Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca , arhitektūras objekts, baznīcas

Baznīcas laukums 4, Talsi, Talsu novads

Stāvajā Baznīckalnā atrodas baltiem mūriem 1567. gadā celtā, vairākkārt pārbūvētā Talsu baznīca — vecpilsētas dominante.

Gadsimtu gaitā tās arhitektūra veidojusies un papildinājusies ar romāņu un gotiskā stila iezīmēm. Būvvēsture atspoguļojas gan celtnes plānojumā, gan fasāžu risinājumā un rada priekšstatu par būvniecību 18.—19. gadsimtā. Taisnstūrveida garenbūvei piebūvēts šķērsjoms un sakristeja. Rietumu galā piebūvēts kvadrātveida plāna zvanu tornis ar piramidālu smaili, ko rotā lode, gailis un krusts. 1996. – 1998. gadā atjaunota baznīcas torņa smaile ar gaili un dakstiņu jumta segums, kā arī fasāde un iekštelpas.

Baznīcas relikvijas apliecina tās vēsturi. Izcilākās starp tām ir kaļķakmenī veidotā Fišeru (Vischer) dzimtas epitāfija (1794) ar klasicisma stila iezīmēm un altārglezna «Kristus debesbraukšana» (1876, K. Šēnherts (C. Schönherr)). Baznīcu rotā divas logu vitrāžas (Ludis Bērziņš, Mirdzas Kangares - Matules dāvinājums (1986)). Baznīcas tornī ir divi bronzas zvani (vecākais — 1601).

Baznīcā kalpojuši daudzi izcili mācītāji. Karls Ferdinands Amenda (Karl Ferdinand Amenda) ir pazīstamākais, jo ar viņu saistās mūziķa un komponista Ludviga van Bēthovena (Ludwig van Beethoven) vārds.

Talsu evaņģēliski luteriskā baznīca, arhitektūras objekts, baznīcas

Adrese: Baznīcas laukums 4, Talsi, Talsu novads
Tālrunis: +371 63224251,+371 29392287
E-pasts: ev-lut-talsi @apollo.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: