Lielbritānijā «veipus» dalīs bez maksas, Latvijā vēlas aizliegt

Lielbritānijā aptuveni vienam miljonam smēķētāju izsniegs bezmaksas elektronisko cigarešu sākuma komplektus, lai mudinātu viņus atteikties no tabakas izstrādājumiem, ziņo Lielbritānijas Veselības un sociālās aprūpes departaments.1

Savukārt Latvijā Saeima otrajā lasījumā ir atbalstījusi elektronisko smēķēšanas ierīču šķidrumu, kas satur aromatizētājus, aizliegumu. Šādā gadījumā Latvijas smēķētājiem tiktu liegta iespēja lietot legālā un kontrolētā vidē iegūtu produktu, ko uzskata par mazāk kaitīgu alternatīvu tabakas izstrādājumiem, kā arī daļā gadījumu palīgu, lai realizētu nodomu atmest smēķēšanu2.

Iecerētā programma Lielbritānijā attieksies uz gandrīz katru piekto smēķētāju šajā valstī. Tajā vienu miljonu iedzīvotāju aicinās cigaretes aizstāt pret bezmaksas tā dēvētajiem “veipa” starta komplektiem. Turklāt smēķētājs varēs izvēlēties sev piemērotāko produktu, nikotīna stiprumu un aromatizētāju. Tādējādi Lielbritānijas valdība plāno samazināt smēķēšanas ieradumu sabiedrībā, lai līdz 2030. gadam panāktu, ka smēķētāju skaits valstī ir mazāks par 5 %.

Paralēli paredzēta aktīva cīņa ar e-cigarešu nelegālo tirdzniecību, lai pasargātu nepilngadīgās personas.

Raugoties uz Lielbritānijas politikas piemēru, arī Jaunzēlandes veselības nozares eksperti aicina valdību izpētīt šīs politiskās iniciatīvas priekšrocības. Vai arī Latvijai nav pienācis laiks ņemt vērā citu valstu pieredzi? Atbalstāma ir iecere palielināt vecuma cenzu uz 20 gadiem, lai pasargātu pusaudžus skolas vecumā. Izvērtējami arī citi papildu ierobežojumi - piemēram, vienotas prasības mazumtirdzniecības vietu noformējumam.

Likumprojekts, kas paredz aromatizētāju aizliegumu Latvijā, tiek vērtēts neviennozīmīgi. Iebildumus ir izteikusi Finanšu ministrija3, kas atsaucas uz 2020. gada lēmumu nenoteikt aizliegumu, bet gan paredzēt akcīzes nodokļa likmi un nodrošināt kontrolētu šo preču apriti. Saeimas atbildīgās komisijas sēdēs un ārpus tām klusāk un drosmīgāk izskan jautājums par ieinteresētās nozares – tabakas industrijas ilggadīgā lobija rezultātu, mēģinot iznīcināt jauno elektronisko cigarešu nozari Latvijā, nespējot uzvarēt godīgā konkurences cīņā. Sabiedrības iniciatīvu portālā “manabalss.lv” ir sākta parakstu vākšana par iniciatīvu “Brīvu izvēli pilngadīgiem cilvēkiem! Par e-cigarešu aromātu saglabāšanu”4. Kā skaidro iniciatīvas autors Toms Lūsis, likumprojektā iekļautais aromātu aizliegums elektroniskajām cigaretēm apdraudētu visu nozari. Viņaprāt, produkta pašreizējie lietotāji aizlieguma gadījumā iegūtu to vai nu melnajā tirgū, vai arī citās valstīs, vai arī atgrieztos pie daudz kaitīgākām tradicionālajām cigaretēm.

Lūsis arī atsaucas uz Igauniju, kur iepriekš pieņemtais aromātu liegums nav sasniedzis savu mērķi. Jau ziņots5, ka Igaunijas jauniešu vidū elektronisko cigarešu lietošana ir kļuvusi par problēmu, neraugoties uz minēto aizliegumu. Tas secināts Igaunijas Sociālo lietu ministrijas publiskotā pētījumā par nikotīna produktu lietošanu iedzīvotāju vidū.

Lietuvā aromatizēto elektronisko cigarešu (tai skaitā bez nikotīna) aizliegums stājās spēkā 2022. gada 1. jūlijā. Nu jau ir praksē pārbaudīts, ka efektīva aizlieguma ievērošanas kontrole nav iespējama. Elektroniskās cigaretes joprojām tirgo gan sīki, gan lieli mazumtirgotāji (piemēram, Narvesen, Circle K), turklāt tās pat nav slēgtos plauktos.

Latvijā jau par ieradumu dažādu problēmu risināšanai kļūst izmantot aizlieguma pieeju. Turpretim citur pasaulē tiek veikti rūpīgi izvērtējumi un tiek veidots plašs pasākumu klāsts, ietverot sabiedrības izglītošanu un pat finansiālu atbalstu. Aizliegums, līdzīgi kā tas jau ir noticis pārējās Baltijas valstīs, var palielināt ēnu ekonomikas daļu nozarē, attiecīgi prognozējami valsts budžetam atrautie līdzekļi, kas, savukārt, novestu pie vēl mazāk resursiem atkarības prevencijai. Jāatzīst, ka nav iespējama arī efektīva aizlieguma ievērošanas kontrole.

Latvijā darbojas Smēķēšanas ierobežošanas valsts komisija - tieši tās paspārnē būtu jātop sabalansētam regulējumam, ievērojot uz pierādījumiem balstītus Pasaules Veselības organizācijas un citu institūciju ieteikumus un ņemot vērā arī citu valstu pieredzi (kā noteikts šīs komisijas nolikumā). Līdz tam – aizliegums ir atzīstams par nesamērīgu.

Iespēja balsot par iniciatīvu “BRĪVU IZVĒLI PILNGADĪGIEM CILVĒKIEM! PAR E-CIGAREŠU AROMĀTU SAGLABĀŠANU” ir pieejama šeit:

https://manabalss.lv/cigaresu-smeketaju-skaita-palielinasana-nepasargas-bernus-par-e-cigaresu-aromatu-saglabasanu/show

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 23.04.2024 Summer Sound 2024 Liepājas reģiona TIB
Grandiozākais pludmales festivāls Baltijā “Summer Sound”, kas šogad notiks 2. un 3. augustā Liepājā, papildina pašmāju un starptautisko | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk
MOTIVĒJOŠIE BRAUCIENI! Latvia Tours
👉VEIDOJIET POZITĪVA UZŅĒMUMA TĒLU. 👉APBALVOJIET LOJĀLOS KLIENTUS, DARBINIEKUS. 👉MOTIVĒJIET JAUNIEM PANĀKUMIEM. 👉SALIEDĒJIET KOLEKTĪVU, | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 20.04.2024 Vakars ar Dj Park Hotel Latgola
Gaidām Jūs šo sestdien , plkst.20:00 bārā La Terrasse💃🍾🕺 Galdiņu rezervācija +371 65404910 | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.22340393sec.