Aptauja: 43% vecāku ir tēmas, par kurām ir apgrūtinoši sarunāties ar saviem bērniem

Gandrīz puse jeb 43% vecāku atzīst, ka ir temati, par kuriem viņiem ir apgrūtinoši sarunāties ar saviem skolas vecuma bērniem, liecina “Zelta Zivtiņas Čempionāta”, kuru rīko “Tele2”, veiktā vecāku aptauja. Vecākiem visbiežāk neērti vai apgrūtinoši ir apspriest tādas tēmas kā seksuālā orientācija (22%), politiskā līdzdalība un iesaiste politiskajos procesos (19%), politiskā situācija pasaulē (19%) un dzimumu līdztiesība (14%).

Kā atzīst vecāki, galvenie apsvērumi, kas viņiem apgrūtina pilnvērtīgi iesaistīties diskusijās ar bērniem par sabiedrībā aktuāliem tematiem, ir informācijas un zināšanu trūkums par konkrētu tēmu (42%) un atsevišķu tēmu diskrētums, kas liek justies neērti, tās apspriežot ar bērniem (33%). Vēl vecākus apspriest kādu noteiktu tematu ar bērnu attur pārliecība, ka tas nav diskusijas vērts (22%), vai viedoklis, ka bērnu konkrētais temats neinteresē (21%). Tāpat vecāki atzīst, ka atturas ar bērniem pārrunāt jautājumus,  par kuriem viņiem pašiem nav konkrēta viedokļa (21%) vai tēma ir vienaldzīga (11%).

“Ar bērnu jāsarunājas par dzīvi un tajā notiekošajiem procesiem jau no pašas mazotnes, stāstot par to, cik dažāda un dažkārt arī sarežģīta ir pasaule. Ja vecāki runā ar bērnu vienkāršā valodā par “pieaugušo pasauli”, tad bērnam augot, sarunas var kļūt arvien dziļākas un nopietnākas, turklāt var sagaidīt, ka bērns kļūst arvien ieinteresētāks un aktīvāks arī pats iesaistīties sabiedrībai svarīgos procesos. Bet arī ar pusaudzi ir vērts un vajag sākt runāt par to, kas viņam ir nozīmīgs un aktuāls.  Un to var sākt darīt, vienkārši uzklausot savu bērnu,” psihoterapeite Diāna Zande.

Viskomfortablāk vecāki jūtas, sarunājoties ar bērniem par tādām tēmām kā aktīvs dzīvesveids (96% vecāku temata apspriešana nesagādā grūtības), klimata pārmaiņas (93%), zaļais dzīvesveids (92%), Covid-19 pandēmija (92%) un dzīvnieku tiesības (89%).

“Mudināt skolēnus domāt par sabiedrībā nozīmīgiem jautājumiem ir veids, kā veidojam Latviju par labāku vietu sev un bērniem. Šogad, aizvadot “Zelta Zivtiņas Čempionāta” 16. sezonu, vēlamies skolēnus Latvijā ne tikai rosināt aizdomāties par vērtībām, kas svarīgas demokrātiskai un ilgtspējīgai sabiedrībai, bet arī mudināt kopīgiem spēkiem darboties, piemēram, rūpējoties par zaļu vidi, dabas aizsardzību, dzīvnieku labbūtību un līdzdarbojoties sabiedriskajos un politiskajos procesos. Kopīgas vērtības un kopā darbošanās prieks arī ļaus klasēm saliedēties un apjaust savu spēku kā komandām, kas pēc pandēmijas ir īpaši būtiski,” saka “Tele2” valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs.

Kā ziņots iepriekš, pēc divu gadu pārtraukuma šopavasar atkal notiks Latvijā un arī Eiropā lielākais bērnu un jauniešu festivāls “Zelta Zivtiņas Čempionāts”, savu 16. sezonu atklājot ar moto “Ko nevar viens, var visa klase!”. Čempionāts ir paredzēts klašu komandām no 5. līdz 12. klasei, un šogad tas norisināsies trīs posmos – Pieteikšanās, Pusfinālā un Finālā. Pieteikšanās posms ir jau sācis un skolēni aktīvi reģistrē savas klases www.zzcempionats.lv, kā arī pilda mājas darbu – meklē klases kolektīva īpašo lietu un vērtību, par kuru viņi ir gatavi iestāties un pielikt pūles, lai to realizētu. Mājasdarbu veiksmīgi izpildījušās klases turpinās dalību digitālā Pusfinālā, kurā, paveicot dažādus uzdevumus, krās punktus, lai nokļūtu klātienes Fināla sacensībās. Šogad Fināls norisināsies no 9. līdz 27. maijam, Siguldā Svētku laukumā sadarbībā ar Siguldas novada pašvaldības domi uzbūvējot unikālu Čempionāta pilsētiņu un pulcējot ap 3600 skolēnu jeb 120 spēcīgākās un radošākās klases no visas Latvijas. Šajā sezonā Čempionāts top ar sadarbības partneriem “Sadales tīklu”, “SEB banku” un galveno Čempionāta rīkotāju un atbalstītāju – “Tele2”.

Aptauja sadarbībā ar pētījumu kompāniju “OMG Latvia” tika veikta šī gada martā. Tajā piedalījās 705 vecāki, kuriem ir skolas vecuma bērns.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 31.03.2024 - 20.04.2024 Kandavā tikšanās ar "Nelūgtajiem viesiem"  Tukuma TIC
Sarunu vakars ar Leldi Kovaļovu un Andri Daugaviņu - Kandavas vīna namā 20.aprīlī. | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.20174289sec.