10 interesanti fakti par jauno Ventspils zinātnes centru VIZIUM

Īsi pirms vasaras saulgriežiem, 18. jūnijā, durvis saviem pirmajiem apmeklētājiem vērs jaunais zinātnes centrs VIZIUM, kurā ikvienam būs iespēja nonākt dabaszinātņu, tehnoloģiju un inženierzinātņu pasaulē. Zinātnes centrs ir unikāls, pateicoties ne vien savai arhitektūrai, bet arī aizraujošam saturam, taču VIZIUM noteikti ir vēl, ar ko pārsteigt!

Mirdzošā kāpa Ventas krastā.

Braucot pa Ventspils tiltu uz pilsētas centra pusi, paveras skats uz kapara toņos mirdzošo VIZIUM ēku, kuras viens gals stiepjas uz augšu pret debesīm. VIZIUM ēkas idejas autors ir arhitekts Audrjus Ambrass (Lietuva), kas VIZIUM siluetu ir atveidojis kā kāpu, sasaistot to ar Ventspils pilsētas jūras piekrasti. Ēkas īpatnējais siluets ir raisījis sabiedrībā dažādas idejas par to, kam tā visvairāk līdzinās, parādot, cik dažādi mēs uztveram pasauli. Daudziem VIZIUM forma atgādina jūras vilni vai slidkalniņu, savukārt jaunieši visbiežāk salīdzina to ar skeitparka rampu. Un ko tev atgādina VIZIUM ēka?

Ko nozīmē “VIZIUM”?

Daudzi vaicā, ko nozīmē zinātnes centra nosaukums “VIZIUM” un vai tam ir kāda saistība ar vīziju. Lai izvēlētos Ventspils zinātnes centra nosaukumu, tika veiktas vairākas iedzīvotāju aptaujas, veikta Eiropas un pasaules bērnu Zinātnes un inovāciju centru nosaukumu analīze, iesaistīti dažādi speciālisti, kā arī organizēts skolēnu ideju konkurss. “VIZIUM” atšifrējas šādi: Ventspils – “V”, Inovāciju – “I”, Zinātnes – “ZI” un centrs (centrum) – “um”, un tas simbolizē – vīziju, misiju, vērtību, komunikāciju, mērķtiecību, efektivitāti un identitāti. Šo ideju iesniedza ventspilnieks Aleksandrs Bobrovs.

Pasaules centrā – Ventspils!

Ventspils zinātnes centrs ir iespaidīgs ne tikai no ārpuses, tas pārsteidz jau brīdī, kad tiek atvērtas ieejas durvis un paveras skats uz plašo vestibilu. Uzmanību uzreiz pievērš VIZIUM vestibila grīdas segums, uz kura attēlota pasaules karte. Kartes centrā – Ventspils, zem kuras iemūrēta kapsula ar vēstījumu nākamajām paaudzēm. Grīdas segums ir veidots no vairāk kā 600 000 Murano stikla flīžu gabaliņiem. Pie šī seguma izveides Itālijā strādāja pasaules labākie mozaīkas speciālisti, kuri, izmantojot tradicionālās tehnikas, mozaīkas gabaliņus veidoja ar rokām, katru flīzi izgriežot atsevišķi.

Pārbaudi savus spēkus!

Zinātnes centrā ir vairāk nekā 80 eksponātu un simulatoru 7 dažādās tehnoloģijām un dabaszinātnēm veltītajās galerijās, kas interaktīvā un aizraujošā veidā mācīs par STEM un ļaus apmeklētājiem piedzīvot spilgtas emocijas. Zinātnes centrā ir veselīgā dzīvesveida galerija, kurā varēs kārtīgi izkustēties un pārbaudīt savus spēkus airēšanā un riteņbraukšanā, un pat iemācīties braukt ar snovborda dēli!

Ceļojums virtuālajā realitātē.

Zinātnes centrā VIZIUM ikvienam būs iespēja nokļūt virtuālās realitātes pasaulē! Asas izjūtas sniegs VR nobrauciens ar amerikāņu kalniņiem, došanās virtuālajā ceļojumā un izkļūšana no virtuālā labirinta! Savukārt kvēliem hokeja faniem, ar virtuālās realitātes briļļu palīdzību, būs iespēja nokļūt uz viena laukuma ar Latvijas hokeja izlasi.

Izkļūsti no lāzeru labirinta!

Piedzīvojumu filmu cienītājiem īpaši patiks VIZIUM lāzeru labirints viedo tehnoloģiju galerijā. Tajā ikvienam būs iespēja iejusties Džeimsa Bonda lomā, pārbaudīt savu izveicību un lokanumu un tikt cauri lāzeru stariem. Lāzeru labirintam ir vairākas sarežģītības pakāpes, tāpēc tas būs piemērots gan jau pieredzējušiem spiegiem, gan iesācējiem.

Ozols, kas māca vēsturi.

Visi jau no bērnības zina, ka līnijas koka stumbrā parāda gadskārtas. Vienā no zinātnes centra eksponātiem ir iestrādāts īsts ozola stumbrs. Eksponāta ražotājiem nācās kārtīgi papūlēties, lai to atrastu, jo ozols ir rets un vērtīgs koks. Tas ticis meklēts pa visu Latviju līdz kāds labvēlis, kurš vēlējies palikt anonīms, dāvājis šo koku ražotājiem, lai tas tiktu izmantots eksponātā un mācītu vēsturi zinātnes centra apmeklētājiem. Virzot palielināmo stiklu pār koka faktūrā iestrādātām gadsimtu līnijām, ekrānā būs redzami dažādi fakti par atbilstošo laika posmu.

Pilsētiņa pašiem mazākajiem.

Zinātnes centrā ir padomāts arī par pirmsskolas vecuma bērniem. VIZIUM ir mazo pētnieku galerija, kas ir izveidota, kā maza pilsētiņa ar veikalu, degvielas uzpildes staciju, mazo būvniecības laukumiņu un aizraujošo ūdens pasaules atrakciju.

Visa Ventspils kā uz delnas!

Pēc aktīvas rosības eksponātu zālē, apmeklētājiem būs iespēja doties uz VIZIUM terasi atvilkt elpu, bet, ja spēka tomēr vēl ir gana, tad uzkāpt 30 m augstajā skatu platformā, un tur izbaudīt iespaidīgu skatu uz Ventspili. Lai atgūtu enerģiju, turpat VIZIUM otrajā stāvā apmeklētājiem pieejama kafejnīcā, kurā baudīt gardas maltītes un dzērienus.

VIZIUM Ziciņš!

VIZIUM nesen ir ieguvis atraktīvu un radošu darbinieku komandu, kas rūpēsies par to, lai zinātnes centra apmeklējums būtu ne tikai izzinošs un izklaidējošs, bet arī pozitīvām emocijām bagāts un raisītu vēlmi atgriezties. Šim kolektīvam ir pievienojies arī jauns, tikpat pozitīvs un draudzīgs kolēģis – VIZIUM talismans - robotiņš Ziciņš, kuram vienmēr var redzēt, kā pukst viņa dzelzs sirsniņa. Ziciņa darba pienākumos ir rūpēties par to, lai bērni un arī pieaugušie VIZIUM pasākumos kārtīgi izdejotos un izpriecātos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45360899sec.