Pavadi Lieldienu brīvdienas Liepājā!

Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem.  Liepājā Lieldienas iespējams svinēt gan tautiskās, gan reliģiskās tradīcijās, tāpat arī vērot  pavasara mošanos ar pirmajiem pavasara ziediem un putnu treļļiem

Gatavošanās svētkiem

Svētku burvības radīšana lielā mērā saistīta ar pašu gatavošanos svētkiem. Olu krāsošana, gardumu gatavošana un pirmie pavasara ziedi ir tas ar ko parasti asociējas pavasara gaidīšanas svētki. Visu svētkiem vajadzīgo noteikti iespējams atrast Pētertirgū.

    • 7. un 8. aprīlī Pētertirgū satiksies audzētāji, ražotāji, pašu gatavotās produkcijas tirgotāji. Apmeklētājiem ir iespēja ne tikai iegādāties produktus, bet arī uzzināt par to pielietojumu un labākajām receptēm. Saldi un sāļi labumi svētkiem un ikdienai.

    • 7. un 8. aprīlī Rožu laukumā norisināsies tradicionālais Lieldienu amatnieku un mājražotāju tirgus. Godā tiks celti lauku labumi no vistālākajiem Latvijas novadiem. Mājražotāju un amata meistaru darinājumi būs veltījums ģimenes svētku galdam - pašu meistaru rokām izlolots un ar mīlestību pagatavots.

Līksmība bērniem

    • Trešdien, 5. aprīlī, plkst. 13.00 un 15.00, kā arī ceturtdien, 6. aprīlī plkst. 15.00, gaidot Lieldienas, Liepājas 17.–19. gs. interjera muzejā “Hoijeres kundzes viesu nams” notiks radošās meistardarbnīcas, kur varēs izveidot savu šokolādes Lieldienu zaķi, sasiet pūpolu buntīti un izgreznot kartona zaķi.

    • 8. aprīlī no pulksten 11.00 līdz 15.00 Lieldienu Zaķis visus gaidīs Liepājas Latviešu biedrības namā - sarīkojumā visai ģimenei "Zaķim šodien Liela diena!". Te rosīgā svētku atmosfērā varēs gan aktīvi iesaistīties un piedalīties tradicionālajās Lieldienu sacensībās, nopelnot kādu balviņu, un līdzdarboties "LaLu" radošajās darbnīcas, radot savus unikālos svētu dekorus, gan apskatīt un, sekojot saimnieces norādījumiem, arī samīļot Zaķa radiniekus - trušus un trusēnus un draiskos kazlēnus. Kā arī, protams, būs iespēja kopā ar svētku gaviļnieku Zaķi nofotografēties īpaši izveidotajā fotostūrītī.

    • 9.aprīlī no pulksten 12.00 – 15.00 Jūrmalas parka Bērnu laukumā Lieldienu sarīkojums “Lote un Lieldienas”. Svētku noskaņu dziedot un dejojot radīs Liepājas Tautas mākslas un kultūras centra folkloras kopas un deju kolektīvi Meistardarbnīcās varēs krāsot olas un veidot svētku dekorus. Svētku teritorijā darbosies atrakcijas, varēs spēlēt spēles, iepazīt dažādus pūkainus dzīvnieciņus no mini ZOO Atomi un fotografēties ar Lieldienu tēliem.

Kad olas saripinātas un visas Lieldienu tradīcijas veiktas, tad bērniem atliek vien kārtīgi izšūpoties kādā no rotaļu laukumiem –piem. Jūrmalas parkā,  Raiņa parkā un citos. Visus Liepājas rotaļu laukumus vari redzēt kartē šeit.

Reliģiskās Lieldienu tradīcijas

Liepājas arhitektūrā līdzās Jūgendstila un Berči ēkām, spoži izceļas dievnamu smailes - Sv. Trīsvienības katedrāle, Sv. Jāzepa katedrāle, Sv. Annas baznīca, Lutera baznīca, Sv. Nikolaja pareizticīgo Jūras katedrāle un citas. Lieldienu laikā ir vērts gan apskatīt to arhitektūru, gan piedalīties kādā  klusās nedēļas un Lieldienu laika dievkalpojumā.

