Kanceles kalniņš , dabas objekti, kalni

Alūksne

Kanceles kalniņš - kokiem apaudzis uzkalns, uz kura atradusies pirmā Alūksnes koka baznīca, kas nodegusi ziemeļu kara gados. Kanceles vietā vēlāk ticis uzcelts granīta monuments, no kā cēlies arī Kanceles kalniņa nosaukums. Zem baznīcas bijusi kapliča, kur apglabāti mācītāji un muižniecības pārstāvji, bet pārējie mirušie apglabāti apkārt baznīcai. Ir saglabājušies kapličas mūru fragmenti, kas atradušies zem baznīcas. Tautas nostāsti vēsta, ka pazemes eja baznīcu savienojusi ar pili ezera krastā. Šodien tur apskatāms granīta akmeņu obelisks, bet agrāk tur bijusi ēka, kas tieši saistīta ar mācītāja E. Glika darbību.
Pēc saglabātajiem zīmējumiem var secināt, ka celtne bijusi veidota guļkoku konstrukcijā bez pakšu pārlaidumiem, ar maziem lodziņiem un zemām durvīm. Interesanta bijusi jumta konstrukcija, kas atšķīlusi altārdaļu it kā atsevišķā būvķermenī. Šis objekts bijis savam laikam tik nozīmīgs, ka pat atzīmēts 1702.gada Pērnavā izdotajā Arvīda Mollera kartē ar atzīmi "Marienborg".


Kanceles kalniņš, dabas objekti, kalni

Adrese: Alūksne
Mājas lapa: www.aluksne.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: