Vēlies aizbraukt uz pasaules malu? Dodies uz Lībiešu krastu – divu jūru satikšanās vietu

Vai zināji, ka Latvijā ir vieta, no kuras tālāk pa zemes ceļu nemaz nav iespējams aizbraukt, jo priekšā ir Dižjūra un Mazjūra? Tieši šeit – Ziemeļkurzemes tālākajā galā – šonedēļ 10. un 11. septembrī notiks Mājas kafejnīcu dienas Lībiešu krastā un Dundagas apkārtnē.  

Šīs puses lepnums ir lībiešu un kurzemnieku tradicionālie ēdieni, kas kaut reizi dzīvē ir jānogaršo ikvienam. Piedāvājums ir tik bagāts, ka starp visām 22 mājas kafejnīcām netrūkst tādu, kas atbildīs jūsu garšu kārpiņām. Būs gan izsenis zināmie ēdieni, kurus galdā likuši piekrastes lībiešu zvejnieki vai Dundagas lauku arāji, gan arī mūsdienīgākas vēsmas. Sklandrauši, bukstiņputra, krāsnī cepti pīrāgi, ķimeņmaizītes, rūšrāciņ ar sviest', kūpinātas zivis, ceptas zivis, meža gaļas ēdieni – tas viss tradicionālās virtuves piedāvājumā, bet netradicionālākajās ēdienkartēs māju saimnieki šogad iedvesmojušies arī no indiešu, taizemiešu un ēģiptiešu ēdieniem, tajā skaitā, piedāvājot veģetārus ēdienus.

Saimnieki šogad ir noauduši gana smalku māju kafejnīcu tīklu – tas stiepjas no Valdgales puses aiz Talsiem līdz pat Kolkai, Pitragam, Mazirbei, Miķeļtornim, Dundagai, Ancei. Īsajos pārbraucienos no viena ciema uz otru acis jātur plaši atvērtas, jo piekrastes savdabīgums pārsteidz.

Dundagas skanīgā vārda skaidrojumu vērts meklēt Dundagas pilī, bet, ja padomā kas aktīvāks, tad jo īpaši bērniem patiksi egriezties eksotisko dzīvnieku parkā. Te labi sadzīvo un viesmīlīgi sagaida pavisam neierasti mājdzīvnieki: alpakas, lamas, strausi, šinšillas, pundurtruši, minicūciņas, aitu cūkas, kamieļi, cekulpīles, pāvi, zebra, dzeloņcūkas un Ziemeļamerikas jenoti. Starp visiem eksotiskajiem dzīvniekiem savās ganībās ganās lībiešu teikās  figurējošā, slavenā zilā govs.

Nomainot jūras ainavas uz bagātīgajiem Dundagas un Ances puses mežiem, iespējams uziet Kurzemes apslēpto dārgumu – Liepniekvalka alas jeb Peldangas alu labirintu. Lai arī apskatāms tikai no ārpuses, tas ir pats garākais dabisko alu labirints Latvijā. 1990. gadā šajā vietā tika filmēti skati labi zināmajai filmai "Maija un Paija".

Dodoties uz jūras pusi, aptuveni 13 km attālumā no Dundagas Zilo kalnu kraujas malā atrodas Šlīteres bāka. Tajā iespējams uzkāpt un nokļūt 100 m virs jūras līmeņa. Skaidrā laikā no šī skatu punkta var redzēt Sirves bākas torni Sāmsalā (Igaunija), kā arī Irbenes radiolokatora šķīvi un Miķeļbāku. Lai arī bākuguns šeit darbojās līdz 1999. gadam, šobrīd te atrodas Slīteres Nacionālā parka tūrisma un dabas izglītības objekti, izgaismojot un papildinot ikviena zināšanas par procesiem dabā.

Virzoties tuvāk Kolkai, pie Ēvažiem un Slīteres nacionālā parka robežas iespējams apskatīt vienu no retajiem Rīgas jūras līča stāvkrastiem – Ēvažu dabas taku un stāvkrastu. Tā augstums sasniedz aptuveni 8 līdz 15 metrus. Izbūvētais skatu laukumiņš ir piemērots nesteidzīgai jūras vērošanai no kāpas.

Sasniedzot Kolkasragu, skatam paveras izteiktākais zemesrags Latvijas piekrastē. Ģeogrāfiski tas ir Kurzemes pussalas tālākais ziemeļu punkts un te ir vērojama divu jūru – atklātās Baltijas jūras un Rīgas līča – viļņu sastapšanās. Abu jūru viļņu veidotās putas it kā pagarina zemesraga kontūru, iesniedzoties dziļi jūrā.

Lai labāk izprastu Ziemeļkurzemes lībiešu kultūru, tradicionālās nodarbes un saklausītu lībiešu valodas skanējumu, apmeklējiet Kolkas Lībiešu saieta namu. Te atradīsiet daudz liecību par piekrastes kultūrvēsturisko mantojumu.

Pēc labi pavadītas dienas Lībiešu krastā un Dundagas apkārtnē, mājās varat dodies ar sajūtām, ko aizdevuši Kurzemnieki – ka esat pabijuši pasaules sākumā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 03.04.2024 “Mājas kafejnīcu dienas 2024”. Piesakies! Tukuma TIC
Aicinām Tukuma novada aktīvos ļaudis, kam patīk gatavot un uzņemt viesus iesaistīties arī šogad akcijā "Mājas kafejnīcu dienas 2024"! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Dobeles novada TIC
,


Jaunmoku pils
,


Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45695806sec.