Dundagā notiks dzīvo leģendu nakts

2022. gada 29. oktobrī no plkst. 17:00 līdz 21:00 notiks «Dzīvo leģendu nakts Dundagas pilī».

Pasākuma programma:

    • 18:00 – Regīnas Deičmanes mākslas kolekcijas izstāde «Kunigaiša sauciens Dundagā»;

    • 18:30 – Tikšanās ar komponistu Pēteri Vasku, mākslinieci un Pētera Vaska fonda vadītāju Regīnu Deičmani;

    • 19:00 – «Latviešu kamermūzikas koncerts Pētera Vaska klātbūtnē». Muzicēs Dace Zālīte-Zilberte (čells); Indulis Cintiņš (vijole); Aldis Liepiņš (klavieres).

Koncertā skanēs

    • Pēteris Vasks – Adagio no 2. Koncerta čellam ar stīgu orķesti «Klātbūtne» – čellam un klavierēm.

    • Pēteris Vasks – «Mazā vasaras mūzika» – vijolei un klavierēm.

    • Pēteris Plakidis – «Romantiskā mūzika» – vijolei, čellam un klavierēm.

    • Imants Zemzaris – «Lībiešu dziesmas» – vijolei un klavierēm.

    • Emīls Dārziņš – «Melanholiskais valsis» – Jāņa Ķepīša aranžējums vijolei, čellam un klavierēm.

    • Pēteris Vasks – «Canto perpetuo / Apogeo e coda» no klaviertrio «Episodi e Canto perpetuo».

Par pasākuma dalībniekiem

Tēlniece un uzņēmēja Regīna Deičmane pieder atjaunotās Latvijas mākslinieku pirmajai paaudzei, kuru talants uzplauka 20. gadsimta 90. gados. Viņa ir baudījusi labu mākslas izglītību – Rīgas Lietišķās mākslas koledžas tēlniecības nodaļā un Latvijas Mākslas akadēmijā, kur topošās mākslinieces tēlniecisko domāšanu un meistarību veidoja profesors Bruno Strautiņš. Latvijas mākslas dzīvē Regīna Deičmane ienāca ar akadēmisku pārliecību un māksliniecisku jaunradi. Viņas darbi tika pamanīti un atzinīgi novērtēti gan mākslas profesionāļu, gan cienītāju lokā. Mākslinieces darbi atrodas privātkolekcijās Latvijā, Lietuvā, Vācijā, Somijā, Kanādā, Amerikā, Austrālijā, Zviedrijā u.c.

Spožajam daiļrades pieteikumam sekoja uzņēmējas gaitas, kas saistītas ar arhitektūru, celtniecību, nekustamajiem īpašumiem un paralēli – darbs pedagoģijā. Ilgus gadus Regīna Deičmane bija Rīgas Lietišķās mākslas koledžas Tēlniecības nodaļas vadītāja un privātās pirmsskolas un sākumskolas iestādes «Vinnijs» izveidotāja un vadītāja. Šobrīd Regīna Deičmane vada komponista Pētera Vaska fondu un kopā ar vīru Andri Deičmani veido Mazās Mežotnes pils kultūras notikumu telpu. Pie pēdējā ietilpst arī tradicionālie vasaras plenēri, kas Mazajā Mežotnes pilī notiek kopš 2009. gada. Šajos plenēros tapušie tāpat kā personīgas izvēles rezultātā iegūtie mākslas darbi nu veido vērienīgu Regīnas Deičmanes latviešu mākslas kolekciju. Daļa no tās tiks eskponēta izstādē «Kunigaiša sauciens Dundagā».

