Preiļos ar stāstiem godinās klūdziņu pinēju amatu

Vasaras pilnbriedā, 2019. gada 19.-20.jūlijā, Preiļos, IV Latgales stāstnieku festivālā "Omotu stuosti" uz satikšanos aicina stāstniekus no visiem Latvijas novadiem, kā arī amatniekus un tradicionālās kultūras mīļotājus.

Viens no Latgales festivāla uzdevumiem ir veidot atpazīstamu un radošu platformu Latgales amatniecības izzināšanai un popularizēšanai. Iepriekšējos gados iepazīts podnieka, kāzu saimnieces un dravnieka amats. Šī gada tēma veltīta klūdziņu pinējiem, tādēļ šoreiz stāstīsim par šo amatu, tā pratējiem, būs iespēja vērot, kā noris pīšanas process un pārliecināties, ko spēj radīt mūsu rokas.

Pirmā festivāla diena tiks atklāta Preiļu Galvenajā bibliotēkā ar īso iesildīšanās stāstu apli, tad visi dosies uz klūdziņu pinēja Jura Gavara dzimtas mājām Vārkavas novada "Mežlokos", kur, darbodamies viņa vadītajā pīšanas meistardarbnīcā, varēs klausīties amata noslēpumu stāstus. Turpinājumā Riebiņu vidusskolas skolotāja Rita Pudāne izstāstīs novadpētniecības un stāstniecības saskarsmes veiksmes stāstu, kā rezultātā tapa tradīciju burtnīcas "Riebiņu novada stāsti", bet vakarā ikviens interesents aicināts uz "Stāstu groziņvakaru" ar JEPVĢ folkloras kopu "Rūtoj".

Festivāla otrās dienas aktivitātes risināsies Riebiņu novadā. Mazajiem klausītājiem būs iespēja piedalīties Bērnu rītā "Stuostu rypuļs", ko vadīs Inguna Radziņa un Vilhelmīne Jakimova, bet lielajiem stāstniekiem tai laikā notiks M. Mellēnas un G. Pakalna vadītā treniņnodarbība.

Festivāla īpašais viesis - RTA studiju un zinātņu prorektore Angelika Juško-Štekele ar lekciju "Laimes meklējumi latgaliešu pasakās", un festivāla noslēgumā – padomu stāstu pēcpusdiena "Jaunim devu suoļ ar maizi, vacim – jauku volūdeņ" ar folkloras kopu "Jumalāni".

Uz festivālu tiek aicināti visu Latvijas kultūrvēsturisko novadu stāstnieki, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas (LNK) tīkla "Stāstu bibliotēku" pārstāvji, tradicionālās kultūras mīļotāji, kā arī vietējās folkloras kopas, stāstnieku kustības atbalstītāji un interesenti. Uz festivāla atklātajiem pasākumiem aicināts ikviens un tie ir bez maksas.

Festivāla projektu finansiāli atbalsta VKKF, Preiļu, Vārkavas un Riebiņu novada pašvaldība un vietējie uzņēmēji.

Sekmīgai festivāla norisei nepieciešama individuāla dalībnieku pieteikšanās. Sīkāku informāciju par festivālu var iegūt, rakstot uz e-pastu [email protected] vai zvanot 29495394 Vilhelmīnei Jakimovai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
Latvija 3 EUR
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.45724201sec.