LATVIJA | Bauska

Rundāles pils muzejā var aplūkot Ļvivas baroka meistaru skulptūras

Rundāles pils muzeja izstāžu zālē pils staļļos no 6. jūlija līdz 31. augustam varēs aplūkot izstādi “Baroka tēlniecības mistika: Johans Georgs Pinzels un citi 18. gadsimta Ļvivas meistari”. Izstādē būs iespējams apskatīt 20 izcilā vēlā baroka laikmeta tēlnieka Johana Georga Pinzela (ap 1720?–1761?), kā arī citu Ļvivas reģiona meistaru koka skulptūras.

Visi izstādītie darbi ir no Borisa Vozņicka Ļvivas Nacionālās mākslas galerijas kolekcijas krājuma, un līdz maija beigām tie bija apskatāmi izstādē Nacionālajā muzejā – Lietuvas Dižkunigaitijas valdnieku pilī Viļņā. Tā kā kara apstākļos skulptūru nogādāšana atpakaļ Ļvivā ir riskanta, Rundāles pils muzejs ierosināja tās uz laiku izvietot savās telpās, dodot iespēju Latvijas iedzīvotājiem un arī apmeklētājiem no ārvalstīm iepazīt svarīgu Ukrainas kultūras mantojuma daļu.

“Krievijas karš Ukrainā ir vērsts pret Ukrainas kā neatkarīgas valsts pastāvēšanu, noliedzot Ukrainas nācijas tiesības uz pastāvēšanu un ukraiņu kultūras eksistenci. Ukrainā apzināti sagrautās baznīcas, iznīcinātie un apzagtie muzeji, sašautais Tarasa Ševčenko piemineklis parāda, ka karā kultūras mantojums var kļūt par mērķi. Latvijas kultūras nozare, tostarp mantojuma saglabāšanas institūcijas un profesionāļi, demonstrē augstu solidaritāti ar kolēģiem Ukrainā. Arī Ļvivas baroka meistaru skulptūru izstāde Rundāles pilī ir būtiska šī procesa sastāvdaļa,” akcentē kultūras ministrs Nauris Puntulis.

Izstādē Rundāles pils muzejā ir eksponēti 20 iespaidīgi, vairumā gadījumu zeltīti koktēlniecības darbi, kas izgatavoti 18. gadsimtā. Izcilā tēlnieka Johana Georga Pinzela noslēpumainības apvītie darbi pelnīti tiek uzskatīti par Ļvivas reģiona vēlā baroka tēlniecības virsotni. Līdzās Pinzela darbiem izstādē būs apskatāmi arī citu slavenu 18. gadsimta meistaru darbi, piemēram, Antonija Osinska, Jana Obrocka un Franciska Olenska, kā arī vairāku nezināmu meistaru sniegums, kas atspoguļo Ļvivas reģiona baroka laika tēlniecības dramatismu un mistiku. Šīs skulptūras savulaik tika izgatavotas baznīcu iekārtām.

Padomju okupācijas periodā tika slēgtas, izdemolētas un pat nojauktas daudzas Rietumukrainas katoļu baznīcas, bet tajās esošās mākslas vērtības tika izlaupītas vai iznīcinātas. Tas, ko izdevās izglābt un ko var aplūkot izstādē, ir drosmīgo Ukrainas muzeju darbinieku nopelns. Līdzīgi kā ukraiņu muzeologs Boriss Vozņickis un viņa kolēģi, arī Rundāles pils muzeja speciālisti padomju okupācijas laikā devās ekspedīcijās uz pamestām Latvijas baznīcām, pārvedot uz muzeju citādi iznīcībai nolemtos mākslas priekšmetus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4582901sec.