Sabiles evaņģēliski luteriskā baznīca , arhitektūras objekts, baznīcas

Ventspils iela 4/6, Sabile, Talsu novads

Baznīca Abavas ielejas labajā krastā bijusi jau 16. gadsimtā. Vairākkārt pārbūvēta. Tagadējo veidolu ar romāņu stila iezīmēm celtne ieguva 1876. gadā. Vienjoma garenbūve ar altārdaļu, sakristeju un kvadrātveida torni ar piramidālu noslēgumu.

Interjera lielākais dārgums ir kancele (16. gs. b., 1676), kas saglabājusies no sākotnējās 16. gadsimta iekārtas manierisma stilā un ir senākais Latvijas luterāņu baznīcu iekārtas priekšmets. Vācu meistara F. Volfa (F. Wolf ) darinātā altārglezna «Kristus pie krusta» (1860) barbariski izzagta, atgūta, restaurēta (1996) un, no jauna iesvētīta, atkal ir baznīcas altārī. Soli ar gotiskā stila iezīmēm ir 19. gadsimta 2. puses darbs. Interesants ir kapakmens ar mājas zīmi.

Unikāls ir baznīcā saglabātais 1450. gadā lietais zvans, kura skaņas vēl šodien aicina uz iksvētdienas dievkalpojumu, un 1651. gada vējrādis baznīcas tornī.

Sabiles evaņģēliski luteriskā baznīca, arhitektūras objekts, baznīcas

Adrese: Ventspils iela 4/6, Sabile, Talsu novads
Tālrunis: +371 28825297
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: