Stāmerienas pils aicina uz Saulgriežu vakaru

Saulgriežu vakarā, 21.jūnijā, plkst. 20:00 Stāmerienas pilī uz koncertu “Saules mūzika” aicina Rihards Plešanovs (klavieres) un Annija Iļjenko (flauta), savukārt plkst. 21.30 Stāmerienas pils parkā tiks atklāta Ivara Drulles vides objektu izstāde “Sevišķi grandiozs vakars”.

R.Plašanovs un A.Iļjenko izpildīs Jāzepa Vītola, Arvo Pērta, Johana Sebastiana Baha, Antonio Vivaldi, Filipa Glāsa, Johanesa Brāmsa un citu autoru mūziku. Koncertprogramma veidota speciāli Stāmerienas pils un Vasaras saulgriežu noskaņai. Pianists R. Plešanovs saka: “Šajā saulgriežu laikā, manuprāt, katrs cilvēks, vai viņš to apzinās vai nē, atrodas īpašā enerģētiskā stāvoklī. Bieži vien šīs sajūtas ir iekšpus vērstas un ļoti personīgas. Par šādām sajūtām savā mūzikā runā arī autori, ko atskaņosim. Saules mūzika noteikti ir ne tikai par gaismas spēku, bet arī par tām gaišajām skumjām, ko līgo priekšvakarā mums dāvā saules aiziešana. Bahs, Pērts, Brāmss un Vītols spēcīgi papildinās šīs sajūtas. Programmu veidos latviešu, ukraiņu, vācu, franču, itāļu, igauņu un amerikāņu dažādu laikmetu mūzika, kas izskanēs gan solo, gan duetā ar flautu.”

R. Plešanovs sniedzis solokoncertus Šveicē, Itālijā, Francijā, Nīderlandē, kā solists uzstājies ar "Kremerata Baltica", "Sinfonietta Rīga", Liepājas Simfonisko orķestri un Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, vairākkārt sadarbojies arī ar Latvijas Radio kori, klavierkvarteta "Quadra" un daudzstilu ansambļa "Arcandela" mūziķis. Rihards pirmatskaņojis Jēkaba Jančevska, Imanta Zemzara, Anitras Tumševicas, Lindas Leimanes un citu latviešu komponistu jaundarbus. 2017.gadā kļuvis par Jāzepa Vītola starptautiskā pianistu konkursa finālistu. Mūziķa gaitas Rihards sāka Gulbenes mūzikas skolā pie Egitas Vanagas, turpināja Cēsu mūzikas skolā pie Ilzes Mazkalnes un Emīla Dārziņa mūzikas vidusskolā pie Anitas Pāžes. 2017.gadā Rihards ieguva maģistra grādu Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas Sergeja Osokina klasē. Viņš studējis arī Hannoveres Teātra un mūzikas augstskolā pie Eināra Stīna Nokleberga un Maskavas Valsts konservatorijā pie profesora Mihaela Voskresenska. Papildinājis prasmes pie ievērojamiem pianistiem Dmitrija Baškirova, Dinas Joffes, Dana Tai Šona, Jautrītes Putniņas u. c. 2022.gadā Rihards nominēts Lielajai Mūzikas balvai par izcilu darbu ansamblī. 2023.gada februārī izdevniecībā ”Skani’’ iznācis Riharda pirmais solo albums ’’Les flexibles’’. Sadarbībā ar saksofonistu un komponistu Kārli Auziņu ierakstīta programma ”Still Nature”, kas 2023.gada maijā izdevniecībā ”Jersika records” iznākusi vinila platē.

Jaunā flautiste, talantīgā ANNIJA IĻJENKO, mācoties Gulbenes bērnu mūzikas skolā, daudzkārt saņēmusi starptautisku novērtējumu par savu flautas spēli, un ir ceļā uz savām mūzikas virsotnēm. Pašlaik viņa mācās Nacionālās Mākslu vidusskolas Emīla Dārziņa mūzikas skolā.

Ieejas maksa - 15 EUR. Biļetes var iegādāties "Biļešu Paradīzes” kasēs, internetā www.bilesuparadize.lv, kā arī Stāmerienas pils kasē.

Pēc koncerta apmeklētāji aicināti pievienoties uz mākslinieka Ivara Drulles izstādes "Sevišķi grandiozs vakars" atklāšanu pils parkā. I.Drulle ir ļoti vērīgs dzīves notikumu, cilvēku raksturu un attiecību pētītājs. Novērotais rosina viņu uz krustu šķērsu pārdomām par līdzībām ar tuvāku un tālāku vēsturi, par cilvēka svaidīgo, bet dziļākajā būtībā nemainīgo dabu, par civilizācijas žilbinošo attīstību un nenovēršamo gaitu pretī sabrukumam.

I. Drulles dzimtas saknes saistās ar Druvienu. Viņš beidzis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Tēlniecības nodaļu (1996) un Latvijas Mākslas akadēmijas Tēlniecības nodaļu (2000), papildinājies Humbolta Universitātē Kalifornijā (ASV, 1998–1999), ieguvis mākslas maģistra grādu Montanas Universitātē (ASV, 2003). Strādā tēlniecībā gan tradicionālos, gan jaunos materiālos, apvieno tēlniecību ar citiem mākslas veidiem, nojaucot robežas un paplašinot tēlainās izteiksmes iespēja. Ir formas dizaina pedagogs Rīgas Dizaina un mākslas vidusskolā. Raksta pārdomu slejas "Kultūras Dienā", publicē esejas par mākslu interneta kultūras žurnālā "Satori" un "Rīgas Laikā", autors jau piecām Latvijas Bankas sudraba kolekciju monētām, viens no retajiem, kas veiksmīgi īsteno arī savu monētu plastiskā veidojuma modeļus, jaunā Valsts budžeta portfeļa autors, tā materiālu (oša koks) tēlaini asociējis ar atjaunojamiem resursiem, formu – ar smalki noslīpētu kristālu (2021). Izstādēs I.Drulle piedalās kopš 2002.gada. Sarīkojis tuvu desmit personālizstāžu Rīgā un citās Latvijas pilsētās (2005 – 2019), arī ASV (2003), Zviedrijā (2012), Krievijā (2012). Piedalījies Venēcijas biennālē (2009), Jaunās mākslas biennālē Krievijā (2010), grupu izstādēs Vācijā (2010), Beļģijā (2012) u.c. Saņēmis 1.balvu Latvijas Mākslinieku savienības akmens tēlniecības konkursā (2003), 2.balvu konkursā par piemiņas zīmi ebreju glābējiem Otrajā pasaules karā (2005), Civitella Ranieri fonda balvu (Ņujorka, 2012), Dienas Gada balvu kultūrā (2012), vairākkārt nominēts Purvīša balvai (2011, 2014, 2017).

Stāmerienas pils visiem vēl lustīgus Līgo svētkus! 23. un 24.jūnijā pils būs slēgta, bet ikviens aicināts baudīt pils parka burvību, savukārt 25.jūnijā visi līgotāji jau atkal būs gaidīti doties nesteidzīgās pastaigās arī pa Stāmerienas pili.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 01.05.2024 Esi aicināts V.Plūdoņa muzejā Lejeniekos! Bauskas TIC
Lejenieku muzeja atvēršanas svētki jau 1.maijā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.927881sec.