Alsungā var skatīt krāšņu cimdu izstādi

No 22. marta līdz 20. aprīlim Alsungas kultūras namā būs skatāma krāšņa cimdu izstāde. Tā veidota kā noslēguma pasākums suitu cimdu adīšanas meistarklasēm, kas notika attālināti no 2021. gada novembra līdz 2022. gada martam. Nodarbības vadīja tautas lietišķās mākslas studijas “Irbi” vadītāja Baiba Pilāne.

Jau pašā sākumā meistarklašu dalībnieces tika uzrunātas dalībai cimdu izstādē Alsungā. Atsaucība bija liela – izstādē kopumā izstādīti 171 cimdu pāri. Pārstāvētas Tautas lietišķās mākslas studijas “Irbi”, “Valdziņš”, “Druva”, “Saldus”, “Avots”, “Tīna”, “Sāntāpslis”, “Spārni”, “Liepava”, “Bauska”, Cesvaines rokdarbu un audēju studija, rokdarbu studija “Kangas”, biedrība “Čaupe” un individuālās meistares Solvita Janvāre, Solveiga Purviņa, Anita Legzdiņa, Amanda Ķestere, Aiga Lagzdiņa, Ilona Cepurīte, Ziedīte Muze, Inta Jansone, Eva Kulmane, Māra Dižbite, Mareta Petroviča, Māra Kušķe-Damberga, Kristīne Brūkle, Kristīne Urniežus un Zaiga Lazda. Ar savu dzimtas pūru dalījās Baiba Pilāne un Skaidrīte Nagliņa.

Vēsturiskas liecības vēsta, ka adīšanas attīstību ir ietekmējuši divi faktori: tradīcijas un mode. Adīšana ir ļoti sena apģērbu veidošanas un dekorēšanas tehnika, kurai piemīt gan praktiska, gan ornamentāla funkcija. Cimdi latvietim bija ne tikai praktisks apģērba gabals, bet arī priekšmets ar simbolisku nozīmi, tādēļ tika adīti krāšņi dāvināmie un ceremoniju cimdi, kuriem bija liela nozīme mūsu senču tradīcijās un paražās. Latvietim bija nepieciešami arī darba cimdi, kas bija vienkāršāki un raupjāki.

Cimdu adīšanas tradīcijas ir labi saglabājušās mūsdienās, varētu pat teikt, ka cimdu adīšana ir modē, jo tā ir kļuvusi par iecienītu nodarbi ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē. Cimdi ir mūsu latvisko tradīciju vēstnieki, kā tilts starp pagātni un tagadni. Latviešu etnogrāfisko cimdu adīšanas prasme kā vērtība iekļauta Latvijas Nemateriālās kultūras mantojuma sarakstā 2021. gadā.

Izstādi veidojusi biedrība “Etniskās kultūras centrs “Suiti”” sadarbībā ar Alsungas kultūras namu. Izstāde apskatāma otrdienās, trešdienās, ceturtdienās un piektdienās no 8.00 līdz 16.00. Tālrunis informācijai: 27159522.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39498806sec.