Šogad vairāk nekā 361 tūkstotis autoīpašnieku tikuši pie augstākas Bonus-Malus klases

Saskaņā ar Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk - LTAB) datiem pēc ikgadējās apdrošināšanas risku izvērtēšanas sistēmas Bonus–Malus (turpmāk – BM) klašu pārrēķina, šogad BM klase palielinājusies 361281, bet samazinājusies – 189815 autoīpašniekiem. BM klase nav mainījusies 556697 autoīpašniekiem, bet jauna klase (sākumklase) piešķirta 49819 jaunajiem transportlīdzekļu īpašniekiem.

Visaugstākā (17.) BM klase šobrīd ir 154779 autoīpašniekiem (salīdzinot ar pērno gadu pieaugums par 7635). Kopumā augstākajās/”labajās” BM (7.-17.) klasēs šobrīd ir 974919 autoīpašnieki. Savukārt zemākā (1.) BM klase ir 158 autoīpašniekiem (salīdzinot ar pērno gadu pieaugums par 18), bet zemākās/”sliktās” klases (1. – 5.) kopumā šobrīd ir 21816 transportlīdzekļu īpašniekiem. Sākumklase (6.) šobrīd piemērota 160877 autoīpašniekam.

BM klase ir viens no galvenajiem, bet nebūt ne vienīgais OCTA cenu noteicošais faktors. Šo informāciju apdrošinātāji var izmantot aprēķinot atlaides vai piemaksas OCTA polisei. LTAB apkopojis 7 svarīgākās lietas, kas autovadītājiem jāzina par BM sistēmu un klašu pārrēķinu.

1. Kā tiek aprēķināta BM klase?

BM klase tiek pārrēķināta reizi gadā – 15. septembrī, un ņemot vērā apdrošināšanas vēstures datus par pēdējiem 11 gadiem, BM klase var palielināties vai pazemināties, vai arī palikt esošajā līmenī. Aprēķinot BM klasi, tiek ņemts vērā apdrošināšanas dienu skaits jeb periods, uz kādu ir apdrošināts transportlīdzeklis, un apdrošināšanas gadījumu jeb izraisīto CSNg skaits pēdējo 11 gadu laikā. Lai BM klase nesamazinātos, katrā no periodiem (no iepriekšējā gada 1.septembra līdz kārtējā gada 31.augustam) apdrošināšanas dienu skaitam ir jābūt vismaz 275 dienas un nedrīkst būt izraisīti CSNg.

2. Kas notiek gadījumos, ja vienam transportlīdzekļa īpašniekam pieder vairāki vienas kategorijas transportlīdzekļi?

Ja īpašumā ir vairāki vienas kategorijas transportlīdzekļi (piemēram vieglie transportlīdzekļi) vai arī tiek plānots iegādāties vēl vienu tādas pašas kategorijas transportlīdzekli, tad visiem spēkratiem tiek piemērota viena un tā pati BM klase. Līdz ar to - ja ar vienu no transportlīdzekļiem tiks izraisīts ceļu satiksmes negadījums, tas ietekmēs visu šīs kategorijas transportlīdzekļu BM klasi.

3. Kā mainās BM klase, nomainot transportlīdzekli?

Nomainot transportlīdzekli pret tādas pašas kategorijas spēkratu, tās īpašniekam tiks pielāgota iepriekšējā BM klase. Savukārt, ja, piemēram, vieglā transportlīdzekļa vietā tiek iegādāts citas kategorijas, piemēram, kravas transportlīdzeklis, mainīsies arī BM klase.

4. Vai BM aprēķinā tiek ņemti vērā CSNg, kurus ar Jums piederošu transportlīdzekli izraisījusi cita persona?

Jā, jo BM klase tiek piemērota transportlīdzekļa īpašniekam (vai atsevišķos gadījumos - turētājam). Tādēļ, ja transportlīdzeklis tiek uzticēts citai personai un ar to tiek izraisīts CSNg, tad tas tiks ieskaitīts īpašnieka vai turētāja apdrošināšanas vēsturē un ietekmēs arī BM klasi.

5. Ja pēc CSNg tiek noteikta dalītā vaina, vai tas ietekmēs BM klasi?

Jā, jo BM klases samazinājums tiks piemērots visiem transportlīdzekļu īpašniekiem vai turētājiem, kuru transportlīdzekļu vadītāji ir atzīti par atbildīgiem vai daļēji atbildīgiem CSNg izraisīšanā un apdrošinātājs pieņēmis kaut vienu lēmumu par apdrošināšanas atlīdzības izmaksu.

6. Kā mainās personai piešķirtā BM klase, ja tiek izraisīts CSNg?

Ja pārskata periodā izraisīta viena avārija, BM klase tiek samazināta par 30%, ja divas – par 50%, ja trīs – par 80% savukārt, ja izraisīti četri un vairāk CSNg, transportlīdzekļu īpašniekam uzreiz tiek piešķirta 1. klase.

7. Kāpēc  BM klase nemainās, ja vairākus gadus transportlīdzekļu īpašniekam nav bijušas avārijas un apdrošināšanas dienu skaits ir bijis pietiekams - ne mazāk kā 275 dienas gadā?

Aprēķinot BM klasi, tiek ņemta vērā transportlīdzekļa īpašnieka apdrošināšanas vēsture par pēdējiem 11 gadiem. Katru gadu no vēstures tiek dzēsts viens vecākais periods un tā vietā nāk jaunākais. Ja kādā no 11 aktuālajiem BM periodiem ir bijis kāds ceļu satiksmes negadījums vai nav bijis pietiekams apdrošināšanas dienu skaits, BM klase var nemainīties vairāku gadu garumā.

Katrs autoīpašnieks savu BM klasi var pārbaudīt LTAB mājas lapā www.ltab.lv vai savā viedierīcē lejuplādējot LTAB OCTA mobilo lietotni.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.59894013sec.