Noderīgi padomi no izdzīvošanas eksperta Bēra Grilsa

Pasaulē zināmākais izdzīvošanas eksperts un piedzīvojumu meklētājs Bērs Grils ne reizi vien ir šokējis skatītājus ar to ka, piemēram, dzer asinis vai ēd čūskas. Viņš spēj izdzīvot pat šķietami neiedomājamos apstākļos un pēc saviem piedzīvojumiem vienmēr dalās ar noderīgiem padomiem, kas palīdzēs pat visbīstamākajās situācijās.

Pats Grils gan atzīst, ka bailes ir milzīga viņa dzīves sastāvdaļa, kā arī neatņemama ikdienas daļa. Viņaprāt, tās nav ienaidnieks, bet gan dabas dots mehānisms, kas ļauj cilvēkiem būt atjautīgam, lai veiksmīgi darbotos, iesaistītu visas savas maņas un izdzīvotu.

Ja cilvēks pēkšņi nonāk bīstamā situācijā un viņa baiļu “muskuļi” nav attīstīti, viņš var saskarties ar adrenalīna pārslodzi, kas var aizēnot prātu ar bailēm. Bērs norāda, ka tas savukārt ir bīstami, skatoties no izdzīvošanas iespēju viedokļa.

Jaunākajā “Skrējiens savvaļā ar Bēru Grilsu: izaicinājums” sezonā, kura pirmizrāde būs jau 30. augustā plkst. 22. 00 kanālā “National Geographic”, skatītāji redzēs slavenības, kas kopā ar Bēru dosies piedzīvojumu meklējumos dažādās pasaules malās. Viņiem būs jādara viss iespējamais, lai izdzīvotu - sākot ar pārtikas un ūdens sagādāšanu un līdz pat cīņai ar dabas stihijām.

Pirms raidījuma pirmizrādes aicinām tuvāk iepazīties ar Bēru Grilsu un viņa izdzīvošanas padomiem, kas var noderēt gan ekstremālās situācijās, gan arī reizēs, kad vienkārši dodaties pārgājienā ar draugiem vai ģimeni.

No britu armijas līdz Everestam

Pēc Ītonas koledžas absolvēšanas, Bērs, kura īstais vārds ir Edvards Maikls Grils, pieteicās atlasei, lai kļūtu par Lielbritānijas armijas Īpašo gaisa spēku (SAS) karavīru. Atlasi, kas bija patiesi stingra un grūta, Bērs veiksmīgi izturēja, jo kopš agras bērnības nodarbojas ar sportu, kāpj kalnos un burā kopā ar tēvu. Viņš pat karatē ir ieguvis melno jostu!

Armijā Bērs apguva un pilnveidoja daudzas izdzīvošanas prasmes, kas vēlāk viņu padarīja par televīzijas zvaigzni, kuru pazīst daudzās pasaules valstīs.

Kopumā Bērs SAS pavadīja trīs gadus, taču viņa militārā karjera beidzās pēc tam, kad, lecot ar izpletni virs Āfrikas, viņš krita no 500 metru augstuma un guva smagas traumas – mugurkauls bija salauzts trijās vietās.

Tad sekoja 18 mēnešus ilga un grūta rehabilitācija, pēc kuras aktīvajam militārajam dienestam bija jāpieliek punkts. Tomēr, par spīti ārstu prognozēm, Bērs atkal varēja staigāt un 23 gadu vecumā kļuva par tolaik vienu no jaunākajiem alpīnistiem, kas uzkāpis Everestā. 

Galvenais ir saglabāt mieru un domāt radoši

Grilsa pieredze ir neizmērojama – viņš ir bijis karavīrs, kāpis Everestā, ne vienu vien reizi bezbailīgi devies džungļos un šķērsojis kalnu upes. Katrā no piedzīvojumiem viņš tikai papildina savas zināšanas un pats galvenais – nodod tās arī tālāk citiem.

Negaidīti bīstamā situācijā, kad tuvumā nav neviena, kas varētu palīdzēt, var nonākt jebkurš, tāpēc ir būtiski iegaumēt pāris lietas, kas tādā gadījumā palīdzēs spert soli drošības virzienā.

Kā norāda Bērs, pirmkārt, ir svarīgi apstāties un paņemt pauzi, lai novērtētu situāciju un izplānotu turpmākos soļus. Vairums cilvēku apjūk un krīt panikā, tādā veidā padarot situāciju sliktāku un pieļaujot jaunas kļūdas. Apstājoties uz mirkli, cilvēks sev sniedz labākas izdzīvošanas izredzes. Eksperts uzsver, ka galvenais ierocis ir prāts – izmantojiet to!

Nākamais solis ir aizsardzība, izglābšanās, ūdens un ēdiens. Lai izdzīvotu savvaļā, pirmajai prioritātei vienmēr ir jābūt aizsardzībai. Ir jāatrod vieta, kur paslēpties no dzīvniekiem un nelabvēlīgajiem laikapstākļiem. Pēc tam jādomā par to, kā izglābties un tad jāsagādā sev dzeramo ūdeni un pārtiku.

Liela nozīme ir arī tam, kā cilvēks domā. Bērs uzsver, ka ir jābūt gudriem un atjautīgiem. Piemēram, ūdens filtrēšanai var izmantot jebko, pat apakšveļu. Grils bieži šim nolūkam izmanto arī zeķes vai t-kreklu. Izdzīvošanas pamatā vienmēr ir tas, kā cilvēks spēj izmantot ikdienas lietas nestandarta situācijās.

Tāpat arī būtiska ir sagatavošanās pirms došanās dabā. Piemēram, gatavojoties pārgājienam, ir jāapzinās, kas var noderēt ārkārtēja gadījumā. Aukstā laikā reizēm lieks cimdu pāris var izglābt dzīvību.

Izbraucienā ir būtiski ņemt līdzi arī ūdensizturīgus komunikācijas līdzekļus, nelielu pirmās palīdzības komplektu un lietas, kas palīdzēs iekurt ugunskuru. Protams, ideālā gadījumā līdzi jābūt arī dzeramajam ūdenim un enerģijas batoniņiem.

Taču galvenais padoms ir uzturēt pozitīvu attieksmi un būt pārliecinātam par to, ka izdosies izdzīvot. Ja ir jāglābjas kopā ar citiem cilvēkiem, tad visiem ir jāturas kopā un jābūt labsirdīgiem vienam pret otru. Pēc Grilsa vārdiem, pareizā attieksme ir ne tikai galvenā panākumu, bet arī izdzīvošanas atslēga.

Jaunajā raidījuma “Skrējiens savvaļā ar Bēru Grilsu: izaicinājums” sezonā sešas slavenības nomainīs spožās prožektoru gaismas pret ekstremālu piedzīvojumu kopā ar pasaules slavenāko izdzīvošanas ekspertu. Kā viņiem veiksies, ko viņi iemācīsies un vai viņi spēs ievērot šos nosacījumus? To uzzināsim jau pavisam drīz!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 27.02.2024 Bezmaksas ekskursijas pa Liepāju Liepājas reģiona TIB
Nepalaid garām iespēju doties bezmaksas pastaigu ekskursijā pa izgaismoto Liepāju kopā ar lielisku gidu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 21.03.2024 Pirts rituāli pie Dzintras Abarones TAKA
Pirts rituāli un meistarklases dažādiem pasākumiem .Meistarklašu formāti parasti pielāgoti atbilstoši pasūtītāja vēlmēm. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.03.2024 - 27.02.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.10544109sec.