Limbažu novada pašvaldības aģentūra «LAUTA» atskatās uz 2022. gadu

2022. gadā Limbažu novada pašvaldības aģentūrā “LAUTA” darbu uzsāka trīs tūrisma informācijas centri – Limbažos, Salacgrīvā un Staicelē, kā arī tūrisma informācijas punkts Ainažos. Iesākot jauno gadu, tika izvērtēta katra tūrisma informācijas centra darbība, sniegtie pakalpojumi un tradicionālie pasākumi pirms administratīvi teritoriālās reformas, kā arī nostādīti nu jau kopīgi sasniedzamie mērķi tūrisma attīstībai Limbažu novadā, kā arī izvirzītas rīcības un uzdevumi vienota tūrisma piedāvājuma veidošanai.

Pirmais kopīgais uzdevums bija izveidot jaunā Limbažu novada tūrisma karti, kurā ikviens novada viesis var iegūt informāciju par novada tūrisma piedāvājumu – ēdināšanas iestādēm, naktsmītnēm, amatu meistariem, kultūrvēsturiskajiem objektiem, zemnieku saimniecībām, aktīvās atpūtas piedāvājumiem. 2022. gadā Limbažu novada karte tika izdota latviešu un angļu valodā, bet 2023. gadā karti paredzēts izdot arī krievu un igauņu valodā. Tika atjaunota arī brošūra “Alojas, Staicele un apkārtne”  un izdota latviešu valodā 700 eksemplāros. Pagājušā gada sākumā, sadarbojoties ar Saulkrastu un Ādažu pašvaldību, tika izdots ceļvedis “Dabas takas Vidzemes piekrastē”, kurā ir iespējams iepazīties ar Vidzemes piekrastes dabas taku piedāvājumu.  Ceļvedī ir sniegta informācija par 21 dabas taku Vidzemes piekrastē, neskaitot Jūrtaku un Green Railways. Limbažu novads ir iekļauts arī Vidzemes plānošanas reģiona 2022. gada jūnija sākumā izdotajā ceļvedī VIA HANSEATICA Vidzemē, kas sniedz iespēju izzināt 15 jaukas pieturvietas septiņos novados.

Lai gan 2022. gada sākumā vēl bija jūtamas Covid-19 pandēmijas sekas, pavasara pusē jau pavērās iespēja publisko pasākumu organizēšanai. Limbažu novada pašvaldības aģentūras “LAUTA” lielākie organizētie pasākumi bija – Limbažu novada diena Kalnciema kvartālā, Māju kafejnīcu dienas Limbažu novadā, Nēģu diena Salacgrīvā un Svētciemā, Peoniju svētki Limbažos, “Pakaļdzīšanās Lieldienām”, Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta organizētās “Ceļotāju dienas”, akcija “Sudraba rūķu ceļš Limbažu novadā”, pasākums "Klaidoņu svētki" Ungurpilī. Papildus lielāko pasākumu organizēšanai, gan vietējie iedzīvotāji, gan tūristi varēja piedalīties dažādos pārgājienos, ekspedīcijās, tirdziņos, tematiskos pasākumos, foto-orientēšanās sacensībās, talkās.

Burtnieku kvartālā bija iespēja izbaudīt arī dažādus kultūras pasākumus kā, piemēram, senās mūzikas koncerts “Mūzas pieskāriens”, Latvijas Nacionālās operas solistes Sonoras Vaices koncerta programmu, sadarbībā ar Limbažu kultūras namu tika organizēti arī Baltā galdauta svētki un citi kultūras piesātināti pasākumi.  

Savukārt, lielākie Limbažu novada pašvaldības, biedrību un uzņēmēju organizētie pasākumi, kuros līdzdalību ņēma arī Limbažu, Salacgrīvas un Staiceles tūrisma informācijas centri bija – Limbažu novada pilsētas svētki, Avio šovs “Fly in Limbaži”, biedrības “Limbažu fotoklubs” fotokonkurss, Staiceles pilsētas svētā putna “Pivālind” svētki, XXIII Masku tradīciju festivāls Limbažos u.c.

2022. gads bija arī gads, kad tika aizsākta jauna tradīcija. Burtnieku kvartālā tika noorganizēts pirmais pasākums “Medus diena Limbažos”. Pasākuma laikā bija iespējams iegūt zināšanas par bitēm, biškopja profesijas noslēpumiem, dažādām medus šķirnēm, uzzināt kā rodas medus, degustēt un iegādāties to.

