Lietuvas garša ar zvaigžņu putekļiem: ko baudīt Michelin ieteiktajos restorānos?

Šoruden gardēži tiek aicināti uz 14. Lietuvas Gastronomijas nedēļu, kas no 4. līdz 10. novembrim piedāvās aizraujošu kulinārijas pieredzi vairāk nekā 75 ēdināšanas uzņēmumos, tostarp ar Michelin zvaigznēm apbalvotajos un ceļveža ieteiktajos restorānos. Šie restorāni piedāvās īpaši veidotas ēdienkartes, kas apvieno tradicionālās virtuves izejvielas ar mūsdienīgām kulinārijas metodēm, ļaujot apmeklētājiem piedzīvot autentisku Baltijas garšas ceļojumu.

Michelin Guide ir starptautiski atzīts un prestižs restorānu reitings, kurā ēdināšanas vietas tiek novērtētas pēc dažādiem kritērijiem – no ēdiena kvalitātes un pasniegšanas līdz atmosfērai un apkalpošanas līmenim. Lietuvas ceļvedī šobrīd iekļauti 34 restorāni, no kuriem deviņi saņēmuši īpašas atzinības. Šogad tādi starptautiski atzīti restorāni kā Nineteen18, 14 Horses, Stikliai, Stebuklai un Fabrikėlis līdz ar citiem apvienos spēkus Gastronomijas nedēļā, piedāvājot izsmalcinātas ēdienkartes, kurās mūsdienīgi akcenti savijas ar vietējām garšām.

Tradicionālais gastronomijas festivāls ieguvis plašu atzinību gan apmeklētāju, gan restorānu vidū. Gatavošanās festivālam ir rūpīgs process, kurā iesaistās daudzi talantīgi šefpavāri un komandas, lai radītu unikālas ēdienkartes un piedāvātu neaizmirstamu pieredzi. Nedēļas izskaņā apmeklētājiem būs iespēja balsot par saviem iecienītākajiem restorāniem, nosakot Gastronomijas nedēļas Zvaigznes titula ieguvēju.

Zvaigžņotais Nineteen18 Viļņas senajā centrā

Restorāns Nineteen18, kuru vada talantīgais šefpavārs Andrjus Kubiļus (Andrius Kubilius), 2024. gadā ieguva prestižo Michelin zvaigzni, piešķirot Lietuvas kulinārajam mantojumam starptautisku atzinību. Kubiļus ir intensīvi pētījis Baltijas virtuves tradīcijas un iedvesmojies no savas mātes un vecmāmiņas, lai radītu ēdienus, kas godā vietējās garšas un tradīcijas. Gatavošanā tiek izmantotas tikai vietējās un sezonālās sastāvdaļas, un katrs ēdiens ir rūpīgi izstrādāts, apvienojot tradicionālos aromātus ar mūsdienīgām gatavošanas tehnikām un paņēmieniem.

Nineteen18 savu nosaukumu ieguvis par godu Baltijas valstu neatkarības pasludināšanas gadam – 1918. Viens no ēdieniem, kas īpaši piesaistīja Michelin ekspertu uzmanību, bija dāņu liellopu gaļa ar vistu karamelē un sēņu pelmeņi.

Muižnieku ēdieni mūsdienu interpretācijās

Michelin ceļvedī iekļautais Restorāns Ertlio Namas atdzīvina Lietuvas vēsturisko virtuvi, piedāvājot ēdienus, ko iedvesmojušas Lietuvas dižciltīgo muižnieku galdu tradīcijas. Šefpavārs Tomass Rimvidis (Tomass Rimvydis), sadarbojoties ar vēsturniekiem, rūpīgi pēta senās receptes un gatavošanas metodes un izmanto tikai sezonālās un vietējās sastāvdaļas, kā to darīja senie Lietuvas muižnieki, lai saglabātu un atainotu garšas vēsturi visā tās izcilībā. Viens no unikālajiem restorāna piedāvājumiem ir mājās cepta maize ar biešu sviestu, fazāns ābolos ar pīlādžu mērci, un deserts – bumbieri ar topinambūru saldējumu un aveņu konfektēm. Katrs no šiem ēdieniem stāsta par Lietuvas kulinārijas vēsturi un piedāvā radošu, mūsdienīgu interpretāciju, ļaujot viesiem doties ceļojumā cauri laikam un garšām, kas sakņojas autentiskajā Lietuvas dižciltīgo dzīvesveidā.

Michelin ceļveža rekomendācija: Pacai vīna piedāvājums

Restorāns Pacai izceļas ar izciliem vīna piedāvājumiem un ēdienkarti, kas akcentē ziemeļvalstu un lietuviešu garšu sezonalitāti. Šefpavāri Vītauts Alekna (Vytautas Alekna) un Goda Juknaite (Goda Juknaitė) izmanto tradicionālās lietuviešu sastāvdaļas, piemēram, ķimenes, dilles un mārrutkus, lai radītu izsmalcinātus ēdienus. Viens no restorāna zīmīgajiem piedāvājumiem ir brieža tataki ar brūklenēm un kūpinātas foreles virtuļi. Restorāns Pacai atrodas 17. gadsimta muižā, kas piederējusi Pacu dižciltīgajai ģimenei, un ēkas sienās joprojām var redzēt oriģinālās freskas un fragmentus, kas atklāj muižas vēsturisko mantojumu.

Maltīte ar skatu uz Viļņas Katedrāles laukumu

Telegrafas, kas iekļauts 2024. gada Michelin ceļvedī, atrodas vēsturiskajā Viļņas vecpilsētā, viesnīcā Grand Hotel Kempinski. Agrāk šajā ēkā atradās telegrāfa birojs, kas tagad ir pārvērsts elegantā restorānā. Šefpavārs Justins Kapkovičs (Justinas Kapkovičius) rada ēdienus, kas atspoguļo Lietuvas dabas skaistumu un sezonālas garšas, kur vieta atrodas gan topinambūram un karaliskajai austersēnei, gan unikāliem desertiem no upenēm un bietēm. Viņa pieeja apvieno tradicionālo un moderno kulināriju, veidojot ēdienus ar māksliniecisku pieskārienu.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ziemassvētku egles iedegšana Liepājas reģiona TIB
Piektdien, 29. novembrī, plkst. 19.00 ballītes noskaņās kopā ar Bermudu Divstūri tiks iedegta pilsētas galvenā Ziemassvētku egle. | Skatīt vairāk
CHAIRMEN | Čells&Roks Ziemassvētkos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
22. decembrī, 16:00 aicinām uz atkalsatikšanos ar jaudīgo pašmāju instrumentālo čellu rokgrupu CHAIRMEN, koncertprogrammā- Čells&Roks Ziemassvētkos! | Skatīt vairāk
15 EUR
Plāno savu ideālo kruīzu jau tagad! Latvia Tours
Līderis pasaules kruīzu industrijā, kas piedāvā ļoti plašu maršrutu izvēli: Vidusjūra, Karību jūras salas, Aļaska, Jaunzēlande, Meksika, Panama | Skatīt vairāk
Marijas Naumovas Ziemassvētku programma Valmieras novada Tūrisma pārvalde
22.decembrī pl.16.00 Rūjienas Kultūras centrs aicina uz Marijas Naumovas Ziemassvētku programmu "Gavilējiet zvaigznes"! | Skatīt vairāk
no 15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.18923402sec.