Aicina uz naktskukaiņu izziņu Salacgrīvā

Kukaiņi ir vieni no senākajiem planētas iemītniekiem. Visbiežāk pamanām kukaiņus dienā, bet ir arī krēslmīļi un naktskukaiņi. Dabas aizsardzības pārvaldes projekts LIFE FOR SPECIES sadarbībā ar Latvijas Universitāti 22. jūlijā Salacgrīvas Zvejnieku parka kāpu mežā no plkst. 22 aicina iepazīt noslēpumainos naktskukaiņus kopā ar entomologu Nikolaju Savenkovu.  

“Nereti cilvēki maldīgi domā, ka kukaiņi ir tikai bīstami kaitēkļi un slimību pārnēsātāji. Tomēr jāatminas, ka kukaiņiem ir ļoti nozīmīga loma dabas ķēdē, jo tos ēd eži, putni, sikspārņi un zivis, tikmēr plēvspārņi, divspārņi un tauriņi apputeksnē augus, zemē dzīvojošās skudras uzirdina augsni, veicina tās labāku ventilāciju, apgādi ar ūdeni un bagātina ar trūdvielām, savukārt līķvaboles ir dabas sanitāri,” skaidro pārvaldes Vidzemes reģionālās administrācijas dabas izglītības speciāliste Inta Soma.  

Pasaulē sastopamas aptuveni 10 miljoni kukaiņu sugu, daļa no tām mīt arī Latvijas saldūdeņos, augsnē, mežos, pļavās, dārzos un parkos. Kukaiņu dzīvi ietekmē gaisma, jo katrai sugai nepieciešami noteikti apgaismojuma apstākļi: vieni vairāk darbojas dienā, piemēram, priežu sprīžmetis Bupalus piniarius L., citi ir aktīvāki saulrieta stundās, piemēram, maijvabole Melolontha hippocastani F., bet dažiem ierastā darbošanās notiek tikai naktīs, piemēram, priežu pūcītei Panolis flammea Schiff. Krēslā un naktī aktīvajiem kukaiņiem ir izteikta pozitīvā fototaksija, proti, tie labprāt lido uz gaismu. Līdz ar to zinātāji pratīs parādīt pavisam tuvu šos kukaiņus.  

Dalība pasākumā jāpiesaka līdz 20. jūlijam, zvanot pa tālruni 26329412 vai rakstot e-pastu [email protected]. Aicinām līdzi ņemt lukturi, saliekamo krēslu, paklāju vai segu ērtākai sēdēšanai un izvēlēties laikapstākļiem un dabai piemērotu apģērbu un apavus. Automašīnas, riteņus un citus transportlīdzekļus aicinām novietot Zvejnieku parka stāvlaukumā (57.769475, 24.351438).  

Pasākums tiek organizēts ar Eiropas Komisijas LIFE programmas un Valsts reģionālās attīstības aģentūras līdzfinansētā projekta LIFE FOR SPECIES jeb “Apdraudētas sugas Latvijā: uzlabotas zināšanas un kapacitāte, informācijas aprite un izpratne” (LIFE19 GIE/LV/000857) finansiālu atbalstu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78053284sec.