Ierobežotā vai pilnīgi pārtrauktā tūrisma plūsma atstājusi ilglaicīgas sekas uz tūrisma nozari arī 2022. gadā. Pēc tūrisma informācijas centru apmeklējuma datiem kopumā tūrisma informācijas centra pakalpojumus 2022. gadā izmantojuši 11329 tūristu, kur 10231 pakalpojumus saņēmuši klātienē, 961 caur telefonu, 112 caur e-pastu un 25 caur sociālajiem tīkliem. Lielākoties pakalpojumus izmantojuši viesi no citiem Latvijas novadiem, bet ārvalstu viesu skaits, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem ir samazinājies. Izvērtējot tūrisma informācijas statistikas datu bāzi, TOP 5 valstis, no kurām ir ieradušies viesi un izmantojuši tūrisma informācijas centra sniegtos pakalpojumus ir – Igaunija, Lietuva, Vācija, Somija, Ukraina.

Limbažu novada tūrisma informācijas centru apmeklētāju pieprasītākā informācijas tematika bijusi pasākumi Limbažu novadā, dabas takas un maršruti dabā, tūrisma objektu pieejamie pakalpojumi, bezmaksas kartes un brošūras, suvenīri. Lielu cilvēku interesi izradīja Dzintra Kolāta izdotās grāmatas “Nēģu bībele” un “Reņģēdāju pavārgrāmata”, kuras bija iespējams iegādāties tūrisma informācijas centros.

2022. gada 11. maijā un 8. jūnijā Limbažu novada pašvaldības aģentūras “LAUTA” tūrisma un uzņēmējdarbības speciālisti devās ciemos pie Limbažu novada uzņēmējiem. Šī bija iespēja, lai iepazītos ar viņu piedāvājumu un jaunumiem, ko piedāvās novada iedzīvotājiem un novada viesiem. Pirmais brauciens bija gar Limbažu novada piekrasti, bet otrā braucienā tika iepazīta Alojas un Staiceles puse.

Iepriekšējā gadā neizpalika arī žurnālistu, asociāciju un citu pašvaldību pārstāvju uzņemšana. 18. maijā Limbažu novada pašvaldības aģentūra “LAUTA” uzņēma Latvijas Tūrisma Aģentu un Operatoru . Asociācijas pārstāvjus, savukārt no 9.-11. augstam uzņēma Vīlandes pašvaldības delegāciju, kura tika iepazīstināta ar Limbažu pilsētu un novadu.  

Veicinot tūrisma infrastruktūras pilnveidošanu/uzlabošanu, aģentūra “LAUTA” iesaistījās biedrības “Jūrkantes” izsludinātajā projektā un guva atbalstu tūrisma infrastruktūras pilnveidošanā Vidzemes piekrastē. Projekts tika uzsākts 2022. gada augustā, bet tiks pabeigts 2023. gada pavasarī.

Sadarbībā ar Vidzemes lauku partnerību "Brasla" ELFLA Latvijas Lauku attīstības programmas 2014.-2020. gadam pasākuma „Starpteritoriālā un starpvalstu sadarbība” projekta „Maršruti pāri robežām Latvijā un Somijā. Projekta ietvaros ir izveidoti divi kultūrvēsturiskie maršruti, kas ved cauri Alojas apvienības pārvaldes teritorijai. Lai sniegtu vairāk informāciju par jaunajiem maršrutiem, ir uzstādīti 3 lielie informācijas stendi (Braslavas parkā, Puikules muižas un Staicelē pie lībiešu muzeja “Pivālind”), kā arī 14 mazie informācijas stendi (10 Staicelē un 4 Alojā).

Informācija par aģentūras darbību regulāri tika atspoguļota Limbažu novada mājas lapā www.limbazunovads.lv, www.visitlimbazi.lv, www.travelnews.lv, Limbažu novada pašvaldības izdevumā “Limbažu novada ziņas”, vietējā laikrakstā “Auseklis”, Vidzemes RE TV, kā arī sociālo tīklu kontos u.c. medijos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Latvija
27. aprīlī - lielais Stādu tirgus Madonā Madonas TIC
Stādu tirgus Madonā jau ir kļuvis par nozīmīgu pavasara tradīciju plašā apkārtnē. Tas ir īstais starts uzsākt praktiskus pavasara darbus dārzos un | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.95869613sec.