Izzinošos pārgājienos un aktivitātēs mudina vērot un iepazīt putnus

Laikā, kad miljoniem putnu atgriežas savās ligzdošanas vietās vai caurceļo Latviju, Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) aicina interesentus uz tradicionālajām pavasara Putnu dienām, kuru laikā notiks dažādas izziņas un putnu vērošanas aktivitātes nacionālajos parkos un Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā.

Putnu dienu pasākumi priecēs kā pieredzējušus putnu vērotājus, tā arī apmeklētājus, kas putnus tikai sāk iepazīt - dodoties putnu vērošanas pārgājienos un ekskursijās, piedaloties putnu būru meistarklasēs, kā arī papildinot savas zināšanas par putniem ar izglītojošu spēļu un radošu aktivitāšu palīdzību.

31. martā plkst. 13.00 Ludzas novadpētniecības muzejā apmeklētājiem būs iespēja uzzināt par Latvijas putniem, to ligzdošanas vietām, noskaidrot galvenos nosacījumus putnu būrīšu gatavošanā un izvietošanā un piedalīties arī izziņas spēlēs. Pēc teorētisku un praktisku zināšanu apgūšanas, pasākuma apmeklētāji pārvaldes darbinieku pavadībā vēros un iepazīs vietējos putnus Ludzas novadpētniecības muzeja apkārtnē.

31. martā plkst. 19.00 Ķemeru Nacionālajā parkā notiks Pūču klausīšanās vakars, kas sniegs padziļinātu ieskatu par pūcēm un to dzīvesveidu. Speciālistu Viestura Vintuļa un Dmitrija Boiko vadībā apmeklētāji iegūs gan teorētiskas zināšanas, gan nelielās grupās dosies dabā, mēģinot saklausīt pūču balsis. Pasākuma apmeklētājiem pārgājiena laikā jābūt gataviem ilgstoši stāvēt uz vietas, ievērojot klusumu, kā arī ieteicams izvēlēties apģērbu, kas kustībā nerada skaņas. Dalībnieku skaits ierobežots, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, aizpildot tiešsaistes pieteikuma anketu.

1. aprīlī plkst. 11.00 Rāznas Nacionālā parka dabas centrā norisināsies Putnu dienām veltīts pasākums, kurā pārvaldes darbinieki iepazīstinās ar vietējām putnu sugām un ģimenēm draudzīgā atmosfērā pārrunās  putnu būrīšu izgatavošanas, novietošanas un kopšanas jautājumus.  Pasākuma laikā būs iespēja uzzināt interesantus faktus par putniem, iesaistīties radošās aktivitātēs un darbnīcās, kā arī vērot putnus Rāznas ezera apkārtnē. Uz pasākumu nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, zvanot uz tālruņa numuru 29139677 vai rakstot uz [email protected].

1. aprīlī plkst. 9.00 Slīteres Nacionālajā parkā būs iespēja vērot putnu migrāciju vienā no labākajām putnu vērošanas vietām Latvijā – Kolkasragā – kopā ar pārvaldes ekspertu Vilni Skuju. Dalība pasākumā jāpiesaka, aizpildot pieteikuma anketu.

1. aprīlī plkst. 10.30 Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta dabas centra apmeklētāji varēs piedalīties aizraujošās aktivitātēs, kas ļaus papildināt un novērtēt savas zināšanas par putniem, iesaistoties uzdevumos par putnu atpazīšanu un to paradumiem, kā arī apskatīt putnu ligzdu kolekciju. Aktivitātēm dabas centrā sekos ekskursija gar Salacu un piekrasti, putnu eksperta Andra Klepera pavadībā vērojot vietējos putnus un izzinot to dzīvesveidu. Pieteikties uz pasākumu var rakstot uz [email protected]  vai zvanot uz tālruņa numuru 26329412.

1. aprīlī Ķemeru Nacionālajā parkā norisināsies daudzveidīgas aktivitātes, kas aizraus gan esošos, gan topošos putnu entuziastus. Ekskursija “Putni Ķemeru kūrortā” plkst. 8.40 ļaus ielūkoties krāšņajā putnu pasaulē Ķemeru Nacionālā parka teritorijā. Lai piedalītos ekskursijā, nepieciešama iepriekšēja pieteikšanās, aizpildot pieteikuma anketu. Ekskursijas sākuma laiks pieskaņots vilcienu pienākšanas laikiem Ķemeros.

No plkst. 10.00 – 14.00 būs iespēja nodoties ūdensputnu vērošanai Kaņiera putnu tornī kopā ar biologu Viesturu Vintuli. Savukārt no plkst. 11.00 – 15.00 Ķemeru Nacionālā parka dabas centrā (“Meža māja”) notiks izzinošas un izklaidējošas aktivitātes par putniem, putnu būrīšu darbnīca, kā arī putnu vērošana Dumbrāja laipā.

1. aprīlī plkst. 11.00 Līgatnes dabas takās būs iespēja iepazīt Līgatnes dabas takās mītošās pūces un izzināt vairāk par šo īpašo sugu, iesaistoties interesantās un izglītojošās spēlēs “putnu pieturā”, kā arī piedalīties putnu būrīšu darbnīcā, kuras dalībnieki izgatavos putnu būrīšus ar iespēju tos ņemt līdzi vai atstāt izvietošanai Līgatnes dabas takās. Dalība pasākumā iespējama ar Līgatnes dabas taku ieejas biļeti.

Putnu dienu pasākumu dalībnieki ir aicināti izvēlēties laikapstākļiem atbilstošu un piemērotu apģērbu aktivitātēm dabā.

Putnu dienas aizsāktas teju pirms gadsimta, kad 1928. gada pavasarī Mežu dienās tika organizēta putnu būrīšu izvietošanas akcija. Ar laiku pasākumi notika gandrīz visās Latvijas virsmežniecībās un piesaistīja lielu skolēnu un jauniešu interesi un līdzdalību. Padomju gados tika pārņemta tradīcija rīkot atsevišķas pavasara Putnu dienas, kuras veltītas savvaļas putnu iepazīšanai. Sākot ar 1952. gadu, LPSR Tautas izglītības ministrija pavasara Putnu dienas iekļāva skolu programmā kā obligātus pasākumus skolēniem. Tajā pašā gadā iznāca arī leģendārā putnu popularizētāja Kārļa Griguļa grāmata “Putnu novērošana dabā”, kas veicināja bērnu un jauniešu interesi par putnu pasauli. Kopš 1995. gada Putnu dienu rīkošanas aktivitātes uzsāka Latvijas Ornitoloģijas biedrība. Putnu dienas ik gadu tiek organizētas gan pavasarī, gan rudenī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42172003sec.