Pēteris Vasks dzimis 1946. gada 16. aprīlī Aizputē, baptistu mācītāja ģimenē. Mācījies EDMS. 1970. gadā absolvējis Lietuvas Valsts konservatoriju Vītauta Sereikas kontrabasa klasē, savukārt 1978. gadā absolvēta LVK kompozīcijas nodaļa (Valentīna Utkina klase). 1963–1974 Pēteris Vasks spēlēja kontrabasu LNO simfoniskajā orķestrī, Lietuvas Nacionālajā simfoniskajā orķestrī, Latvijas Filharmonijas kamerorķestrī. 1978–1989 Vasks strādāja par pedagogu Salacgrīvas, Zvejniekciema un Jelgavas mūzikas skolās.

Pēteris Vasks ir viens no pasaulē pazīstamākajiem Latvijas komponistiem. Radošā mūža gaitā no avangardiski noskaņota jaunā un niknā autora, kurš runā modernisma mūzikas valodā, viņš pārtapis par labā un ļaunā mūžīgās divspēles vērienīgu zīmētāju ar tā dēvētās jaunās vienkāršības principiem atbilstošu un vispārsaprotamu skanisko izteiksmi. Vaska gara radinieki mūzikā ir Arvo Perts, Henriks Mikolajs Gureckis, Gija Kančeli, Valentīns Silvestrovs, Avets Terterjans un citi līdzīgas ievirzes komponisti. Vasks mūzikā vēsta par pamatlietām — tā ir gaismas cīņa ar tumsu, dabas atspulgi skaņumākslā, komponista apbrīnoto putnu dziesmu atbalsis, katarses brīži, mūsu tautas un visas cilvēces likteņi ar zīmogu pagātnē, haosu tagadnē un cerību nākotnē. Pētera Vaska mūzikas neatņemama sastāvdaļa ir latviešu tautasmūzikai raksturīgi motīvi un tēmas — tie nav citāti, bet gan kādos gēnu avotos rastas skaņu kombinācijas, kas latviešu tautas mūzikas zinātājam uzreiz rada piederības sajūtu.

Dace Zālīte-Zilberte ir viena no pamanāmākajām latviešu jaunajām čellistēm. Kamermūziķe, soliste un aizrautīga orķestra mūziķe. 2011. gadā Zālīte-Zilberte pievienojās Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra kolektīvam un šobrīdi ir čellu grupas koncertmeistara vietniece, kā arī  divu pastāvīgu kamermūzikas vienību dalībniece. Ar vijolnieku Induli Cintiņu un pianistu Mārtiņu Zilbertu dibinātais  LNSO klaviertrio (2015) un LNSO čellu grupas ansamblis Dream Team (2011).

2012. gadā Dace saņemusi JVLMA un Swedbank «Gada balva jaunajam mūziķim 2011» un nākamajā gadā nominēta Latvijas valsts augstākajam apbalvojumam mūzikā «Lielā Mūzikas Balva» kategorijā Gada debija. Ar atzinību novērtēts Daces un Mārtiņa Zilbertu Musica Baltica paspārnē izdotais tvarts «Brahms-Franck-dedicated to Māris Villerušs» (2017) un solokoncerts «Premiere» Mazajā Ģildē (2019).

Zālītes-Zilbertes daudzpusīgā pieredze ietver arī čella solo ieskaņošanu Latvijā  un ārzemēs tapušiem filmu skaņu celiņiem un uzstāšanos iestudējumos uz teātra skatuves, kā arī sadarbību ar skaņražiem dažādos mūzikas žanros. Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijā Dace absolvējusi ievērojamā latviešu čellista Māra Villeruša klasi (2014). Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā čella spēli apguvusi pie izcilā pedagoga Arvīda Tareilas.

Profesors Aldis Liepiņš dzimis 1961. gada 31. janvārī Rīgā. Klavierspēli sācis apgūt Rīgas 2. mūzikas skolā pie Mildas Birkenas. No 1976. līdz 1980. gadam mācījies Jāz. Mediņa Mūzikas vidusskolas klavieru nodaļā pie Guntas Sproģes. 1985. gadā absolvējis Latvijas Valsts konservatoriju Valda Janča klavieru klasē. No 1988. līdz 1990. mācījies Maskavas Gņesinu Muzikāli pedagoģiskā institūta asistentūrā kameransambļa specialitātē pie profesora Georgija Fedorenko.

