Jaunmoku pils izstāžu zālēs apskatāmi vairāk kā 290 kaķi

No 8. aprīļa līdz 5. jūnijam Jaunmoku pils izstāžu zālēs ir apskatāma tukumnieka, mākslas, dabas un dzīvnieku cienītāja Jāņa Raudzepa (22.06.1940.-26.06.2021.) kolekcijas “KAĶI. KAĶĪŠI” izstāde. Tajā ietvertas 298 kaķu gleznas, figūriņas un darinājumi, kas atceļojušas no dažādām pasaules malām. Izstāde tapusi pateicoties sadarbībai ar J. Raudzepa meitu, mākslinieci Ilvu Bāreni.

Kaķi ir mākslinieku ģimenē iemīļotākais dzīvnieks. “Mums vienmēr ir bijuši kaķi - rudi, melni, balti, pelēki, strīpaini, neatkarīgi, mīļi, lepni, cienīgi, rotaļīgi, draudzīgi, mazliet nejauki, tādi kādi šie dzīvnieki ir. Kaķu kolekcija sāka veidoties pirms daudziem gadiem ar manu dāvināto kaķa portretu dzimšanas dienā, vēlāk arī mazmeitas Ievas darbiņiem. Mūsu ģimenei un arī mūsu draugiem ļoti patīk ceļot. Bija “nerakstīts likums” - katrā vietā atrast kaķi, kuru atvest tētim, viņa kolekcijai. Tā kolekcija papildinājās ar kaķu figūriņām no daudzām valstīm, piemēram, Amerikas, Ķīnas, Japānas, Zanzibāras, Taizemes, Eiropas un citām valstīm” tā par kolekcijas izveidi stāsta J. Raudzepa meita Ilva Bārene.

Bez figūriņām un krūzītēm sāka veidoties arī gleznu kolekcija. J.Raudzeps  bija liels mākslas cienītājs, personīgi pazīstams ar daudziem latviešu māksliniekiem. Un tā bartera veidā pie kolekcijas īpašnieka nonāca gleznotie kaķu portreti: viņa galdniecībā mākslinieki pasūtīja gleznu rāmjus, bet Jānis viņiem - kaķu portretus. Kā stāsta māksliniece, viņai ļoti gribējies padalīties ar šo kolekciju, un tētis priecātos, ja vēl kādam patiktu viņa kaķi.

Jāņa Raudzepa mīlestība pret dabu un dzīvniekiem pārmantota no viņa tēva Antona Raudzepa, kurš bija mežkungs Tukuma novada Sēmes mežniecībā. Jaunmoku pils ir celta kā medību pils, tāpēc mežs, daba un dzīvnieki caurvijas pils muzeja interjerā un ekspozīcijās. Muzejā šobrīd ir apskatāms arī Latvijā sastopamā savvaļas kaķa Eirāzijas Lūša izbāznis.

No 8. aprīļa aicinām apskatīt kolekcijas “KAĶI. KAĶĪŠI” izstādi Jaunmoku pils izstāžu zālēs katru dienu no plkst. 9.00 līdz 17.00. Vairāk informācijas par izstādi un Jaunmoku pils darbību www.jaunmokupils.lv vai sazinoties ar pils Informācijas centru.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44284916sec.