Balvu par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā saņems fotomākslinieks Igors Pličs

Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2022” pasniegšanas ceremonijā, kas norisināsies 4. martā Latgales vēstniecībā GORS, par mūža ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā tiks godināts fotomākslinieks, fotovēsturnieks, Latgales fotogrāfu biedrības dibināšanas iniciators un priekšsēdētājs Igors Pličs.

Fotomākslinieku un fotovēsturnieku Igoru Pliču vislabāk raksturo Imanta Ziedoņa vārdi - „garainis, kas veicina vārīšanos”. Igors Pličs ir šāds nemiera gars, kurš gan fotografē, gan dibina Latgales fotogrāfu biedrību, gan vāc, pēta, stāsta un ceļ gaismā šī novada foto vēsturi. Viņš ir fundamentālās grāmatas “Latgales fotogrāfi laika ritumā XIX—XXI gadsimtā” (2021) idejas un  koncepta autors. Grāmatā ir apkopota informācija par vairāk nekā 344 Latgalē strādājošiem fotogrāfiem, pāri par 2000 fotogrāfijas no 1858.gada līdz pat mūsdienām. Latgale ir vienīgais Latvijas novads, par kuru iznācis šāds enciklopēdisks vākums. Par šo nozīmīgo veikumu Igors Pličs un viņa skolotājs, fotovēsturnieks Pēteris Korsaks  saņēma latgaliešu kultūras gada balvas Boņuks 2021 balvas nomināciju

Igora Pliča darbi pazīstami visā Latvijā un pāri tās robežām gan no izstādēm, gan no Latgales kultūras vēsturei nozīmīgām  kultūrvēsturiskajām monogrāfijām": "Latgales rakstu gaismā", "Ai, māte Latgale", "Latgales kultūras vēsture", "Latvijas Luterāņu dievnamu šodiena", "Es dziedāšu par tevi", "Latgale un tās ļaudis". Viņš ir līdzdarbojies, izdevis vai ilustrējis 25 grāmatas, nozīmīgākās no tām - "Latgale fotogrāfijās" (2013), "Latgalietis XXI gadsimtā" (2017).

Dzimis 1954.gadā Rīgā, bērnības gadus pavadījis Balvu novada Tilžā, bet lielāko mūža daļu nodzīvojis Preiļos. Fotogrāfa izglītību apguvis Rīgas 34. arodskolā, pēc tam strādājis Ludzas, Rēzeknes un Preiļu fotoateljē, kur veidojis bildes gan kāzām, gan kolhoza pirmrindnieku goda dēļiem, gan partijas biedru kartēm un pat cūku pasēm. Lauku zēns visu laiku profesionāli pilnveidojies – pasūtījis specializēto fotoliteratūru, studējis fototehnoloģijas Maskavas politehnikumā. Fotogrāfs ir strādājis visos iespējamajos žanros, bet vismīļākā viņam esot dabas ainava. Nozīmīgs ir arī Igora Pliča sabiedriskais veikums -  viņš organizē foto konkursus, rīko izstādes, dibina privāto muzeju ar senlietu un Latgales fotovēstures ekspozīciju, izveidoja Jāņa Gleizda piemiņas istabu,  renovēja vecāko koka māju Preiļos, kā arī pagalmā uzbūvēja Latvijā mazāko dievnamu, savulaik nodarbojās ar uzņēmējdarbību.  

Līdz šim Latgaliešu kultūras gada balvā „Boņuks“ par ieguldījumu latgaliešu kultūras attīstībā godināti grāmatizdevējs Jānis Elksnis, dzejnieks un literatūrzinātnieks Osvalds Kravalis, sabiedriskais darbinieks, Latgaliešu rakstniecības muzeja vadītājs Pēteris Locis, dzejnieks, folklorists un sabiedriskais darbinieks Antons Slišāns, radio raidījuma „Latgolys vuords“ veidotājs Broņislavs Spridzāns, etnogrāfiskā ansambļa „Rikova“ ilggadējā vadītāja Janīna Mičule, Atašienes etnogrāfiskā ansambļa „Vīraksne“ vadītāja Valentīna Mičule, kordiriģente Terēze Broka, žurnāliste, žurnāla „Katōļu Dzeive“ redaktore Maruta Latkovska, katoļu prāvests, kultūrvēsturnieks un sabiedriskais darbinieks Alberts Budže, kordiriģenti un pedagogi Antoņina un Vitolds Milaševiči, skolotājs, publicists un literāts Alberts Spoģis, valodniece Lidija Leikuma, mākslinieks Osvalds Zvejsalnieks, tēlnieks Indulis Folkmanis,  keramiķis Voldemārs Voguls un kordiriģents Jānis Gruduls.

Latgaliešu kultūras gada balva “Boņuks” pirmo reizi tika pasniegta 2009. gadā, bet kopš 2013. gada balvu rīko Latgales vēstniecības GORS komanda, sadarbojoties ar biedrību “Partitūra”. “Boņuks 2022” norisi atbalsta Eiropas Reģionālais attīstības fonds, Valsts kultūrkapitāla fonda Latgales kultūras programma ar A/S “Latvijas valsts meži” un Latgales reģiona attīstības aģentūras atbalstu, kā arī Balvu novada pašvaldība, Krāslavas novada pašvaldība, Līvānu novada pašvaldība, Preiļu novada pašvaldība, Rēzeknes pilsētas dome un Rēzeknes novada pašvaldība.

“Boņuks 2022” balvas pasniegšanas ceremoniju vadīs aktieris Jānis Kronis. Skatītājus klātienē un tiešraidē TV priecēs grupas “Bez PVN” un Valters Pūce, “Latgalīšu Reps”, “Tautumeitas” un Renārs Kaupers, bērnu grupa “Rupuči”, Ūga, folkloristi Ēriks Zeps un Julgī Stalte,  kā arī Māra Briežkalna kvintets kopā ar Birutu Ozoliņu. Latgaliešu kultūras gada balvas pasniegšanas ceremonijā tiks noskaidroti arī publikas simpātijas balsojuma balvas – Žika – saņēmējs. Savu simpātiju varēsi atbalstīt Latvijas Sabiedrisko mediju portālā LSM.lv, kurā balsošana notiks sadarbībā ar latgaliešu ziņu portālu lakuga.lv. Balsojums sāksies 20. februārī un būs līdz 1. martam.

Biļetes uz “Boņuks 2022” var iegādāties gan GORS, gan “Biļešu Paradīze” biļešu tirdzniecības sistēmās internetā, gan kasēs klātienē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37500191sec.