No 1990. gada Aldis Liepiņš ir JVLMA mācībspēks Kameransambļa un klavierpavadījuma katedrā. Šobrīd ieņem profesora amatu. Liepiņa studentu ansambļi vairākkārt uzvarējuši konkursā JVLMA labākais studentu kameransamblis, kā arī pārstāvējuši augstskolu starptautiskajos studentu kameransambļu festivālos Tallinā un Rīgā. Sniedzis meistarklases Berlīnes Mākslu universitātē, Enshedes konservatorijā Nīderlandē, Grācas Mūzikas un teātra augstskolā Austrijā u.c. Liepiņš darbojies Latvijas Filharmonijas Klavieru trio (1992-1999) kopā ar vijolnieku Jāni Bulavu un čellistu Leonu Veldri. Ar šo kolektīvu sniegti koncerti Vācijā, Zviedrijā, Norvēģijā, Izraēlā, Japānā, Francijā, Polijā un Krievijā. Sadarbojas ar izciliem Latvijas dziedātājiem Ievu Paršu, Kristīni Gailīti, Krišjāni Norveli, Viesturu Jansonu. Radoša sadarbība izveidojusies ar Latvijas Radio kori. Liepiņš ir daudzu latviešu komponistu (P. Vaska, M. Einfeldes, J. Karlsona, V. Šmīdberga, A. Dzenīša, Im. Zemzara u.c.) skaņdarbu pirmatskaņotājs. Šo autoru darbi ieskaņoti Latvijas Radio fondos un CD.

Indulis Cintiņš ir LNSO I vijoļu grupas mūziķis kopš 2006. gada un kopš 2010. gada – vijolspēles pasniedzējs Jūrmalas mūzikas skolā. Kopš 2012. gada piedalās Classical Concert Chamber Orchestra koncertos Eiropā. Kopš 2006. gada spēlē kvartetā Undertango. Dibinājis un vada stīgu kvartetu Fantastic Four, kas spēlē mūziku no klasikas līdz džezam. Indulis piedalījies LNT un Valmieras teātra izrādēs.

Indulis Cintiņš dzimis mūziķu ģimenē. Mācījies Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Romana Šnē un Andra Baumaņa, kurš bija Induļa pedagogs arī JVLMA. 2009. gadā Indulis ieguva maģistra grādu JVLMA Valda Zariņa un Evas Binderes klasē. Viņš papildinājis prasmes Hamburgas Mūzikas augstskolā un Štutgartes Baha akadēmijā. Spēlējis Klaudio Abado vadītā Mālera jauniešu kamerorķestra pamatsastāvā (2004, 2005) un bijis Šlēzvigas-Holšteinas mūzikas festivāla orķestra mūziķis. Starptautisku konkursu laureāts.

Dundagas pils ir vecākā un lielākā Ziemeļkurzemes pils, kas cieši saistīta ar baltvācu kultūras mantojumu. Tā celta līdzās Vanemas kuršu pilskalnam un kopš 1237. gada tika pierakstīta Rīgas bīskapijai, vēlāk - Rīgas domkapitulam un vairāk kā 200 gadus (līdz 1920. gada agrārreformai) tā piederēja muižnieku Ostenzakenu dzimtai, kas no šejienes pārvaldīja kā Ziemeļkurzemi, tā – Dienvidkurzemi. Pateicoties Eiropas Reģionālās attīstības fonda finansējumam 2021. gadā noslēdzās vērienīgi pils atjaunošanas darbi – tika atjaunota daļa pirmā un otrā stāva telpu.

Pasākumu organizē Talsu novada pašvaldības iestāde Dundagas Kultūras pils sadarbībā ar Mazo Mežotnes pili.

Ieeja bez maksas

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
Latvija 12 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33796sec.