«Liepājas Mākslas forums’22» šogad nāk ar devīzi «Show me a good time!»

Ar devīzi Show me a good time! šogad, no 30. septembra līdz 2. oktobrim mūsdienu mākslas festivāls “Liepājas Mākslas forums’22” aicinās uzkrāt laimes devu, piedāvājot astoņus spilgtus laikmetīgās mūzikas, dejas un foto mākslas notikumus, kā arī cirka izrādes un meistarklases ģimenēm. Liepājas koncertzāles “Lielais dzintars” rīkotais festivāls pulcēs ne tikai izcilus māksliniekus no Latvijas, bet arī Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, Polijas, Igaunijas, Somijas un Argentīnas.

“Neirozinātnieki saka, ka māksla uzlabo smadzeņu darbību – maina pasaules uztveri un palielina laimes hormona – serotonīna daudzumu. Pie tam, tas notiek ne tikai ar mākslas radītājiem, bet arī ar tās baudītājiem. Pandēmijas un kara laikā radītās spriedzes nomākti mēs ilgojamies pēc “laba laika” un mēs Jums to sniegsim – We’ll show you a good time! Šogad festivālā “Liepājas Mākslas forums” laikmetīgā māksla “ieņems” aizejošā laikmeta industrijas telpu – “Liepājas metalurgu”. Festivāls metālus pārkausēs nevis domnās, bet uz “Lielā dzintara” skatuves, un mākslas baudītāji paši būs tās radītāji. 3 dienas, 8 notikumi, 64 radītāji, 75 g serotonīna un neskaitāmi baudītāji!” šī gada festivālu piesaka koncertzāles “Lielais dzintars” mākslinieciskā vadītāja Baiba Bartkeviča.

Aplūkojot jauniešu identitātes veidošanos un izpratni par pievilcīgo un atraktīvo, koncertzāles mākslas telpā tiks atklāta starptautiski atzītā latviešu fotogrāfa Iljas Lipkina personālizstāde “YOU are the model! YOU are the majority!”, kurā mākslinieks kritiski izvaicā jaunatnes un jaunības estetizāciju. Izstādi veidos lielformāta fotogrāfijas, kas tapušas divu fotosesiju ietvaros šopavasar Rīgā un Berlīnē.

“Liepājas Mākslas forumu” atklās salonmūzikas vakars – kā mājās, viesistabā – franču / argentīniešu mūziķu sabiedrībā. Talantīgo mūziķu trio “Surel, Segal & Gubitsch” apvieno trīs raksturus un balsis – Sebastjēna vijoli, Vinsenta čellu un Tomasa elektrisko ģitāru. Koncertā skaņu meistari, starp izsmalcināti komponētām partitūrām un eksplozīvām improvizācijām, atklās aizraujošu ceļojumu mūzikas žanru pasaulē – no tango līdz skaņu eksperimentiem.

Vakara turpinājumā apmeklētājus uzlādēs DJ nakts “Klubnacht Berlin”, kas koncertzāles futūristiskās aprises pārvērtīs par pasaules labākā naktskluba Berlīnē Berghain māsu. Hipnotiski transcendentālos elektroniskās mūzikas setos, uz Ņujorku, Londonu, Berlīni un Rīgu mūs teleportēs britu multimākslinieks Stīvens Vorviks (Stewen Warwick) un latviešu eksperimentālo skaņu meistars Kaspars Groševs.

Festivāla ietvaros pirmoreiz tiks atdzīvināta bijušās metālapstrādes rūpnīcas “Liepājas metalurgs” teritorija. Horeogrāfe un dejotāja Olga Žitluhina un mūziķis Juris Kaukulis speciāli šim notikumam radījuši jaundarbu – muzikāli horeogrāfētu skatuves mākslas priekšnesumu. Pēc slēgtiem gadu desmitiem milzīgā teritorijas “skatuve” ļaus tuvāk ieraudzīt gan melnās metalurģijas pamestos skursteņus, gan ieklausīties, kā ķēžu cehā skan elektriskā ģitāra un smalkie dejotāju soļi.

