Jāsāk gatavoties Eiropas sporta nedēļai

Jau pēc mēneša ar daudzveidīgu bezmaksas sporta pasākumu programmu visā Latvijā no 23. līdz 30. septembrim septīto reizi notiks Eiropas Sporta nedēļa. Tās laikā ikvienam būs pieejami dažādi sportiski un izglītojoši pasākumi, kuros aktīvi pavadīt laiku. Jau tradicionāli #BeActive nedēļas centrālais notikums būs pārgājiens, šoreiz – 25. septembrī Tukuma apkaimē. Tajā šogad lielus un mazus dalībniekus sagaida ne vien dažāda garuma distances, bet drosmīgākos – arī nakts trase.  

Šīs vairāk nekā 40 valstīs vienlaikus notiekošās sociālās kampaņas mērķis ir mainīt iedzīvotāju paradumus un neatkarīgi no vecuma, veselības iespējām, fiziskās sagatavotības vai prasmēm piesaistīt cilvēkus aktīvam dzīvesveidam. Vien 30 minūšu mērenas intensitātes fiziskā slodze piecas reizes nedēļā būtiski samazina saslimšanas risku ar daudzām, tajā skaitā sirds asinsvadu slimībām, rekomendācijās norāda Pasaules veselības organizācija.

Latvijā teju pusei iedzīvotāju (47%) ikdienā mērenas fiziskās slodzes aktivitātes ir mazāk nekā 60 minūtes, no nedēļas septiņām dienām minimāli – 1 līdz 3 reizes nedēļā sporto vien 30% iedzīvotāju, kamēr 45% atzīst, ka nedara to nekad (Speciālais Eirobarometra pētījums par fizisko aktivitāti, 2018). Vienlaikus liela daļa pieaugušo pavada ilgu dienas laiku sēžot. Latvijā – 39% iedzīvotāju ikdienā pavada vairāk nekā 5 stundas un 30 minūtes sēžot – pie darba galda, skolās, pie televizoriem vai kopā ar draugiem. Satraucošs ir bērnu un pusaudžu pieaugošais mazkustīgums, īpaši pusaudžu vecumā, bērnu liekā svara un aptaukošanās pieaugums.

Visas septembra nedēļas garumā ne vien Rīgā, bet arī Limbažos, Jaunpilī, Saulkrastos, Ogrē, Jēkabpilī, Vecpiebalgā, Daugavpilī, Ventspilī, Gulbenē un daudzviet citur Latvijā notiks arī atvērtie treniņi un nodarbības kā jauniešiem, tā pieaugušajiem un senioriem, fiziskās sagatavotības nodarbības visām vecuma grupām, sporta svētki kopīgai sportošanai, fitnesa un dažādu citu sporta veidu treniņi, nodarbības baseinā, būs iespēja izmēģināt nūjošanu, orientēšanos, pludmales volejbolu, kērlingu, triatlonu u. tml. Papildu sporta nodarbībām būs iespēja arī klausīties sporta ārstu lekcijas, saņemt fizioterapeitu padomus.    

Nozares profesionāļiem notiks ikgadējais Sporta forums,  ģimenēm – #BeActive Ģimeņu pludmales spēles, bet Eiropas Skolu sporta dienas ietvaros – arī Latvijas Skolu krosa čempionāts. Vietnē www.beactive.lv ikviens varēs atrast sev piemērotāko no pasākumiem un pievienot savu sporta pasākumu – noorganizējot koptreniņu draugiem vai darba kolēģiem.

"Lai arī vairums no mums labi apzinās ieguvumus veselībai, esot ikdienā fiziski aktīvam, mazkustīgs dzīvesveids joprojām ir lielas sabiedrības daļas ikdiena. Mūsu mērķis – izglītot, atgādināt un iedvesmot, ka ieradumu fiziski izkustēties var veidot ne tikai sporta zālē, bet arī izvēloties pārvietošanās veidu ikdienā, veltot laiku aktīvām pauzēm pie darba galda, vai brīvdienās pavadot laiku aktīvi kopā ar draugiem, ģimeni vai vienatnē dodoties pastaigā," uzsver Latvijas sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.   

Lai arī iedzīvotāji Eiropā un arī Latvijā atzīst, ka sporto, lai uzlabotu veselību (64%),laika trūkums ir izplatītākais iemesls, kāpēc cilvēki regulāri nenodarbojas ar sportu (41%). Tam seko invaliditāte vai slimība (21%), motivācijas vai intereses trūkums (19%), bet mazākā mērā – arī nepatika pret konkurētspējīgām darbībām, priekšstati, ka sportošana ir pārāk dārgi.

"Treniņa grūtākā daļa ir tikt no dīvāna līdz ārdurvīm," ir pārliecināts viens no šī gada #BeActive vēstnešiem Martins Marnauza. Paralēli IT drošības speciālista darbam viņš šobrīd ir ieguvis arī triatlona trenera sertifikātu, taču, kā pats atzīst, studiju gados bijis brīdis, kad sports piekāpies ballītēm un spogulis nerādījis tīkamu ainu. Pirmajā Rīgas maratonā 5 kilometri knapi noskrieti 45 minūtēs. Kopš tā laika vienkārša apņemšanās noskriet maratonu pāraugusi kaislīgā mīlestībā pret triatlonu, ar kuru Mārtiņš saticies gluži nejauši – jūras malā. "Vajag tikai sākt darīt – galvenais ir vēlēšanās, nevis fiziskās spējas," mudina #BeActive vēstnesis.

Viena no šī gada #BeActive vēstnesēm ir pludmales volejboliste un olimpiete Anastasija Kravčenoka un viņa uzsver: "Sportošana ne tikai rada prieku par paveikto un pārvarētajām grūtībām, bet arī palīdz trenēt disciplīnu, kas lieti noder citās dzīves jomās, tostarp darbā. “Man šķiet, ka Eiropas Sporta nedēļa ir ļoti labs veids, kā daudz cilvēku var piedalīties dažādās sporta aktivitātēs. Paņem savu draugu, savu ģimeni, un jūs varat sportot kopā, vingrot kopā! Tas arī ir tas prieks, ka tu esi nevis viens pats kādā sporta zālē, bet jūs kopā varat dabūt pozitīvās emocijas, nogurt, kādu jaunu joku izdomāt. Sportojiet, vingrojiet – tas jums sagādās prieku!” aicina #BeActive vēstnese.

Eiropas Sporta nedēļu atbalsta un par tās šī gada vēstnešiem kļuvuši arī peldētāja Ieva Maļuka, taku skrējiena Stirnu buks izveidotājs Rimants Liepiņš, teju 60 gadus par bērnu ārsti strādājošā Silvija Latkovska, kura joprojām pie saviem mazajiem pacientiem dodas mājas vizītēs, un kuplā Martas Marijas un Pētera Sproģu ģimene. Joprojām atbalstoši ir arī iepriekšējie vēstneši – pazīstamais mūziķis Kārlis Bumeisters jeb Kaža, sporta fizioterapeite un televīzijas personība Agneta Liepājniece.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.87404585sec.