LATVIJA | Aizkraukle

Uzsākts darbs pie vērienīga eposa «Lāčplēsis» uzveduma Likteņdārzā

Režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš uzsākuši darbu pie Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” gaismas uzveduma veidošanas Likteņdārzā. Plānots, ka multimediālā izrāde Likteņdārzā notiks šogad valsts svētku laikā - no 10. līdz 19. novembrim. Biļetes uz pasākumu no 30. marta pieejamas “Biļešu paradīzes” interneta vietnē un tirdzniecības vietās visā Latvijā.

Valsts svētku laikā dienas tumšajās stundās ikviens aicināts uz vērienīgu izrādi, kurā pastaigas formā, sadarbojoties dabai ar gaismu, skaņu, mūziku, video, scenogrāfiju un aktiermākslu, 17 epizodēs varēs izdzīvot Andreja Pumpura vareno eposu. “Tautai visos laikos bija, ir un būs nepieciešams varonis. Taču varonim ir nepieciešama arī vienota un uzticama tauta – to šodiena ir parādījusi visai pasaulei. Lāčplēsis ir mūsu tautas gara koncentrēts gaismas stars. Pirms mūsdienās saucam pēc Lāčplēša, jāapzinās, cik katrā no mums ir viņa līdzgaitnieku gara spēka – cik manī ir Laimdotas, Kokneša, Spīdalas, Kangara, Kaupas, Staburadzes, Burtnieka, Lielvārža, Aizkraukļa, Pērkona, Raganas un, cik viegli vai neiespējami mani ir uzpirkt svešzemju Diterihiem un bīskapiem. Ar režijas, gaismas, mūzikas, scenogrāfijas un tehnoloģiju palīdzību katrs apmeklētājs izrādē nonāks līdzās Lāčplēsim, lai kopā ar viņu iepazītu varoņa līdzgaitniekus ceļā uz tautas brīvības ideāliem,” tā par eposa uzvedumu stāsta režisors Kārlis Anitens.

Uzveduma radošais kodols ir režisors Kārlis Anitens un gaismu mākslinieks Oskars Pauliņš, kuri kopā jau realizējuši vairākas multimediālas izrādes, tostarp 2020. gada iespaidīgāko gaismas uzvedumu Latvijā “Teiksma par gaismas bruņinieku”. “Lāčplēša” veidošanā mākslinieki savā komandā pulcējuši arī citus radošos spēkus. Ar dabas materiālu scenogrāfijas risinājumiem izrādē debitēs aktrise un māksliniece Inga Misāne-Grasberga, kura kopā ar aktieri Gundaru Grasbergu arī ierunās eposa tekstu. Uzvedumam nepieciešamo oriģinālmūziku un īpašā tehnikā veidotus dziedājumus režisora veidotajā skaņu celiņā radīs jaunie mūziķi Jānis Aizupietis un Signe Aizupiete. Video epizodes veidos mākslinieks Toms Zeļģis, savukārt projektu tehniski realizēs kompānija “Full Stage” Armīna Jukša vadībā. Likteņdārza izraudzīšanās par iestudējuma norises vietu uzveduma autoriem šķiet pašsaprotama, jo šī vieta ir emocionāli piesātināta ar latviešu tautas brīvības pieredzi, turklāt daļa no Pumpura eposa norisinās Kokneses apkaimē.

“Valsts svētku nedēļu Likteņdārzā sirsnīgi svinam kopā ar tuvējo novadu ļaudīm – dedzam sveces un atceramies mūsu senčus. Šogad vēlamies aizsākt jaunu tradīciju – gaismas svētkus. Režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa topošais gaismas uzvedums “Lāčplēsis” īpaši iederas Likteņdārzā, jo šī ir kultūrvēsturisko kopsakarību un ainaviskā daiļuma vieta. Te sastopas un krustojas daudzi Latvijas vēstures pavedieni un mīti. Izrāde būs grandioza gaismu cīņa starp labo un ļauno, kuras iznākumu, kad  “Lāčplēs’s beidzot bruņenieku gāza dziļā nolejā” (A. Pumpurs), skatītāji gaidīs ar aizturētu elpu,” pauž “Kokneses fonda” padomes priekšsēdētāja, Eiropas Parlamenta deputāte Sandra Kalniete.

  Lai gan novembris ir drēgns un tumšs laiks, Likteņdārzā būs silti, jo emocionālo piedzīvojumu papildinās arī praktiskas iespējas sildīties pie ugunskuriem, pavakariņot un atpūsties siltajā Saieta namā. Apmeklētāju ērtībai un uzveduma netraucētai baudīšanai katrā seansā maksimālais apmeklētāju skaits Likteņdārzā būs tikai 300 cilvēku. Andreja Pumpura eposa “Lāčplēsis” uzvedums Likteņdārzā ir režisora Kārļa Anitena un gaismu mākslinieka Oskara Pauliņa privāta iniciatīva. Uzveduma sagatavošanas kopējās izmaksas ir ap 350 tūkstoši eiro, tādējādi biļešu iepriekšpārdošana uz izrādēm uzsākta jau 2023. gada martā, lai no pārdotajām biļetēm iegūtu līdzekļus projekta realizācijai. Uzveduma gatavošanas aizkulisēm var sekot līdzi Likteņdārza sociālajos tīklos Facebook un Instagram.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 22.04.2024 Pilnvērtīgs laiks sev! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.48397303sec.