Ar lielu interesi aizvadīts veloceļojums «Rainim pa pēdām»

Sestdien, 31.jūlijā, Raiņa muzejā “Jasmuiža” Aizkalnē pulcējās gandrīz 40 veloentuziasti no tuvākas un tālākas apkārtnes (Jēkabpils, Vabole, Preiļi u.c.), lai piedalītos muzeja, Preiļu TIC un Aizkalnes TN kopīgi rīkotajā veloceļojumā “Rainim pa pēdām”. Mūs visus lutināja laiks, kopīgs mērķis un interese – iepazīt ar Raini saistītās kultūrvēsturiskās vietas, kā arī aktīvi, interesanti un jautri pavadīt laiku. Pasākums patiešām izdevās, un tas lielā mērā ir, pateicoties pasākuma vadītāja, arī aizkalnieša Jura Vucāna meistarīgajai vadīšanai, personīgo atmiņu stāstiem par savu bērnību, velobraucēju kopības sajūtas radīšanai un humora dzirksts uzturēšanai.

Gandrīz 27 km garumā tika veikts apļveida maršruts, kas ir ainaviski skaists, pa romantiskiem lauku celiņiem, nedaudz arī pa šoseju, kā arī kultūrvēsturiski interesants. Preiļu novada Aizkalnes un Rušonas pagastos velobraucēji iepazina 11 kultūrvēsturiskus objektus – ceļojuma pieturas punktus.

Maršruta gaitā iepazinām Jasmuižas muižas, Aizkalnes senkapu, Jasmuižas skolas vēsturi. Lai arī Rainis te nav mācījies, bet gan pavadījis savas jaunības, studiju gadus, arī šīs vietas noteikti iedvesmoja viņu saviem radošajiem darbiem.

Jasmuižas Katoļu baznīcas draudzes pārstāve Ingrīda Kampāne iepazīstināja ar baznīcas, kapu, baznīckunga mājas vēsturi. Savukārt, Aizkalnes pareizticīgo baznīcas draudzes pārstāve Zoja Matvejeva izrādīja dievnamu, kapelu, kā arī šīs baznīcas kultūrvēsturiskās vērtības. Ar lielu interesi klausījāmies seno laikrakstu vēstis par sadzīvi Jasmuižā, notikumiem krogā u.c. Tālāk ceļš veda uz Molaukas kalnu, kas ir viena no augstākajām virsotnēm nu jau jaunizveidotajā novadā. No tā paveras skaists skats uz Latgales ainavu, laukiem, mežiem, un skaidrā laikā varot redzēt arī televīzijas torni Preiļos. Iespējams, tieši te, garām ejot uz staciju, un reizēm uzkāpjot augstajā kalnā, Rainim radās doma par Stikla kalnu, kas minēts Šveicē sarakstītajā lugā “Zelta zirgs”.

Nākamajā pieturas punktā – Aglonas (savulaik - Rušonu) stacijā, no kuras Rainis ar vilcienu esot braucis uz Pēterburgu, ceļotāji apmeklēja stacijas ēku, kā arī iepazinās ar senajām fotogrāfijām, kā ēka izskatījās 20.gs.20.-tajos un 40.-tajos gados. Stacijas ēka, lai arī piedzīvojusi būtiskas ārējas izmaiņas, ir nedaudz vairāk kā 160 gadus veca, un mūsdienās šajā pieturā piestāj pasažieru vilciens vienu reizi gadā 15.augustā, kad ceļinieki dodas uz Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā. Šī vieta nes sevī arī skumjas atmiņas daudzu Latgales ģimeņu sirdīs. Aizkalnes TN vadītāja Māra Pudnika dalījās ar aizkalnietes Monikas Putānes sāpīgajām atmiņām par izvešanu uz Sibīriju 1940.gada 25.martā. Šie atmiņu stāsti lika veloceļotājiem aizdomāties par mūsu senču traģiskajiem likteņiem, kā arī par šīs vietas piedzīvoto – gan satikšanās priekiem, sagaidot atbraucējus, gan traģiskiem brīžiem, asarām un sāpēm.

Skumīgo omu Aglonas stacijas nelielajā estrādītē aiz bibliotēkas uzlaboja folkloras kopa “Rūtoj”, kas muzicēja un dziedāja latgaliešu dziesmas, kā arī aktīvi iesaistīja klātesošos. Pēc uzkodu pauzes visi devāmies uz Šņepstu pilskalnu (jeb Lielo kalnu), kur, iespējams, Rainim arī radusies iedvesma dzejoļa “Karaļmeita” sacerēšanai. Šis dzejolis daudziem bija zināms no skolas laikiem, bet kā to nolasīja pasākuma vadītājs Juris Vucāns!- to izstāstīt vārdos nav iespējams, tas bija jādzird!

Pasākuma kulminācijā klātesošie piedalījās vēsturiskā notikumā – kopīgi ierakām stabiņu ar uzrakstu “Rainis” tā iespējamajā vēsturiskajā vietā. Nu būs jauna foto vieta novadā!

Velobrauciens noslēdzās Raiņa muzejā “Jasmuiža”, kur notika viktorīna vērīgākajiem velobraucējiem. Tik patīkami bija vērot nedaudz nogurušos, bet smaidīgos veloceļojuma dalībniekus un dzirdēt, ka noteikti gribētu vēl šādu pasākumu, kas apvieno gan aktīvu atpūtu, gan sniedz tik daudz informācijas par pazīstamām, bet maz iepazītām vietām tepat tuvumā.

Lai šo maršrutu ļautu izbraukt arī citiem interesentiem, tūristiem, kā arī nedaudz iepazīt šo pieturas punktu vēsturi, ir izveidots digitāls velomaršruts “Rainim pa pēdām”, kas ikvienam ir pieejams saitē. Te atrodami gan vietu apraksti, gan fotogrāfijas, kas noteikti tiks papildinātas pēc šī brauciena.

Paldies dalībniekiem par jauko atmosfēru, Raiņa muzeja “Jasmuiža” vadītājai Solvitai Kleinartei un Aizkalnes TN vadītājai Mārai Pudnikai par līdzorganizēšanu, kā arī Jurim Vucānam par lielisko pasākuma vadīšanu!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38974118sec.