Pētera Vaska mūzikas aprīlis Cēsīs – starptautiski viesi, koncerts altam, kamermūzika un balets

15. un 16. aprīlī, Koncertzālē “Cēsis” norisināsies ikgadējais festivāls “Pētera Vaska mūzikas aprīlis”, pulcējot izcilus viesus no Igaunijas, Somijas, Norvēģijas un Dānijas.  Vaska koncertā alta vijolei un stīgu orķestrim dzirdēsim Bergenas Filharmoniskā orķestra solisti Ilzi Kļavu un Tallinas kamerorķestri diriģenta Juha Kangass vadībā,  bet mūzikas un dejas sinerģiju piedzīvosim Trio Vitruvi un Dānijas Karaliskās operas baleta solistu sniegumā. Abās festivāla dienās gaidāmas arī sarunas Pēteri Vasku.

Ik gadu festivāls “Pētera Vaska mūzikas aprīlis” notiek pasaulē atskaņotākā latviešu komponista dzimšanas dienā, atklājot Pētera Vaska mūzikas bagātību dažādos mākslas žanros. Īpaši radītas festivāla koncertprogrammas ietver ne tikai paša Vaska, bet arī viņa garīgo brāļu un radošo domubiedru partitūras, tādejādi iekrāsojot mūsdienu laikmetīgās mūzikas pasauli, īpaši izceļot Baltijas un ziemeļvalstu komponistu daiļradi šī reģiona mākslinieku sniegumā.

Šī gada “Pētera Vaska mūzikas aprīli” atklāsim 15. aprīlī, plkst. 16.00 ar Ekspozīcijas “Sirdsapziņas ugunskurs” atbalsta fonda rīkotu sarunu “Plaisu sadziedēšana”, kurā atbildes uz jautājumiem par mākslas cenzūru Latvijas PSR,  tās apiešanas meklējumiem un pretošanos padomju sistēmai tiks meklētas kopā ar komponistu Pēteri Vasku. Sarunu vadīs muzikologs, cenzūras pētnieks Edgars Raginskis, un, pateicoties Kultūras ministrijas atbalstam, ikvienam interesentam dalība tajā ir bez maksas.

Festivāla muzikālo programmu atklās koncerts plkst. 18.00, kad Koncertzālē “Cēsis” pirmo reizi dzirdēsim Tallinas kamerorķestri un Latvijā jau labi pazīstamo, izcilo somu diriģentu Juha Kangasu – īpaši tuvu Pētera Vaska draugu un domubiedru. Programmas kodols būs Vaska koncerts alta vijolei un stīgu orķestrim, ko dzirdēsim Bergenas Filharmoniskā orķestra solistes Ilzes Kļavas lasījumā.

Līdzās likti divi somu komponistu opusi – Vaska laikabiedra Pēra Henrika Nordgrēna simfonija stīgu orķestrim un dižā romantiķa Žana Sibēliusa “Imprompts”. Romantisko noti programmā paspilgtinās arī latviešu meistara Jēkaba Mediņa skaņdarbs stīgām “Leģenda”.

Savukārt Pētera Vaska dzimšanas dienu, 16. aprīlī, iesāksim ar sarunu par mākslu un iedvesmu. Festivāla laikā Koncertzālē “Cēsis” ir skatāma fotogrāfa Andra Zēgnera darbu izstāde, kas vizuāli papildina Pētera Vaska redzējumu mūzikā. Koncertzāles Mākslas galerijā, plkst. 16.00 ikvienam festivāla apmeklētājam būs iespēja piedalīties sarunā “Rakstīt ar gaismu”, kurā abi meistari dalīsies ar to, kur rod impulsus un motivāciju radošajai pašizpausmei, pamudinājumus idejas un sajūtas pārvērst vizuālā un skaņas materializācijā. Sarunu vadīs mākslas zinātniece Astrīda Rogule, un dalība tajā ir bez maksas.

Festivāla otrās dienas koncertā, plkst. 18.00 Latvijas klausītājiem būs iespēja iepazīt vienu no spožākajiem jaunajiem ansambļiem Eiropā – dāņu Trio Vitruvi, un viņu unikālo dejas projektu Kammerballetten.

"Mums ir liels prieks piedāvāt dejai un mūzikai veltītu vakaru, un jūtamies pagodināti, ka varam piedalīties Pētera Vaska festivālā! Pēdējos desmit gadus mēs ar kolēģiem sava klavieru trio sastāvā bijām raduši koncertēt Dānijā un visā pasaulē vieni, bez dejas. Taču sapnis vienmēr bijis veidot sadarbību ar dejas pasauli, un tagad esam priecīgi ar to iepazīstināt arī Latvijas skatītājus," atklāj Aleksandrs Makenzijs, Trio Vitruvi pianists un Kammerballetten mākslinieciskais direktors.

Trio Vitruvi kopā spēlē kopš 2013. gada vasaras, piesaistot sev lielu uzmanību ar debiju Festspiele Mecklenburg-Vorpommern “Junge Elite” festivālā Vācijā. Gadu vēlāk Dānijas Nacionālā radio P2 kamermūzikas konkursā trijotne ieguva gan galveno, gan skatītāju simpātiju balvu, bet drīz pēc tam — pirmo vietu Starptautiskajā akadēmiskās mūzikas konkursā Jūrmalā, Latvijā. Kopš tā laika Trio Vitruvi uzstājies tādās koncertzālēs kā Kārnegi zāle, Vigmora zāle, Salle Cortot, Laeiszhalle, Schloss Grafenegg un citviet.

2018. gadā trio mūziķi izveidoja projektu Kammerballetten — ikgadēju festivālu, kura būtība ir baleta un kamermūzikas sinerģija. Jau gadu vēlāk Kammerballetten saņēma lielāko Dānijas teātra balvu kategorijā “Gada labākais iestudējums” un kopš tā laika turpina augt un attīstīties. Šajā teātra sezonā jau notikušas viesizrādes Vācijā, ASV, Taivānā un Somijā, kā arī  tiek radīti jauni baleta iestudējumi Dānijas Karaliskajā operas teātrī.

Vakara gaitā baudīsim Arvo Pērta, Franča Šūberta, Johana Sebastiāna Baha, Pablo de Sarasates un Morisa Ravēla mūziku gan Trio Vitruvi, gan dejotāju sniegumā, kā arī baleta iestudējumu “UNIO”, kuram izvēlēts Pētera Vaska skaņdarbs “Līdzenuma ainavas”. “Pētera Vaska mūzikas aprīļa” otrā vakara īpašais notikums - pasaules pirmizrāde Dānijas Karaliskā operas un baleta vadošā solista Marcina Kupinska radītajai horeogrāfijai Valentīna Silvestrova darbam “Šūpuļdziesma”. Iestudējumam dots nosaukums “New Freedom” (“Jaunā brīvība”) un tas dziļi personisks komentārs par laiku, kurā mēs dzīvojam.

Biļetes uz festviāla koncertiem nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilsesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43074799sec.