    • Otrajās Lieldienās, 10. aprīlī, Liepājas Lutera baznīcā notiks unikāls koncertuzvedums – mistērija “Laiks. Tu. Lūgšana”. Latvijā maz skanējuši garīgi dziedājumi, Arvo Perta skaņu gleznas, gaismas un skaņas saspēles. Koncertā piedalīsies situminstrumentālisti Mikus Bāliņš un Elvijs Endelis, dziedātāja Aleksandra Špicberga un vīru vokālā grupa. Skanēs dažādu gadsimtu lūgšanas latīņu, grieķu, aramiešu, arābu, baznīcslāvu, latviešu valodās un igauņu komponista Arvo Perta instrumentālas skaņu gleznas. Daļa koncertprogrammā iekļauto skaņdarbu klausītājam būs jaunatklājums, tostarp – lūgšana “Mūsu Tēvs debesīs” aramiešu – Jēzus valodā. Koncerta laiks nolikts pēc tumsas iestāšanās – lai visā krāšņumā ļautu iemirdzēties gaismu spēlēm.

Lieldienu pasākumi

    • Zaļajā ceturtdienā, 6. aprīlī, Liepājas Simfoniskais orķestris kopā ar Valsts akadēmisko kori “Latvija”, soprānu Jolantu Strikaiti un komponistu Kārli Lāci pie klavierēm diriģenta Māra Sirmā vadībā piedāvās saviem klausītājiem doties muzikālā apcerē par pasaulīgo un pārpasaulīgo koncertā “ Lieldienu brīnumu gaidot”. Gustava Mālera 5. simfonijas Adagietto ir viens no simfoniskās mūzikas superhitiem – sapņaini liriska mīlestības vēstule viņa sievai Almai, un ir kā gaismas aka šajā simfonijā, kas sākas ar heroisku cīņu un pārtop par sēru maršu.

Gaišums un smeldze savijas arī koncerta centrālajā skaņdarbā, Kārļa Lāča simfonijā “Krusta ceļš”, kas pirmatskaņojumu piedzīvoja 2015. gadā. Darba tapšanas iniciators ir Valsts akadēmiskā kora “Latvija” mākslinieciskais vadītājs Māris Sirmais.

Bibliotēka “Varavīksne” izstādē aicina izzināt  par pavasara saulgriežiem – Lieldienām un Lieldienu svinēšanas tradīcijām. Savukārt Zaļās Birzs bibliotēkā “Ola pasaules tautu Lieldienu tradīcijās” notiek literatūras izstāde par Lieldienu tradīcijām Latvijā un pasaulē.

Vairāk par pasākumu – kultūras, sporta notikumu un izstāžu piedāvājumu kalendars.liepaja.lv

Ieelpot un sasmaržot pavasari

Pavasara svētkus var svinēt arī vērojot dabu mostamies. Apskati košos krokusu paklājus Rožu laukumā, ieraugi sniegpulkstenītes piemājas dobēs un pilsētas apstādījumos, sekojot notīm pilsētas ielās aplūko nozīmīgākos apskates objektus, kā arī nofotogrāfējies pie iespaidīgajiem sienu gleznojumiem.

Nav skaistākas mūzikas pasaulē par priecīgu putnu treļļiem, kas atgriezušies mājās un sveic pavasara iestāšanos. Saklausi pavasara putnu dziesmas dodoties pastaigā uz Zirgu salu un novērtē Liepājas ezera plašumu no putnu vērošanas torņiem.

Ja esi gatavs sevi izaicināt un izkustēties, izmēģini stratēģiju kādā no orientēšnās poligoniem ārpus telpām.

Arī Pastaiga vecpilsētā gida pavadībā ir lielisks veids, kā iepazīt ne tikai arhitektūru un ievērojamākos objektus, bet vērot pavasari mostamies pilsētā.

Pēc kārtīgas pastaigas, aicinām sasildīties ar karstu kakao kādā kafejnīcā. Izvēle ir plaša. https://liepaja.travel/est-un-izklaideties/kur-paest/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.10990286sec.