Neierastu pieredzi apmeklētājiem sniegs deviņu izcilu skaņu mākslinieku ansamblis soundinitiative no Parīzes, kuri koncertzāles Lielo zāli pārvērtīs par aizraujošu spēles / saspēles laukumu, kā savā starpā, tā iesaistot klausītājus. Mākslinieki, kas nodarbojas ar telpisku, teatrālu un vizuālu koncertu veidošanu, atskaņos performatīvus un interaktīvus mūsu laikabiedru skaņražu darbus, no kuriem daļa radīti skaņas izpētes institūtā IRCAM.

Svētdienas rītā Rīgas cirka mākslinieki Grēte Grosa (Grete Gross) no Igaunijas un Juha Mati Eskelinens (Juha-Matti Eskelinen) no Somijas ar pārsteidzošiem gaisa akrobātikas trikiem gan bērniem, gan viņu vecākiem liks izbrīnā pavērties mutēm izrādē “Citroni un medus”. Savukārt meistarklasēs – pieredzējušie “Rīgas cirka skolas” skolotāji koncertzāles plašajās telpās visiem interesentiem nodos savas prasmes vienkāršāk apgūstamās cirka mākslas disciplīnās.

Mākslas foruma noslēgumā izskanēs izcilā itāļu komponista Fausto Romitelli meistardarbs –  video opera “An Index of Metals” –, kas īstenā futūristu manierē apvieno žilbinošu orķestrāciju, metāliskas video projekcijas, elektrisku un psihodēlisku pasauli un soprāna balsi, kas spēlējas ar klausītāju. Šo mežonīgo, abstrakto stāstījumu dzirdēsim valsts kamerorķestra “Sinfonietta Rīga”, poļu solistes Joannas Frešelas (Joanna Freszel) un Normunda Šnē interpretācijā.

“Liepājas Mākslas forumu” organizē SIA “Lielais Dzintars”. Pasākumu norisi atbalsta: Liepājas pašvaldība, Eiropas Reģionālās attīstības fonds, Francijas institūts Latvijā, Valmiermuiža, Kokmuiža un Gardu muti. Partneri: Kim? Laikmetīgās mākslas centrs, Liepājas speciālā ekonomiskā zona un Rīgas cirks. Biļetes uz “Liepājas Mākslas foruma” maksas notikumiem pieejamas Biļešu paradīzes kasēs un internetā: https://www.bilesuparadize.lv/lv/custompage/3144. Festivāla programma pieejama mājaslapās: www.lmf.lielaisdzintars.lv un www.lielaisdzintars.lv.

VIDEO: Liepājas Mākslas forums’21: atskats https://youtu.be/OwLOsj4QRTE

LIEPĀJAS MĀKSLAS FORUMS’22 | PROGRAMMA:

30. SEPTEMBRIS | PIEKTDIENA

18.00 IĻJAS LIPKINA PERSONĀLIZSTĀDES “YOU are the model! YOU are the majority!” ATKLĀŠANA (Mākslas telpa Civita Nova, “Lielais dzintars”)

19.00 LMF ATKLĀŠANAS KONCERTS. FRANČU SALONS – NO TANGO LĪDZ EKSPERIMENTAM (Lielā zāle, “Lielais dzintars”)

21.00 DJ NAKTS. KLUBNACHT BERLIN (Publiskā zona 2.,3. stāvs, “Lielais dzintars”)

1. OKTOBRIS | SESTDIENA

13.00 ŽITLUHINA UN KAUKULIS. DEJAS PIRMIZRĀDE LIEPĀJAS METALURGĀ (Bijušās rūpnīcas “Liepājas metalurgs” teritorija, Brīvības iela 98)

19.00 PERFORMATĪVĀS MŪZIKAS KONCERTS. SOUNDINITIATIVE NO PARĪZES (Lielā zāle, “Lielais dzintars”)

2. OKTOBRIS | SVĒTDIENA

11.00 | 14.00 CITRONI UN MEDUS. RĪGAS CIRKA IZRĀDE (Kamerzāle, “Lielais dzintars”)

17.00 LMF NOSLĒGUMS. SINFONIETTA RĪGA. VIDEO OPERA AN INDEX OF METALS (Lielā zāle, “Lielais dzintars”)

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.45433688sec.