Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs aicina uz tikšanos ar izstādes «Gaismas krāsa: Utopiskās abstrakcijas» māksliniekiem un kuratoriem

9.augustā plkst.16.00 Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā notiek tikšanās ar izstādes "Gaismas krāsa: Utopiskās abstrakcijas" māksliniekiem Īvu Ullensu (Beļģija) un Antonu Ginzburgu (ASV) un šī projekta kuratorēm Daienu Bīlu (ASV) un Barbaru Bodāru (Francija).

Kā raksta Daiena Bīla (ASV) un Barbara Bodāra (Francija): “Covid-19 pandēmija bija uz laiku apturējusi gan cilvēku, gan izstāžu ceļojumus, tāpēc tas, ka šie darbi nu ir skatāmi Rotko centrā, ir pamatots iemesls aplaudēt ekspozīcijā pārstāvēto mākslinieku un mūsu sadarbības partneru apņēmībai un profesionālismam. Utopiskais sapnis izveidot šo izstādi beidzot ir piepildījies. Gaismas stariem ceļojot ap zemeslodi, gaismas viļņu garums mainās, taču frekvence paliek nemainīga. Izstāde iemieso šīs gaismas īpašības un saved mūs kopā, lai mēs varētu novērtēt mākslas jaudu.”

Izstāde “Gaismas krāsa: Utopiskās abstrakcijas” Rotko centrā apskatāma vēl tikai divas nedēļas (līdz 22. augustam), pēc tam tā turpinās ceļu uz izstāžu zālēm Francijā un nākamgad – arī ASV. Tādēļ šī būs unikāla iespēja satikt pasaules klases māksliniekus tepat Daugavpilī, sadzirdēt autora vēstījumu no pirmavota, bez pastarpinājumiem uzdot sev interesējošos jautājumus un noklausīties projekta kuratoru domas par mākslas dabu un gaismas krāsu.

Utopiskās abstrakcijas apvieno piecu mākslinieku veikumu gaismas krāsas izpētē. Neatkarīgi no izmantotā medija – vai nu tā būtu glezniecība, zīmējums, fotogrāfija, video, instalācija vai skulptūra – mākslas darbos novērojamie gaismas efekti, materiāli, krāsas piesātinājums un tonis, kā arī aplūkojamā tēma, mākslinieka iedvesmas avoti, pārstāvētais reģions un tā klimatiskie apstākļi neizbēgami iespaido skatītājam piedāvāto abstrakto tēlu risinājumu.

Projektā pārstāvētos māksliniekus vieno uzticība abstrakcijai, ar ko tiek saprasta tīra krāsa un forma.

Antons Ginzburgs (Ņujorka, ASV) strādā krāsu paradigmā, ko dēvē par neokonstruktīvismu, izmantojot tādus strukturālus elementus kā arhitektūra, vieliskums un sabiedriskās telpas, lai īstenotu nepārtrauktus pētījumus stājglezniecībā, tēlniecībā, monumentālajā un filmu mākslā. Caur mūziku, video un gaismu Ginzburgs runā par dabu un tehnoloģijām, caurvijot īstenības mirkļus ar krāsu laukumu abstrakciju. Viņa radīti māksla darbi bija skatāmi 54.Venēcijas mākslas biennālē, Hjūstonas Universitātes Blafēra mākslas muzejā ASV, Tokijas pilī Parīzē, Southern Alberta mākslas galerijā Kanādā, Sanfrancisko modernās mākslas muzejā, Maskavas mākslas biennālēs un citās nozīmīgās izstāžu vietās. Antona Ginzburga filmas ir izrādītas starptautiskajos kinofestivālos Nīderlandē, Francijā, ASV un Vācijā. Izstādē “Gaismas krāsa: Utopiskās abstrakcijas” ir skatāms viņa veidots video darbs “Ultraviolets”, kurā mākslinieks pēta uztveres un fenomenoloģijas jautājumus dabas un tehnoloģiju saskares krustpunktā.

Īvs Ullenss (Brisele, Beļģija) pauž emocijas un nododas spontānu jūtu izpētei caur abstraktām fotogrāfijām, instalācijām, skulptūrām un dizaina objektiem. Pēc mākslinieka teiktā, “gaisma – vienīgā enerģijas forma, kuru spējam saskatīt, – atklājas mums kā krāsa.” Ullensa pasaule var būt tēlaina, optiska vai kinētiska savās izpausmēs, taču tās centrālā ass ir un paliek krāsa. Mākslinieka izstādes tiek regulāri rīkotas Beļģijā un ārvalstīs, viņa darbi atrodas prestižās mākslas kolekcijās – HBC Global Art Collection Ņujorkā, Beļģijas vēstniecības Parīzē mākslas kolekcijā un RTL kolekcijā Beļģijā. 2017.gadā Rotko centrā bija skatāma viņa personālizstāde, savukārt 2018.gadā Rīgas Fotogrāfijas biennāles ietvaros Ullensa personālizstāde “Apliecinājums” bija skatāma Rīgas centrālajā bibliotēkā.

Dalība pasākumā ir bez maksas, tā iekļauj arī izstādes apmeklējumu mākslinieku un kuratoru pavadījumā.

Pie ieejas apmeklētājiem būs jāuzrāda derīgs digitālais Covid-19 sertifikāts.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42631412sec.