Notiks pirmais jaunās galda spēles latgaliski «Čipierkstneits» čempionāts

Trešdien, 18. janvārī, plkst. 12.20 Balvu novada Rekovā notiks pirmais jaunās galda spēles latgaliski “Čipierkstneits” čempionāts, kas reizē ar Ontona dienas svinēšanu iesāks folklorista, novadpētnieka un dzejnieka Ontona Slišāna (1948–2010) 75. jubilejas gada notikumus.

Pirmajā “Čipierkstneiša” čempionātā, kas būs daļa tradicionālā Ontona dienas pasākuma “Ontona dīnas ļustes”, piedalīties Balvu un Ludzas novada skolēnu, kuri piedalās latgaliešu valodas pulciņu aktivitātēs, komandas. Čempionāta noslēgumā skolēniem būs iespēja piedzīvot latgaliešu hip-hop mākslinieces Ūgas uzstāšanos.

Jaunā galda spēle “Čipierkstneits” ir pirmā šāda veida – zināšanu, uzdevumu, atjautības un arī veiksmes – spēle latgaliski. Tās autore ir filoloģe un dizainere Jolanta Keiša, kuras dzimtā puse ir tieši Balvu novada Šķilbani. Pie spēles izdošanas talkā gājušas biedrības “Upītes jauniešu folkloras kopa” un latgaliešu kultūras kustība “Volūda”.

Spēles nosaukuma “Čipierkstneits” ideja ņemta tieši no Ontona Slišāna daiļrades – tas ir četros pirkstos paņemams lielums, šķipsniņa. Tāda ir arī spēles ideja – šķipsniņa (čipierkstneits) latgaliskuma, zināšanu, informācijas un sajūtas kopā ar spēles biedriem. Ideja par spēli Jolantai Keišai radās 2021. gadā kā studiju darbs dizaina programmā, kas nu pārtapis galda spēlē ar mērķi labāk iepazīt Latgali. Uz spēles laukuma atrodamas dažādas mūsdienu un senāku laiku Latgales kultūras vērtības – gan objekti, gan cilvēki, atstājot liecības par Latgales dažādo kultūrvēsturi.

Šī gada “Ontona dīnas ļustes”, kas ik gadu ar dažādām aktivitātēm vārdadienā godina Ontonu Slišānu, plānotas kā Ontona Slišāna 75. jubilejas gada iesākums – vairāki Slišānam veltīti pasākumi būs visu gadu, to noslēdzot 28. decembrī, kad novadpētnieks un literāts būsu svinējis savu dzimšanas dienu. Ontona dienas svinēšana Balvu novada Upītē pirmo reizi notika 2015. gadā ar slēpju pārgājienu “Raibī panti”, kas vēlāk pārtapa “Ontona dīnas ļustēs”.

Senāk “Ontona dīnas ļustes” vienmēr bija arī Ontonam Slišānam veltītā radošo darbu konkursa noslēgums, taču pērn, ņemot vērā tā brīža epidemioloģiskos ierobežojumus, pasākums notika 16. maijā, kad vārdadienu būtu svinējusi Ontona Slišāna dzīvesbiedre, skolotāja Irēna Slišāne. Pasākuma rīkotājs, Nemateriālās kultūras centra “Upīte” direktors Andris Slišāns saka: “Šogad radošo darbu konkursu, kurā būs gaidīti gan zīmējumi, gan rakstu darbi, izsludināsim tieši 18. janvārī, bet noslēgumu tāpat kā pērn rīkosim 16. maijā, simboliski caur konkursu atkal ļaujot Ontonam un Irēnai satikties.”

Svētku pasākumu “Ontona dīnas ļustes” organizē Nemateriālās kultūras centrs “Upīte”, sadarbojoties ar kultūras centru “Rekova” un latgaliešu kultūras kustību “Volūda”. Spēles izdošanu atbalstījusi Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma.

Galda spēli “Čipierkstneits” jau tagad katrs gribētājs var nopirkt latgaliešu kultūras kustības “Volūda” ziedošanas platformā-veikalā http://voluda.lv. Šobrīd tirdzniecībā būs pieejami tikai 50 spēles eksemplāri.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44141507sec.