuma norise saskaņota ar starppilsētu autobusu kursēšanas laikiem. Dalībnieku skaits ierobežots, obligāta iepriekšēja pieteikšanās.

Pasākumu ērti apvienot ar Lapmežciema muzeja un āra foto izstādes “Zvejnieku ciemu senais stāsts” apmeklējumu (skat. sadaļu “Kultūrvēsture”); kā arī ar Mājas kafejnīcu dienām Antiņciemā, „Pļavā pie Dāres”.

10.00 – 14.00 Kaņiera ezera putnu tornī uzturēsies biologs Viesturs Vintulis, kurš pastāstīs par apkārt redzamajiem putniem.

Pasākumu ērti apvienot ar Lapmežciema muzeja un āra foto izstādes “Zvejnieku ciemu senais stāsts” apmeklējumu (skat. sadaļu “Kultūrvēsture”), kā arī ar Mājas kafejnīcu dienām Antiņciemā, „Pļavā pie Dāres”.

18.30 Zosu vakars Ķemeru Nacionālajā parkā kopā ar biologu Viesturu Vintuli. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās >>. Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

Ģimenēm ar bērniem
11.00 – 16.00 Džūkstes pasaku muzejā brīvdabas ekspozīcija “Pa Pasaku tēva pēdām”, orientēšanās spēle “Pa Pasaku tēva pēdām”, Ekspozīcija “A. Lerhis-Puškaitis un pasakas”, Izstāde “Lāča bērni”.

Ieeja ar muzeja biļeti (Skolēniem, studentiem, pensionāriem invalīdiem 1,00 EUR, pieaugušajiem 1,50 EUR).

10.30 – 17.00 Bērnu grāmatu ilustrāciju izstāde DIC “Meža māja”

Kultūrvēsture
11.00 – 16.00 Iespēja paviesoties Lapmežciema muzejā

Visas dienas garumā - Āra foto izstāde “Zvejnieku ciemu senais stāsts” atjaunotajā Lapmežciema parkā.
Abas aktivitātes ērti apvienot ar putnu vērošanu Kaņiera putnu tornī no 10.00 – 14.00 (skat. sadaļu “Eiropas putnu vērošanas dienas), kā arī ar Mājas kafejnīcu dienām Antiņciemā, „Pļavā pie Dāres”

Pārgājieni un ekskursija (velo un kājām)
10.40 Velo pārgājiens “Pa lāča pēdām Ķemeru Nacionālajā parkā”.
Kopējais garums ap 35 km, grūtības pakāpe – vidēja; ceļā iespējami šķēršļi. Pārgājiena norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās; tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

Galvenie pieturas punkti:
• Mājas kafejnīca “Grieķijas garša tepat Latvijā” – iespēja iegādāties produktus no Grieķijas
• Šlokenbekas muiža
• Lustūžkalns
• Zaļais purvs

11.00 Ekskursija pa Ķemeru parku LATVIEŠU VALODĀ kopā ar Irēnu Romanovsku (vēsture, atjaunošanas projekts, tālākie plāni)

Ekskursijas norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Dalībnieku skaits ierobežots; obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa e-pastu: [email protected] Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

11.00 – 12.30 Ekskursija “Raganu purva noslēpumi”

Iespēja kopā ar dabas ekspertiem vairāk uzzināt par sēra minerālūdeņu izplūdes vietām Raganu purvā, kā arī paveiktajiem un plānotajiem darbiem purva atjaunošanā. Ekskursijas norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Dalībnieku skaits ierobežots, obligāta iepriekšēja pieteikšanās. Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

Pasākumu ērti apvienot ar Mājas kafejnīcu dienām Antiņciemā, „Pļavā pie Dāres”.

12.00 – 18.00 Pārgājiena maršruta “Gausā jūdze - Laupītāju ceļš” atklāšana ar teatrālu pop-up aktivitāti- laupītāju uzbrukumu, kā senos laikos, kas siros meža pagriezienā
pie 13. noejas (trepēm) uz jūru. Vairāk par maršrutu

13.00 Ekskursija “Dabas dārgumi Ķemeru kūrortā” kopā ar dabas ekspertu.
Ekskursijas norise saskaņota ar vilcienu kursēšanas laikiem. Obligāta iepriekšēja pieteikšanās. Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

15.00 Ekskursija pa Ķemeru parku KRIEVU VALODĀ kopā ar Irēnu Romanovsku (vēsture, atjaunošanas projekts, tālākie plāni). Dalībnieku skaits ierobežots; obligāta iepriekšēja pieteikšanās pa e-pastu: [email protected] Tikšanās vieta tiks precizēta pēc pieteikšanās pasākumam.

Visos pasākumos aicinām ģērbties laika apstākļiem atbilstošā apģērbā. Pasākumu laikā notiks fotografēšana un filmēšana, un iegūtie materiāli var tikt izmantoti publicitātes vajadzībām pasākuma organizatoru interneta vietnēs, sociālo mediju kontos, medijos, kā arī citur. Apmeklējot pasākumu jūs piekrītat foto un video uzņemšanai pasākuma laikā un publiskai izveidošanai publicitātes nolūkos.

Pasākuma norises laikā un vietā ievērot valstī noteiktos Covid 19 ierobežošanas pasākumus - ievērot 2m distanci un nedrūzmēties.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.77353501sec.