Iepazīstam pasauli: 4 padomi ceļojot ar pašiem mazākajiem

Vasara ir lielisks laiks, kad varam iepazīstināt ar ceļošanas prieku arī pašus mazākos ģimenes locekļus. Ceļošana ar maziem bērniem var būt gana satraucoša, jo, protams, vēlamies parūpēties, lai bērnam ceļš ir ne tikai aizraujošs, bet arī drošs un ērts. Ievērojot pāris pavisam vienkāršus pamatnoteikumus, ir pavisam vienkārši parūpēties par to, lai pirmais ceļojums ar bērniem ir pilns ar prieku, pozitīvām emocijām un arī atpūtu pašiem vecākiem. Par to, kā sagatavoties ceļojumam ar bērniem satura veidotāja Baiba Mellenberga, kas šovasar kopā ar bērniem plāno no Klaipēdas uz Karlshamnu Zviedrijā ar DFDS “Luna Seaways” prāmi.

Sagatavojiet bērnus ceļojumam

“Esmu mamma diviem bērniem – četrus gadus vecajai Matildei un divus gadus vecajam Francim. Bērni jau ir tādā vecumā, kad interesējas par to, kur brauksim un, ko darīsim. Tādēļ parasti pirms došanās ceļojumā, mēs pastāstām bērniem par gaidāmo ceļojumu – kur dosimies, uz cik ilgu laiku, kādas aktivitātes ir paredzētas un ko varēs apskatīt ceļojumā. Tas palīdz bērniem sagatavoties ceļojumam, raisa daudz dažādus jautājumus un ceļošanas prieku,” stāsta Baiba.

Gatavojoties ceļojumam, vecāki plānošanas darbos var iesaistīt arī pašus mazākos – meklējot un apskatot vietas, kur doties ceļojuma laikā, dažādus galamērķa attēlus vai video var parādīt arī pašiem mazākajiem. Tāpat pirmo reizi dodoties ceļojumā ar lidmašīnu, prāmi, vai kādu citu bērnam iepriekš neiepazītu transporta līdzekli, vecāki var bērnam stāstīt par šo ceļošanas veidu, tādējādi sagatavojot bērnu gaidāmajam un veicinot ceļojuma gaidas. Baiba atzīst, ka bērni nekad nav devušies ceļojumā ar prāmi, tādēļ ļoti gaida tieši šo ceļojuma daļu.

Padomājiet par bērniem saistošām izklaidēm

Dodoties ceļā, vecākiem ir vērts padomāt par bērniem saistošām izklaidēm, lai pa ceļam mazie ceļotāji ir nodarbināti ar dažādām aktivitātēm. Te labi noderēs gan bērnu iemīļotas rotaļlietas, gan arī kāda jauna rotaļlieta  vai aktivitāte, kas raisīs interesi un nodarbinās bērnu.

“Pirms došanās ceļojumā bērniem ļauju izvēlēties katram savas rotaļlietas, ko viņi vēlēsies paņemt līdzi ceļā. Mums ļoti labi noder arī papīrs un zīmuļi, ko vienmēr cenšos paņemt līdzi, kad dodamies ceļā, tāpat var padomāt par iemīļotu multfilmu pievienošanu viedtālrunī, kas palīdzēs pievarēt garākus ceļa posmus,” iesaka Baiba.

Tā kā ceļā uz Klaipēdas ostu dodamies ar mašīnu, izbaudām fleksiblitāti, ko sniedz ceļš un vēl pirms kāpšanas uz klāja, pa ceļam uz Klaipēdu esam ieplānojuši apmeklēt Šauļu šokolādes muzejā, kas bērniem ir ļoti gaidīts pieturpunkts, jo tur katram būs iespēja pagatavot savu šokolādes tāfelīti pašam.  Tāpat arī Karlshamnā, Zviedrijā esam paredzējuši īpašu programmu bērniem, jo apmeklēsim gan Safari parku, gan zinātnes centru “Kreativum”.

Saglabājiet ēšanas ritmu un paredzat pauzes ceļā

Došanās ceļā var būt, lai arī patīkams, bet bērnam satraucošs notikums, kur ir svarīgi radīt apstākļus, kas mazajam ceļotājam palīdzēs justies pēc iespējas ērtāk un drošāk. Viens veids, kā varam parūpēties par to ir ēdienreižu ievērošana un rūpes par to, lai uzņemtais ēdiens ir ne tikai gards, bet arī uzturvielām bagāts.

“Ceļojot parasti mēģinām pieturēties pie trīs ēdienreizēm dienā, ko papildinām ar dažādām uzkodām, ja plānots ceļā pavadīt ilgāku laiku. Ēdienreižu plānošanu noteikti atvieglo tas, ka vēl pirms došanās ceļā izpētu vietas, kur ēdīsim. Šoreiz ēšanu noteikti atvieglos arī tas, ka nakti pavadīsim uz prāmja, kur noteikti kādā no restorāniem ieturēsim gan vakariņas, gan arī brokastis nākamajā rītā”, pieredzē dalās Baiba.

Tāpat būtiski ir padomāt arī par pieturvietām ceļā, jo Baiba atzīst, ka ceļā bieži vien liela problēma ir tieši labierīcību atrašana. Tādēļ, būtiski ir laicīgi saplānot pieturvietas ceļā, braucot ar auto. Savukārt, izvēloties braucienu ar prāmi, par šādām ērtībām jāsatraucas nebūs, jo uz klāja tiek piedāvātas visas nepieciešamās ērtības, lai brauciens būtu komfortabls arī mazajiem ceļotājiem.

Izvēlaties bērniem draudzīgus ceļošanas veidus

“Doties ceļojumā ar savu auto un prāmi noteikti būs ērts variants kopā ar diviem bērniem, jo šāda ceļošana mums dod lielāku brīvību un līdzi varam paņemt vairāk nepieciešamās lietas, nekā tas būtu ceļojot, teiksim ar lidmašīnu. Protams, nevajag ņemt līdzi arī visu iedzīvi, taču man, kā vecākam, ir drošāka sajūta, ka bērnam ir visas viņam nepieciešamās lietas līdzi,” stāsta Baiba.

Viņa turpina, ka parasti ceļojumā izvēlas bērniem paņemt līdzi 2 drēbju komplektus katrai dienai, kā arī vairākas virsdrēbes un apavus, gadījumā, ja dienas laikā sanāk apģērbu sasmērēt un to nepieciešams nomainīt. Tāpat Baiba min, ka liels bonuss ceļojot ar mašīnu, ir mazajiem paņemt līdzi arī Dip Dap riteņus, kas noteikti atvieglos pārvietošanos ceļojuma laikā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienu pasākums mini ZOO "Lāčplēši" Talsu novada TIC
Mini Zoo “Lāčplēši” 31.martā no plkst. 10.00 gaida ciemos lielus un mazus uz Lieldienu lustēm ar visiem saviem četrkājainajiem draugiem. | Skatīt vairāk
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienu ieskandināšanas pasākums Liepājas reģiona TIB
Ceturtdien, 28. martā, plkst. 15 Liepājas muzejs Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ģimenes ar bērniem uz Lieldienu ieskandināšanu, | Skatīt vairāk
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54654813sec.